Απόπειρα αυτοκτονίας εργαζόμενης που απολύθηκε επειδή πήρε αναρρωτική άδεια

Απόπειρα αυτοκτονίας εργαζόμενης που απολύθηκε επειδή πήρε αναρρωτική άδεια

Μνημόνια και εργοδότες μας εξοντώνουν με κάθε τρόπο!

Στην προσπάθεια να βάλει τέλος στη ζωή της οδηγήθηκε 50χρονη εργαζόμενη, μητέρα 3 παιδιών, μονογονεικής οικογένειας στην Πάτρα, καταβεβλημένη από την άδικη απόλυσή της. Η συνάδελφος επί 10 χρόνια εργαζόταν αδιάκοπα σε μεγάλη επιχείρηση τοπικών συμφερόντων,  χωρίς να έχει λάβει ΠΟΤΕ ούτε ρεπό, ούτε κανονικές, ούτε αναρρωτικές άδειες! Εξαντλημένη προφανώς από αυτές τις βάρβαρες συνθήκες εργασίας συμβουλεύτηκε γιατρούς που της χορήγησαν 15νθήμερη αναρρωτική για να μην καταρρεύσει. Εξ’ αιτίας αυτού του «παραπτώματός» της,  ο  εργοδότης της την απέλυσε μόλις επέστρεψε στη δουλειά.  Ευτυχώς, την απόπειρα αυτοκτονίας απέτρεψαν οι κόρες της 50χρονης,  που την εμπόδισαν να πέσει από την ταράτσα του σπιτιού τους, όπου είχε ανέβει.

Το περιστατικό αυτό είναι «προσωπική επιλογή» ούτε της συγκεκριμένης εργαζόμενης , ούτε των εκατοντάδων συνανθρώπων μας που οδηγούνται  στην αυτοκτονία από απελπισία. Οι αυτοκτονίες στη χώρα μας στα χρόνια των μνημονίων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί  (το 2014 σημείωσαν αύξηση στην Ελλάδα 51,4% σε σχέση με το 2008, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) και συγκαταλέγονται στις εργατικές δολοφονίες, καθώς έχουν θύματα εργαζόμενους και ανέργους, και θύτες θύτες αφεντικά και κυβερνήσεις.  

Στην Ελλάδα των Μνημονίων, οι φτωχοί είμαστε καταδικασμένοι να πεθαίνουμε ακόμα και εν ώρα εργασίας, αφού τα μέσα προστασίας και υγιεινής κοστίζουν πολύ στα αφεντικά. Ή λόγω έλλειψης βασικών αγαθών (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρεύμα, νερό, θέρμανση), καθώς οι περισσότεροι είμαστε ανασφάλιστοι/ μισοασφαλισμένοι και απένταροι, για να πληρώνουμε τους λογαριασμούς (νόμος του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης ΝΔ επιτρέπει την απλήρωτη εργασία για 2 μήνες). Οδηγούμαστε είτε στην εξουθένωση από το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης  της Εργασίας, που μας έχει μετατρέψει σε δούλους που δεν μπορούν να ξεκουραστούν, είτε ακόμα και στην αυτοκτονία από εκείνους που τόσα χρόνια πλουτίζουν σε βάρος της δικής μας εξαθλίωσης. Εδώ και χρόνια κεφάλαιο, κυβερνήσεις και εργοδότες μας έχουν κηρύξει έναν ανηλεή πόλεμο, που οξύνεται συνεχώς με νόμους-ταφόπλακα για τα δικαιώματά μας και με την ενίσχυση του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης που είναι έτοιμο να καταστείλει όποιον διαμαρτυρηθεί, διεκδικήσει ή αγωνιστεί για τα δικαιώματά του.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ!

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, να οργανωθούμε και να βάλουμε φρένο στη βαρβαρότητα που μας έχουν επιβάλλει. Να παραδειγματιστούμε από τις κινητοποιήσεις και τις εξεγέρσεις που συμβαίνουν αυτή την στιγμή παγκόσμια, που αμφισβητούν και πάνε κόντρα στο καπιταλιστικό σύστημα, ώστε να επιβάλλουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ