Τραγωδία στη ΛΑΡΚΟ: Νεκρός 55χρονος εργάτης

Τραγωδία στη ΛΑΡΚΟ: Νεκρός 55χρονος εργάτης μετά από έκρηξη

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ!

 –

Το πρωί της Δευτέρας 4/11, λίγες μέρες μετά την επέτειο των 40 χρόνων από το μαζικό εργατικό δυστύχημα του 1979 που στοίχισε τη ζωή σε 6 εργαζόμενους και τραυμάτισε δεκάδες, σημειώθηκε ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας. Το συρματόσχοινο της γερανογέφυρας κόπηκε και έφυγε στο κενό ο κάδος στον οποίο μεταφέρεται πυρωμένο υλικό τροφοδοσίας των ηλεκτροκαμίνων. Ευτυχώς κανένας εργαζόμενος δεν τραυματίστηκε, παρά το γεγονός το περιστατικό συνέβη σε χώρο με πολλούς εργαζόμενους και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολύνεκρη εργατική δολοφονία.

Δυστυχώς όμως δεν συνέβη το ίδιο ακριβώς μια μέρα μετά στις 5/1. Επειδή η εργοδοσία δεν δίνει δεκάρα για την ασφάλεια των εργαζομένων οδήγησε στον θάνατο ακόμη έναν συνάδελφο ( τον τρίτο τα τελευταία 5 χρόνια, σε μια σειρά εργατικών ατυχημάτων). 55χρονος εργάτης, πατέρας τριών παιδιών, σκοτώθηκε την ώρα που εκτελούσε την εργασία του, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στην αίθουσα της χαλυβουργίας. Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, σοκαρισμένοι έβλεπαν ακόμη έναν συνάδελφό τους να χάνει τη ζωή του.

Μόλις μία μέρα πριν ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας της ακραίας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, με περίσσεια υποκρισία εξέφραζε τη «λύπη» του για την παραλίγο ομαδική τραγωδία και υποτίθεται δεσμεύτηκε, πως θα διερευνηθούν δήθεν τάχα μου τα αίτια και θα αποδοθούν οι ευθύνες. Τα αίτια και τους υπευθύνους των εργατικών δολοφονιών και ατυχημάτων, που έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ τα χρόνια των μνημονίων, τα ξέρουμε πολύ καλά εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που αναγκαζόμαστε για ένα μεροκάματο να διακινδυνεύουμε καθημερινά την αξιοπρέπεια, την σωματική ακεραιότητα και την ζωή μας μέσα στον εργασιακό Μεσαίωνα.

Το  Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της Εργασίας και το μνημονιακό καθεστώς είναι αυτά που μας δολοφονούν. Η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που ψήφισαν και ψηφίζουν μνημόνια είναι οι ηθικοί αυτουργοί αυτών των εργοδοτικών εγκλημάτων. Διαλύουν μέρα με τη μέρα τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, δίνουν το πράσινο φως σε κεφάλαιο και εργοδότες να επιτίθονται λυσσαλέα στην εργατική τάξη. Επιβάλλουν και εξαπλώνουν την απλήρωτη/αδήλωτη εργασία, τα εξαντλητικά ωράρια, τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, η εντατικοποίηση στους χώρους της δουλειάς, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων κ.ά.

 

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ!

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, αντιμέτωποι με μια σειρά σοβαρών προβλημάτων (κίνδυνος ανεργίας, απειλή της σωματικής τους ακεραιότητας, απληρωσιά, εργολάβους), εδώ και καιρό προσπαθούν με απεργίες και κινητοποιήσεις να υπερασπιστούν τα δικαιώματά και την αξιοπρέπειά τους. Η μόνη λύση για να γλιτώσουμε από τη βαρβαρότητα των μνημονίων, για να σταματήσουν οι εργατικές δολοφονίες, για να μην ζούμε πια σαν σκλάβοι, είναι εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας, την αυτοοργάνωση, την ενότητα και την αλληλεγγύη μας και να διώξουμε μια και καλή όλους αυτούς που τόσα χρόνια πλουτίζουν από την δική μας φτώχια και εξαθλίωση. Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ