Έφυγε από την ζωή ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός

Έφυγε από την ζωή ο Γιάννης Σπανός


Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 85 ετών  ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός. Ο Γιάννης Σπανός είναι ένας από τους κορυφαίους συνθέτες της ελληνικής μουσικής που εμφανίστηκε την δεκαετία του 60 και εκπροσώπησε αρχικά το Νέο Κύμα του ελληνικού τραγουδιού.

Ξεκίνησε να συνθέτει μουσική για Γάλλους καλλιτέχνες (Marc Ogeret, Brigitte Bardot, Francesca Solleville) στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 60. Παρότι η καριέρα του στον διεθνή κινηματογράφο διαφαίνονταν λαμπρή ο ίδιος θα προτιμήσει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να υπηρετήσει την ελληνική μουσική.  Στην ελληνική δισκογραφία μπήκε το 1964  με το τραγούδι “Μια αγάπη για το καλοκαίρι”. Έχει γράψει πολλά τραγούδια για το λεγόμενο Νέο Κύμα, σημαντικότεροι δίσκοι του όμως είναι οι τρεις  “Ανθολογίες” που κυκλοφόρησε με μελοποιημένη ποίηση.  Μάλιστα η “Τρίτη Ανθολογία”  με ερμηνευτές τον Κώστα Κάραλη και την Αρλέτα είναι ένα από τα αριστουργήματα της ελληνικής δισκογραφίας κυκλοφόρησε το 1975. Η ποίηση των Γιάννη Σκαρίμπα, Κώστα Βάρναλη, Βύρων Λεοντάρη κ.α. θα ντυθεί μουσικά με τις εξαιρετικές μελωδίες του Γιάννη Σπανού και τα τραγούδια του δίσκου θα μείνουν χαραγμένα στην μνήμη της ελληνικής μουσικής ιστορίας. Μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια του είναι  : “Σπασμένο καράβι”, “Μια φορά θυμάμαι μ’ αγαπούσες”,  “Η Ομίχλη μπαίνει από παντού στο σπίτι” , “Παιδί μου ώρα σου καλή” κ.α. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι μεγαλύτεροι ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού όπως  η  Χάρις Αλεξίου , ο Γιάννης Πάριος, η Αρλέτα, ο Κώστας Κάραλης, η Καίτη Χωματά,  η Ελένη Δήμου, ο Γιάννης Πουλόπουλος κ.ά.

Πάντα εκπροσωπούσε με συναίσθηση και ταπεινότητα τον χώρο του ελληνικού τραγουδιού και παρά τις μεγάλες επιτυχίες του προτιμούσε να μένει σεμνός και απομακρυσμένος από την δημοσιότητα.

Η Ο.Κ.Δ.Ε.  εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια και τους φίλους του Γιάννη Σπανού.