Aλληλεγγύη στους εργαζομένους της Χαλυβουργικής. Να εξοφληθούν άμεσα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα!

Aλληλεγγύη στους εργαζομένους της Χαλυβουργικής

Να εξοφληθούν άμεσα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα!

93 χρόνια ζωής μετρούσε η «Χαλυβουργική» του γνωστού επιχειρηματία Αγγελοπούλου. Την δεκαετία ’60-’70 απασχολούσε γύρω στους τρεις χιλιάδες εργαζόμενους και υπήρξε η μοναδική, πλήρως καθετοποιημένη χαλυβουργία στην Ελλάδα η οποία χρησιμοποιούσε σιδηρομετάλλευμα ως πρώτη ύλη για την παραγωγή τελικών προϊόντων. Τις αρχές της δεκαετίας του 2000 η οικογένεια Αγγελόπουλου επένδυσε 300 εκατ. ευρώ (ίδια κεφάλαια και δανεισμός), για να εκσυγχρονίσει την ιστορική βιομηχανία που απέκτησε παραγωγική δυναμικότητα 1 εκατ. τόνων χαλυβουργικών προϊόντων. Η επένδυση τελείωσε το 2007 (έργο Spooler) και μπήκε για φουλ παραγωγή το 2009, αλλά δεν αποσβέστηκε ποτέ. Στη συνέχεια ξέσπασε η καπιταλιστική κρίση. Από το 2015 υπολειτουργεί με μόλις διακόσιους εργαζόμενους, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες. Τότε ξεκίνησε και η κόντρα των γιών Αγγελοπουλου, Παναγιώτη και Γιώργου, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του την περιουσία της «Χαλυβουργικής» σε βάρος των εργαζομένων, που τους έχουν μετατρέψει σε μπαλάκι. Η οικογένεια Αγγελόπουλων απαγόρευε τον συνδικαλισμό στο εργοστάσιο οποίος απεργούσε απολύονταν.

Εδώ και τρείς μήνες οι εργαζόμενοι κάνουν κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς του εργοστασίου διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.  Η οικογένεια  Αγγελοπούλου έχει βγάλει αρκετά λεφτά στο εξωτερικό σε Αυστραλία, Αγγλία, Ελβετία κτλ. Το κλείσιμο της ιστορικής «Χαλυβουργικής» δυστυχώς ακολουθεί τα λουκέτα που βάζουν πολλά μεγάλα εργοστάσια τον καιρό των μνημονιακών χρόνων (ΝΙΚΑΣ, CretaFarm κ.ά.). Όσο η χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού βαθαίνει, μόνο χρεοκοπίες, λουκέτα και απολύσεις έχουμε.  Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουμε, να πάρουμε  την κατάσταση στα χεριά μας.

Πρέπει να επιβάλλουμε την εθνικοποίηση των  εργοστασίων που κλείνουν, κάτω από εργατικό έλεγχο χωρίς αποζημίωση σε αυτούς που πλούτισαν πάνω στην εκμετάλλευση της εργασίας μας. Να επιβάλουμε την απαλλοτρίωση της περιουσίας των Αγγελόπουλων και του κάθε καπιταλιστή που θησαύρισε τα προηγούμενα χρόνια πάνω στη δική μας φτώχεια. Να ανοίξουν τα φορολογικά βιβλία των Αγγελόπουλων, για να φανεί πως έβγαζε κέρδη τόσα χρόνια εις βάρος των εργαζομένων. Για να επιβληθούν τα παραπάνω θα χρειαστούν μαχητικοί αγώνες.  Η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος, για να μπορέσουμε οι εργαζόμενοι να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας.

Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημίες εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!

 –

Αντεπίθεση των Εργαζομένων