Έφυγε από την ζωή o τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας ο αξιόλογος τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας από καρδιακή προσβολή στη διάρκεια της νύχτας μετά από συναυλία που πραγματοποίησε σε ηλικία 63 ετών. Μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλλα. Στην δισκογραφία θα εμφανιστεί το 1979 με το συγκρότημα P.L.J. με έντονες επιρροές από την προοδευτική ηλεκτρική δυτική μουσική, μάλιστα ο δίσκος “Armageddon” του 1982 είναι επηρεασμένος από την προοδευτική ματιά των PinkFloyd. Μετά τον δίσκο αυτό το συγκρότημα θα μετονομαστεί σε Τερμίτες χρησιμοποιώντας και την “λαϊκή” μουσική στον ήχο του. Οι Τερμίτες θα ηχογραφήσουν μερικά πολύ αξιόλογα τραγούδια όπως την “Σκόνη”σε συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα, το “Τραγούδι της Νύχτας” με την Φλέρυ Νταντωνάκη που υπήρχε μάλλον στον καλύτερο τους δίσκο “Τσιμεντένια Τραίνα” του 1986. Το συγκρότημα θα σταματήσει να ηχογραφεί το 1988 και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας θα ξεκινήσεινα ηχογραφεί σαν τραγουδοποιός και μπορούσε να κινηθεί σε ηλεκτρικούς, έντεχνους και λαϊκούς δρόμους με πολλές φορές μοναδικά αποτελέσματα. Να ξεχωρίσουμε το “Διδυμότειχο μπλουζ” σε συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα σε στίχους του Γιάννη Σπυρόπουλου, που θα δώσει στον ομώνυμο δίσκο 35.000 πωλήσεις και θα τον κάνει γνωστό. Το “Να δεις τι σου χω για μετά” το ερμηνεύει με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, είναι ένα εξαιρετικό πολιτικό τραγούδι από τον δίσκο “Ρίξε κόκκινο στη Νύχτα” του 1993. Ο δίσκος αυτός είναι κατά κύριο λόγο πολιτικός, μάλιστα σε τρία τραγούδια τους στίχους τους έχει γράψει μαζί με τον Μιχάλη Γκάνα. Οι επιτυχίες που έχει προσφέρει στο ελληνικό τραγούδι είναι πάρα πολλές όπως και οι συνεργασίες του με τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Γιώργος Νταλάρας, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Διονύσης Τσακνής, Μανώλης Ρασούλης, Αντώνης Καλογιάννης, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Πυξ Λαξ, Γιάννης Βαρδής, Φλέρυ Νταντωνάκη, κ.ά.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έβλεπε τα πράγματα με μια αριστερή ματιά και πάντα με σεβασμό προς τους εργαζόμενους και τους φτωχούς. Είχε δηλώσει«Δεν ψήφισα ΚΚΕ για να κάνει συγκυβέρνηση με τη Δεξιά», ενώ είχε στηρίξει τις μεγάλες μαθητικές καταλήψεις του 1990-91, συμμετείχε σε φεστιβάλ της Άκρας Αριστεράς, σε συναυλίες αλληλεγγύης και σε κινηματικές διαδικασίες. Παρότι απογοητευμένος από την αριστερά και αυτό κάποιες φορές το εξέφραζε με κάποιον αρνητισμό και προς την οργανωμένη πάλη δεν έπαψε ποτέ να κάνει κριτική στις κυβερνήσεις και στο σύστημα. Για την κρίση είχε δηλώσει το 2011 “Ένα οργανωμένο σχέδιο νομίζω ότι είναι, για να πληρώνεται με 300ευρώ ο κόσμος και να λέει και «ευχαριστώ».
Πέσαν όλες οι μάσκες, ειδικά, με το τελευταίο νομοσχέδιο που πάνε να περάσουν. Να δουλεύεις δηλαδή, και τα μισά χρήματα που παίρνεις να πρέπει να τα ξοδεύεις. Με λίγα λόγια αυτοί οι άνθρωποι, θέλουν τα λεφτά που κυκλοφορούν στην αγορά να είναι μόνο τα δικά μας λεφτά, των μισθωτών και των μεροκαματιάρηδων και τα δικά τους να τα έχουν στην… καβάτζα.”

            Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είχε κάνει και κάποιες συγχυσμένες και άστοχες δηλώσεις που αφορούσαν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Δυστυχώς οι δηλώσεις του αυτές δημιούργησαν μια άσχημη εικόνα, που όμως δεν μπορεί να αλλάξει την στάση του στο σύνολο της ζωής του.

            Η ΟΚΔΕ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια της στους συγγενείς και τους φίλους του.