Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Όχι στην επέκταση του ωραρίου των εργαζομένων στην Praktiker Hellas

Όχι στην επέκταση του ωραρίου των εργαζομένων στην Praktiker Hellas

Από τις 29/08 και μέχρι και τις 14/09 η εταιρία Praktiker Hellas προχώρησε στην επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων της ανακοινώνοντας ότι θα ανοίγουν στις 7πμ αντί στις 8:30πμ όπως έκανε τα τελευταία χρόνια. Στην ενέργεια της αυτή προχώρησε αυθαίρετα χωρίς να ενημερώσει τους εργαζόμενους και το επιχειρησιακό σωματείο.

Μάλιστα στη διαφημιστική της καμπάνια καλεί τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου να ψωνίσουν νωρίτερα το πρωί, γιατί έτσι θα επωφεληθούν με 20% έκπτωση στις αγορές τους. Χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα εκπτώσεις, προωθητικές ενέργειες και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, πολυεθνικές εταιρίες και εργοδότες στον κλάδο του εμπορίου, επιχειρούν να διαλύσουν πλήρως τα ωράρια των εργαζομένων. Επιχειρούν να καταργήσουν τα εργασιακά δικαιώματα και να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε δούλους που θα εργάζονται όποτε και όσο θέλουν οι εργοδότες, τις περισσότερες φορές χωρίς να πληρωθούν τις υπερωρίες και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και τον μισθό τους.

Η καταστρατήγηση και ελαστικοποιήση των ωραρίων αποτελούσε πάντα μέρος της επίθεσης των εργοδοτών ιδιαίτερα στον κλάδο του εμπορίου. Στα χρόνια όμως των Μνημονίων η επίθεση αυτή έχει πάρει τη μορφή λαίλαπας. Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις προχώρησαν στην κατάργηση μιας σειράς νόμων υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην θέσπιση νόμων εκτρωμάτων υπέρ των εργοδοτών (κατάργηση ΣΣΕ, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, Λευκές Νύχτες κα). Ενίσχυσαν έτσι την ασυδοσία και αυθαιρεσία των εργοδοτών που για να αυξήσουν τα κέρδη τους μετέτρεψαν τους εργασιακούς χώρους και τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων σε κόλαση. Οι μισθοί φιλοδώρημα, οι απλήρωτες υπερωρίες, η εντατικοποίηση, τα ατελείωτα ωράρια, η έλλειψη προσωπικού, η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, το διευθυντικό δικαίωμα έχουν γίνει ο κανόνας.

Μόνο αν πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, εμείς οι εργαζόμενοι, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτήν την επίθεση. Δημιουργώντας επιτροπές στους χώρους εργασίας, με όπλα την αυτοοργάνωση των αγώνων μας, την ενότητα και την αλληλεγγύη, θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ