Νέες αντεργατικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής από την ακροδεξιά κυβέρνηση ΝΔ

Νέες αντεργατικές τροπολογίες  της τελευταίας στιγμήςα από την ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ

 

 

Στις 8/8 η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ εντελώς πραξικοπηματικά και στα μουλωχτά, μισή ώρα πριν την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, πέρασε δύο εξαιρετικά αντεργατικές τροπολογίες. Η μία προετοιμάζει ένα ακόμα πλήγμα στην κοινωνική ασφάλιση  και η δεύτερηκαταργεί ακόμα και τα ελάχιστα προσχηματικά μέτρα για τους εργολαβικούς εργαζόμενους και για τηνπροστασία των εργαζομένων από την απόλυση.

Η πρώτη τροπολογία αναφέρει ότι τίθεται πλαφόν στις συντάξεις, ώστε το ύψος τους να μην υπερβαίνει τα 4.608 ευρώ, την ίδια στιγμή που δέχεται και παγιώνει όλο το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο του νόμου Κατρούγκαλου και τις συντάξεις πείνας. Είναι βέβαιο πως με αυτό τον τρόπο οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι της κυβέρνησης ΝΔ χέρι-χέρι με τα υπόλοιπα μνημονιακά σκουπίδια, προετοιμάζουν την επόμενη επίθεση που προετοιμάζουν ενάντια στο ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις, με επόμενο νομοσχέδιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τις μέρες πριν την κατάθεση της τροπολογίας, είχε ξεκινήσει η γνωστή παραφιλολογία περί «συντάξεων-μαμούθ» (που αφορά έναν ελάχιστο αριθμό στο σύνολο των συντάξεων).

Η δεύτερη τροπολογία, περιέχει δύο άρθρα. Το πρώτο αφορά την «ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζομένων» και προβλέπει την κατάργηση του άρθρου 9 του ν. 4554/2018, στο οποίο αναφέρονταν μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων: η «συνευθύνη εργοδότη και εργολάβου καταλαμβάνει σε όλα τα πεδία δικαιωμάτων των εργαζομένων», δηλαδή από την τήρηση του ωραρίου εργασίας έως την ασφάλιση και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κ.ά., όπως και η πρόβλεψη έστω και στα χαρτιά της σύνδεσης εργολάβου-άμεσου εργοδότη και την δυνατότητα των εργαζομένων να διεκδικήσουν δικαιώματα και από τον εργολάβο. Βέβαια το συγκεκριμένο άρθρο δεν ακουμπούσε την καρδιά του προβλήματος, την εργολαβία που εξαρχής τσακίζει εργασιακές συνθήκες, μισθούς, δικαιώματα κτλ.

Το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας αφορά τον «βάσιμο λόγο απόλυσης» του ν. 4611/2019, που όσο κι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προσπαθήσει να παρουσιάσει ως επίτευγμα και «εμπόδιο» για τις απολύσεις, στην πραγματικότητα αυτό που έκανε ήταν να «καταδεικνύει» στην εργοδοσία την τυπική αιτιολόγηση της απόλυσης, με τον εργαζόμενο να καλείται να βρει το δίκιο του μέσα από χρονοβόρες και κοστοβόρες δικαστικές διαμάχες. Αυτή η τυπική προϋπόθεση καταργείται τώρα με την τροπολογία της ΝΔ. Επίσης καταργείται η παύση της τρίμηνης προθεσμίας για όσο διάστημα ο εργαζόμενος διεκδικούσε την ακυρότητα της απόλυσής του στην Επιθεώρηση Εργασίας και ως ότου έβγαινε το πόρισμα, που προβλέπονταν από τον ίδιο νόμο. Στο συγκεκριμένο μέτρο εναντιώθηκε από την πρώτη στιγμή ο ΣΕΒ μιλώντας για «εμπόδιο στην ανάπτυξη». Έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ, κατά παραγγελία του ΣΕΒ, «αποκατέστησε την τάξη» ετσι ώστε να μπαίνει ακόμη ένα εμπόδιο στις διεκδικήσεις των εργαζομένων όσον αφορά τις απολύσεις!

Οργή προκαλούν οι τοποθετήσεις του Υπ. Εργασίας, που ανέφερε πως  είναι «κρίσιμες και θετικές για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους» καιοι χαρακτηρισμοί του για την διάταξη περί της ευθύνης του αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζόμενου, περί «τραγελαφικής» και «ιδεοληπτικής». Ιδίως για την κατάργηση της διάταξης για το βάσιμο λόγο απόλυσης, είπε πως αποδείχθηκε βλαπτική διότι  «τα αποτελέσματα των απολύσεων δείχνουν ότι  υπάρχει αύξηση απολύσεων από το 2018 στο 2019 την οποία απέδωσε στη διάταξη αυτή». Δηλαδή ο Υπ. Εργασίας απελευθερώνει τις απολύσεις, για να τις σταματήσει (sic)! Ταυτόχρονα προανήγγειλε πως θα έρθουν  και άλλες τέτοιες ρυθμίσεις, αφού όπως ανέφερε «η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει, αφαιρούμε τις ιδεοληπτικές διατάξεις και προχωράμε μπροστά. Αυτές είναι οι αποφάσεις μας». Την ίδια ώρα, είναι τουλάχιστον προκλητική και υποκριτική η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει τα παραπάνω ως… «κατάργηση του πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής» της κυβέρνησής του. Ενώ επί ημερών της κυβέρνησής του, ψηφίστηκαν πολύ σκληρά αντεργατικά μνημονιακά μέτρα, που άνοιξαν τον δρόμο και την όρεξη στην κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίσει το «έργο»:περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενίσχυση της δράσης των εταιρειών «ενοικίασης» εργαζομένων, κ.ά..

Και η επίθεση δεν σταματάει εδώ… Ο Υπ. Εργασίας έχει προαναγγείλει νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που πρακτικάκαταργούν την δυνατότητα κήρυξης απεργίας, πιάνοντας και εδώ το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την διάταξη που ψήφισε στις αρχές του 2018 που περιόριζε σημαντικά το δικαίωμα στην απεργία. Συγκεκριμέναεξήγγειλε την καθιέρωση της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες της απεργίας», που σε συνδυασμό με τον αντιαπεργιακό νόμο Αχτσιόγλου, κάνει ουσιαστικά αδύνατη την προκήρυξη απεργίας στο πρωτοβάθμιο σωματείο. Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο για γενίκευση αυτού του χτυπήματος σε όλα επίπεδα της οργάνωσης των εργαζομένων και την πλήρη ατομικοποίησή τους

Η κατάργηση των διατάξεων που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει το ταξικό μίσος και τη λύσσα με την οποία θα επιχειρήσουν να αντεπιτεθούν το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του στους εργαζόμενους. Οι τροπολογίες εκφράζουν στην καρδιά τους το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης, την απόλυτη αποθέωση του εργοδότη/δεσπότη, της νομιμοποίηση του απόλυτου διευθυντικού/δεσποτικού δικαιώματος. Ουρλιάζουν οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι επαναλαμβάνοντας σχεδόν μονολιθικά, πως πρέπει να εξαφανίσουν τις «ιδεοληψίες» και τις «αγκυλώσεις», και δεν εννοούν τίποτα άλλο πέρα από τα δικαιώματα, τους αγώνες και την ιστορία των εργαζομένων. Επιτίθονται όχι μόνο στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, αλλά στην νοημοσύνη και την αντίληψή της, στην ίδια την κοινωνική της ύπαρξη. Με τα χυδαία ψέματα που ντύνουν τις επιχειρηματολογίες τους, την αντιστροφή της πραγματικότητας και την αλλοίωση της ιστορίας που επιχειρούν καθημερινά.

Είναι ζήτημα ΖΩΗΣ η θανάτου για τους εργαζόμενους, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Έχουμε την εμπειρία και την δύναμη. Με όπλα την ενότητα, την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη μας να οργανώσουμε νέους αγώνες, μαχητικούς και αποφασιστικούς. Για να συντρίψουμε το μνημονιακό καθεστώς και όλους τους υπηρέτες του. Για να επιβάλουμε το δίκιο και την αξιοπρέπειά μας.

 

Αντεπίθεση των Εργαζομένων