Εξαγγελίες-Πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία: Η “εταιρία δολοφόνων” ανακοινώνει τα σχέδιά της

Δεν αποτελεί έκπληξη το πρόγραμμα για την υγεία που ανακοίνωσε η ΝΔ, εφόσον συμβαδίζει απόλυτα με τις νεοφιλελεύθερες αντεργατικές πολιτικές που μας είχε συνηθίσει ως κυβέρνηση και ως λυσσαλέος υποστηρικτής των μνημονίων (βλ. μένουμε Ευρώπη). Δεν αποτελεί έκπληξη, επίσης, γιατί αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα αναγκαστεί, προκειμένου να μπορεί να πληρώνει τα χρέη απέναντι στους δανειστές, να κατεδαφίσει το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος» (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, κ.α.) και συνεπώς να κατεδαφίσει και την υγεία. Ήδη ο Μητσοτάκης έχει αναφέρει ότι θα αφαιρέσει 2 δις. ευρώ από τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, έχει προαναγγείλει κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας και τώρα κάνει το αντίστοιχο και στην υγεία.

Ξεκινά να υφαίνει το μαύρο πέπλο της καταστροφής της δημόσιας δωρεάν υγείας εφαρμόζοντας την γνωστή αρχή του άγριου νεοφιλελευθερισμού: «δεν υπάρχει κοινωνία αλλά μόνο άτομα». Αυτό σημαίνει ότι δεν ευθύνεται η καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας για τις ασθένειες, τα εργατικά ατυχήματα, τις αναπηρίες, κ.α., και ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων και πολύ περισσότερο μεταξύ των εργαζομένων. Συνεπώς δεν έχει υποχρέωση καμία κοινωνία, κανένα κράτος, να παρέχει δωρεάν υγεία στους ασθενείς, ούτε καν δημόσια ή κρατική πρόληψη. Το κάθε άτομο έχει αποκλειστική ευθύνη για να τηρεί τους κανόνες πρόληψης από μόνο του και να φροντίζει με δική του ευθύνη και με δικά του χρήματα για την θεραπεία του. Ο καθένας  θα έχει την ευθύνη του τι τρώει, του αν καπνίζει, του αν αθλείται, του αν υιοθετεί γενικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ δεν λαμβάνονται καν υπόψη τα αυτοάνοσα που θερίζουν και η καταγεγραμμένη αύξηση ψυχικών νόσων ως αποτελέσματα της κρίσης και των μνημονίων πάνω στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Δεν λαμβάνεται ακόμα υπόψη η μόλυνση του περιβάλλοντος ούτε καν ότι το 48% της ελληνικής κοινωνίας ζει μόνιμα εξαιτίας της κρίσης στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Το άτομο λοιπόν είναι που φταίει με την υιοθέτηση ανθυγιεινού τρόπου ζωής.

α) Το κράτος έχει μόνο την υποχρέωση να κάνει καμπάνιες πρόληψης και να φροντίζει να υπάρχουν υπηρεσίες υγείας. Προσοχή: όχι να προσφέρονται δωρεάν, ούτε να είναι δημόσιες, απλώς να υπάρχουν οι υποδομές και το αντίστοιχο εργατικό δυναμικό. Αυτό είχε προαναγγείλει και ο Άδωνις Γεωργιάδης πριν ένα χρόνο λέγοντας λίγο πολύ ότι το Σύνταγμα επιβάλλει το κράτος να μεριμνά για να υπάρχουν υπηρεσίες υγείας και όχι για να είναι αυτές δωρεάν. Ή όπως είπε ο Μητσοτάκης στην παρουσίαση του νεοδημοκρατικού προγράμματος για την υγεία: «οι υπηρεσίες υγείας αρκεί να είναι δημόσιες, δεν χρειάζεται να είναι και κρατικές», εννοώντας ότι δεν θα είναι δωρεάν ή φθηνές αλλά επί πληρωμή.

β) Ταυτόχρονα, το ήδη υπάρχον δημόσιο σύστημα υγείας, έστω και ακρωτηριασμένο από τις αδιάκοπες μνημονιακές μειώσεις δαπανών, από την διαρκή έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών, κ.α.,  θα μετατραπεί σε μια απέραντη αγορά υγείας. Τα δημόσια νοσοκομεία θα αγοράζουν υποχρεωτικά ιατρικές υπηρεσίες, ακόμη κι αυτές που ήδη προσφέρουν, από ιδιωτικές εταιρίες κάθε είδους (αξονικούς, τομογράφους, κ.α.) και, ακόμη χειρότερα, θα γίνουν κυριολεκτικά «σουρωτήρια» μια που ιδιωτικές ασφαλιστικές θα μπορούν να «κλείνουν» κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα να καταργηθεί και η ίση αντιμετώπιση των ασθενών: η νοσοκομειακή περίθαλψη θα είναι αντίστοιχη των χρημάτων που θα καταβάλει ο καθένας.

γ) Η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων με «βάση την απόδοση και την επίτευξη των στόχων»! Μάλιστα τον ίδιο όρο χρησιμοποιούν και για τους γιατρούς του νοσοκομείου: «κίνητρα, αξιολόγηση, αποζημίωση σύμφωνα με την απόδοση»! Μα μιλώντας για δημόσια νοσοκομεία η λέξη απόδοση, δεν θα έπρεπε να υφίστανται. Γιατί αν αυτό ισχύσει τότε τα βαριά περιστατικά που δεν «αποδίδουν» και κοστίζουν πανάκριβα, είτε θα αποκλείονται είτε θα πρέπει να αφήνουν κέρδος ώστε το νοσοκομείο να «πιάνει» τους στόχους ― μάλιστα αναφέρεται καθαρά στο πρόγραμμα της ΝΔ ότι θα…  «αποζημιώνονται οι θεραπείες που θα έχουν θετικό αποτέλεσμα»!

δ) Η πρόσβαση προς την υγεία θα κλείσει ή θα περιοριστεί δραστικά. Γι’ αυτό στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι θα αυτονομηθούν τα «Επείγοντα» από τα δημόσια νοσοκομεία, με το πρόσχημα να μειωθεί η αναμονή των ασθενών στα επείγοντα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα εισάγεται κανείς αυτόματα μέσα στο νοσοκομείο, παρά μόνο αν έχει να πληρώσει. Το ίδιο ισχύει και με την δημιουργία των ΤΟΜΥ, της λεγόμενης πρωτοβάθμιας περίθαλψης (που προωθεί και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) που σε μια άλλη εποχή θα ήταν χρήσιμη αλλά που σήμερα, εν μέσω χρεοκοπίας, δεν είναι παρά ένα άλλο διοικητικό μέτρο για τον περιορισμό της πρόσβασης στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη (νοσοκομεία).

ε) Είναι σαφές ότι αυτή η προγραμματισμένη καταστροφή του ήδη ακρωτηριασμένου συστήματος υγείας έχει ως προϋπόθεση την συντριβή των εργαζομένων στην υγεία. Εδώ το πρόγραμμα της ΝΔ περιορίζεται σε μισόλογα, υπονοούμενα, αλλά η γενικότερη πολιτική της ΝΔ είναι σαφής: 1) Στο δημόσιο θα ισχύει ο κανόνας 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις, 2) Οι εργαζόμενοι του δημοσίου θα πρέπει να ζουν κάτω από την δαμόκλεια σπάθη της αξιολόγησης, 3) οι μισθοί θα πρέπει να γνωρίσουν νέες σοβαρές μειώσεις, 4) οι εργασιακές σχέσεις, ήδη πολλών ταχυτήτων και ελαστικές, θα πρέπει να γενικευτούν (αυτό στοχεύει και η πρόταση για ειδίκευση των νοσηλευτών ― δηλαδή φθηνό ή δωρεάν εργατικό δυναμικό. 5) Οι απολύσεις θα μαζικοποιηθούν αφού ολοένα και περισσότερο θα περιορίζεται το κρατικό σύστημα υγείας.

Αν αυτό το πρόγραμμα υγείας εφαρμοσθεί, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων θα αποκλειστεί ή θα περιοριστεί σε μια στοιχειώδη περίθαλψη.

Η ΝΔ δεν είναι παρά μια κανονική «εταιρεία δολοφόνων».