ΣΣΠ: Όχι σε κάρτα σίτισης και ελέγχους στη λέσχη του ΑΠΘ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΜΝΑ!

 

Στις 10/11, η Πρυτανεία και η Λέσχη του ΑΠΘ ανακοίνωσαν ότι όποιος επιθυμεί να τρώει στη λέσχη, θα πρέπει να εκδώσει κάρτα σίτισης μέχρι τις 30/11. Αυτή η απόφαση δεν ήρθε τυχαία, αλλά μόλις ένα μήνα αφότου η χρηματοδότηση της λέσχης μειώθηκε κατά 34% (2 εκατομμύρια ευρώ) και περίπου 1 χρόνο από την απόπειρα της εργολαβίας να απολύσει 30 εργολαβικούς εργαζομένους. Παράλληλα, από το ξεκίνημα της χρονιάς, επιχειρούνται τακτικά έλεγχοι πάσο στην είσοδο της Λέσχης. Πρυτανεία και εργολαβία θέλουν να επιβάλλουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της και την επιβολή αντιτίμου αποκλείοντας τους πιο φτωχούς φοιτητές, όπως προσπάθησαν να το επιβάλλουν ανεπιτυχώς και το 2018, αλλά μετά την άμεση μαχητική απάντηση των φοιτητών, το απέσυραν.

Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση της μέριμνας των πανεπιστημίων και συνολικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιχειρείται εδώ και αρκετά χρόνια, από όλες τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, κ.ά.). Για την ελληνική αστική τάξη και την κυβέρνηση της ΝΔ είναι απολύτως ξεκάθαρο, πως για μία χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς ακήρυχτης χρεοκοπίας, η δημόσια και δωρεάν παιδεία αποτελεί μία ανώφελη σπατάλη! Στην προσπάθειά τους να «σώσουν» την οικονομία, τις τράπεζες, τους ημέτερους και να ξεπληρώσουν το χρέος, ξεπουλάνε τα πάντα σε ιδιώτες – αρπακτικά (π.χ. ΔΕΗ !), ενώ την ίδια στιγμή τσακίζουν την χρηματοδότηση σε παιδεία, υγεία, μισθούς και κοινωνικές ανάγκες, και τα οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση. Και όλα αυτά σε μία περίοδο, όπου η κοινωνία μαστίζεται από την πανδημία, την ακρίβεια, την ανεργία και την ολοένα αυξανόμενη φτωχοποίηση.

Το θανάσιμο πλήγμα για την κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας ήρθε από την κυβέρνηση της ΝΔ και την Κεραμέως, με τους διαδοχικούς αντιεκπαιδευτικούς νόμους που ψήφισε τα 2 τελευταία χρόνια (κατάργηση ασύλου, ΟΠΠΙ, δίδακτρα και ταξικός αποκλεισμός). Κυβέρνηση – εργολαβίες κοιτάζουν πως θα μπουκώσουν με κρατικό χρήμα, πως θα προχωρήσουν το πανεπιστήμια της «Αγοράς» και  το πως θα φορτώσουν το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών και της κοινωνίας. Η κάρτα σίτισης είναι το εργαλείο για να ξεμπερδεύουν με την δωρεάν σίτιση. Στην αρχή θα αποκλειστούν οι «έξω-πανεπιστημιακοί» και οι άνω των ν+2 ετών, ενώ σταδιακά το αντίτιμο θα γενικευτεί για όλους, καταργώντας κάθε έννοια μέριμνας.

Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας! Η δωρεάν μέριμνα δεν είναι ευγενική χορηγία κανενός, την έχουμε πληρώσει μέσω της φορολογίας των γονιών μας και δεν θα την χαρίσουμε σε κανένα. Φοιτητές και εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουμε ενωτικά και μαχητικά για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και μέριμνα, που κερδήθηκε με αγώνες και θυσίες. Ούτε σκέψη για κάρτα σίτισης και αντίτιμο στη λέσχη του ΑΠΘ, μαζικός αγώνας για να πετάξουμε τους εργολάβους και αυτούς που τους έφεραν στα ΑΕΙ εκτός πανεπιστημίων. Για να το πετύχουμε, πρέπει να οργανώσουμε τον αγώνα μας, μέσα από τους Συλλόγους μας και τις δομές αυτοοργάνωσης, στοχεύοντας στην ανατροπή του ν. Κεραμέως και της εγκληματικής – λαομίσητης κυβέρνησης της ΝΔ!

  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για παιδεία, υγεία, μέριμνα, κοινωνικές ανάγκες.
  • Ούτε σκέψη για κάρτας σίτισης – ελέγχους
  • Δωρεάν σίτιση για όλους – Έξω οι εργολάβοι από το ΑΠΘ
  • Κάτω οι νόμοι Κεραμέως και ο νέος νόμος Πλαίσιο

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ    

sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com

e-mail:[email protected]