Απολύσεις στον “ΑΒ Βασιλόπουλος” εν μέσω πανδημίας

ΑΒ Βασιλόπουλος: Απολύσεις εν μέσω πανδημίας

Με την πανδημία του κορονοϊού να επελαύνει και τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 1000 ημερησίως, η εργοδοσία της ΑΒ Βασιλόπουλος προχωρά σε απολύσεις στα κεντρικά γραφεία της με την πρόφαση της αυτοματοποίησης των διαδικασιών και της περαιτέρω αξιοποίησης της τεχνολογίας. Οι απολύσεις αυτές πρέπει να «χτυπήσουν το καμπανάκι» σε όλους τους συναδέλφους στα καταστήματα της εταιρίας καθώς θα είναι οι επόμενοι. Ήδη συζητιέται η αυτοματοποίηση των διαδικασιών μέσα στα καταστήματα, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται καθολικά από το 2021. Με την πρόφαση της μείωσης του όγκου δουλειάς, η εργασία μας θα εντατικοποιηθεί περεταίρω ( δεδομένης της ήδη υψηλής εντατικοποίησης λόγω της πανδημίας) ενώ θα επιβληθούν μειώσεις ωραρίων και απολύσεις. Εξάλλου αυτή είναι η πάγια στρατηγική της εργοδοσίας, καθώς η μερική απασχόληση και οι αντίστοιχοι μισθοί πείνας είναι ο κανόνας για τους εργαζόμενους στα καταστήματα.

Καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, η ΑΒ Βασιλόπουλος δεν έχει διενεργήσει διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό στους εργαζόμενους παρά τις κορόνες περί ενδιαφέροντος για την υγεία των εργαζομένων. Μαζί με την απειλή της απόλυσης, η εργοδοσία θέλει να καλλιεργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας και ανασφάλειας στους εργαζόμενους θέλοντας να τους υποτάξει στις ορέξεις της. Σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ, τα αφεντικά προσπαθούν να διαλύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, επιβάλλει να δουλεύουμε απλήρωτες υπερωρίες και παγιώνει νομοθετικά την κατάργηση του 5μερου, του 8ωρου και της Κυριακάτικης αργίας (αυτά ισχύουν άτυπα για τον κλάδο των Supermarket εδώ και αρκετά χρόνια). Κάθε χειροτέρευση των εργασιακών μας δικαιωμάτων μας φέρνει πιο κοντά στην εξαθλίωση, την φτώχια και την φυσική μας εξόντωση.

Μόνη λύση η οργάνωση και οι αγώνες μας

Απέναντι στις επιθέσεις της εργοδοσίας, τον εκφοβισμό και τις απολύσεις πρέπει να απαντήσουμε αποφασιστικά. Με την οργάνωση μας στους χώρους δουλειάς και προτάσσοντας  την ενότητα και την αλληλεγγύη μας,  να τσακίσουμε το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας και την αξιοπρέπεια μας για να μην ζήσουμε σαν δούλοι.

  • Καμία απόλυση εργαζόμενου
  • 8ωρο – 5νθημερο για όλους τους εργαζόμενους
  • Μέτρα ατομικής προστασίας και προληπτικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ