Όχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των καπιταλιστών! (Ανακοίνωση για το εργατικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ)

Όχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των καπιταλιστών!

Παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων για το εργατικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ

 

Η εργατική τάξη θρηνεί ακόμη δύο θύματά της που θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους. Κατέληξαν χθες ο Ραμαντάν Ντελιλάϊ και ο Χαράλαμπος Δευτεραίος, δύο από τους έξι εργάτες που τραυματίστηκαν στην έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, κατά τη διαδικασία εργασιών συντήρησης. Και οι δύο ήταν εργαζόμενοι εργολαβικής εταιρείας.

Το εργατικό έγκλημα σημειώθηκε γιατί δεν εφαρμόζονταν τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων όταν έγινε η έκρηξη δεν ήχησε ο συναγερμός πυρκαγιάς έγκαιρα με αποτέλεσμα οι έξι να εγκλωβιστούν μη μπορώντας να βρουν τρόπο διαφυγής.

Κύριος υπεύθυνος για αυτούς τους θανάτους είναι ο Λάτσης και ο κάθε καπιταλιστής που πάνω στα πτώματα των εργαζομένων, αδιαφορώντας για την εφαρμογή των στοιχειωδέστερων μέτρων ασφαλείας που γι’ αυτούς φυσικά κοστίζουν, βγάζουν τα εκατομμύριά τους. Γιατί τους έρχεται πιο φθηνά να σκοτώνονται οι εργάτες! Τα εργατικά «ατυχήματα» είναι συνειδητά εγκλήματα των καπιταλιστών και των μνημονιακών πολιτικών.

Τεράστια όμως είναι και η ευθύνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που επέτρεψε να επικρατούν αυτές οι εργασιακές συνθήκες, που ανέχεται και δεν ξηλώνει το μνημονιακό καθεστώς που δίνει το ελεύθερο στο κάθε αφεντικό να μην εφαρμόζει έστω και τα ψήγματα της εργατικής νομοθεσίας που έχουν απομείνει.

Δεν αντέχουμε άλλο να πληρώνουμε αυτό το φόρο αίματος! Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους νεκρούς συναδέλφους μας και να διασφαλίσουμε πως τέτοια εγκλήματα δε θα τολμήσουν να ξανασυμβούν, πως καμία εργατική οικογενεία δε θα στερηθεί τον πατέρα, το γιό, τον αδελφό της για ένα εξευτελιστικό μεροκάματο που βγαίνει μέσα από το σίδερο και τη φωτιά, είναι μέσα από την οργάνωση και τους αγώνες μας. Για να συγκρουστούμε με τους εργοδότες/δολοφόνους και τα μνημόνια/ταφόπλακες. Για να απαλλαγούμε από το παράλογο και ανθρωποφάγο σύστημα που μετρά τα πάντα με το κέρδος. Για να καταργήσουμε συνολικά την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για την τραγική και τόσο άδικη απώλεια των δύο εργατών και στέλνουμε θερμά συλληπητήρια στις οικογένειές τους. Απαιτούμε την άμεση και παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται γι’ αυτό το εργατικό έγκλημα.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

20/05/2015