Tετάρτη 3/7 – 24ωρη απεργία της ΠΝΟ: Νίκη στον αγώνα των ναυτεργατών

Αξιοπρεπείς ΣΣΕ & σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους

Η  Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) ανακοίνωσε 24ωρη απεργία στις 3 Ιουλίου με βασικά αιτήματα την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασία των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας με αύξηση 2% από 1/6/2019 και κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4150/2013 που άλλαξε την οργανική σύνθεση των πληρωμάτων.

Η αύξηση του 2% υπήρχε στην συλλογική σύμβαση του 2018 των ναυτεργατών στον τομέα των επιβατικών και οχηματαγωγών που έληξε 31/12/2018. Ο νόμος 4150/2013 αναφέρει πως η οργανική σύνθεση των πληρωμάτων θα διαμορφώνεται με βάση τον απαιτούμενο αριθμό ναυτικών για το χειρισμό και τη στελέχωση των σωστικών μέσων του πλοίου. Αυτός ο νόμος οδήγησε σε μειώσεις και απολύσεις προσωπικού, που ειδικά τους χειμερινούς μήνες έφτασαν το 50% στα στελέχη τουριστικών επαγγελμάτων που απασχολούνται στα πλοία της Αδριατικής.

Οι ναυτεργάτες, όπως και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, έχουν χτυπηθεί αλύπητα από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, με μειώσεις και αφαίρεση δικαιωμάτων αφήνοντάς τους ως μόνο δρόμο αντίστασης την απεργία. Και το μέλλον διαγράφεται ακόμα πιο σκοτεινό. Με την προδοσία της υποτιθέμενης«Αριστεράς» του Σύριζα και τα πολύ σκληρά και αντεργατικά μέτρα που ψήφισε, άνοιξε τον δρόμο  για την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, που θα επιτεθεί με ακόμη μεγαλύτερο ταξικό μίσος στους εργαζόμενους. Σαν «ειλικρινής σωτήρας» ανακοινώνει ανοιχτά ότι θα πάρει ακόμα χειρότερα μέτρα και ισχυρίζεται ότι δεν τάζει λαγούς με πετραχήλια.

Αλλά δεν το βάζουμε κάτω! Το παράδειγμα δίνουν οι ναυτεργάτες. Πέρυσι το Σεπτέμβρη με τους αγώνες τους, κατέκτησαν ακόμα μια αύξηση. Στηρίζουμε των αγώνα των ναυτεργατών, οι οποίοι μάχονται απέναντι στα συμφέροντα εφοπλιστών και καπιταλιστών, αλλά και στα μνημόνια. Υπερασπίζονται και διεκδικούν αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το δικαίωμα στην εργασία. Η μόνη λύση είναι οργάνωση στους χώρους δουλείας και ο μαχητικός και ανυποχώρητος αγώνας μας.

Μονό με εργατική αντεπίθεση παντού, υπάρχει ελπίδα!

Αντεπίθεση των Εργαζομένων