Ιωάννινα: Διαδήλωση ενάντια στις εξορύξεις, Σάββατο 11 Μάη 12μ στην Περιφέρεια

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

 

ΕΞΩ ΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ ΠΟΥ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η υπογραφή συμβάσεων από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις με τις πετρελαϊκές εταιρίες Repsol, Total, ExxonMobil, Edison, ΕΛΠΕ και Energean με σκοπό την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί ένα ακόμα ξεπούλημα, αυτή τη φορά τεράστιων χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων σε Δυτική (Ήπειρος, Ιόνιο, Πελοπόνησσος) και Νότια Ελλάδα (νότια της Κρήτης). Π.χ. τo μίσθωμα φτάνει το ποσό των 200 ευρώ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ανά έτος! Οι αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις πενιχρά μόνο έσοδα πρόκειται να φέρουν στο δημόσιο, την ίδια στιγμή που οι εξορυκτικές πολυεθνικές θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος. Επιπρόσθετα τα συμφέροντα των μεγάλων πετρελαϊκών και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου φέρνουν επικίνδυνα κοντά μας νέες εστίες πολέμου και συγκρούσεων. Ο πόλεμος των αγωγών και των κοιτασμάτων περνάει μέσα από την Κύπρο, την Κρήτη, το Ιόνιο, αλλά και την Ήπειρο.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, τον φυσικό πλούτο και την υγεία μας

Οι επιπτώσεις στη θαλάσσια και χερσαία βιοποικιλότητα σε περιοχές όπου πραγματοποιούνται έρευνες και εξορύξεις είναι πολλαπλές. Οι σεισμικές έρευνες που γίνονται με εκρήξεις επιβαρύνουν τα οικοσυστήματα από τις χιλιάδες εκρήξεις υποθαλάσσια, αλλά και στο υπέδαφος. Η εκπομπή καρκινογόνων αερίων, η μόλυνση νερού και υπεδάφους, οι κατολισθήσεις, θα έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον για πολλά χρόνια, ακόμα και αν δεν γίνει τελικά εξόρυξη. Ωστόσο όταν υπάρχει εξόρυξη οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται από διαρροές και τυχόν ατυχήματα. Ο κίνδυνος ρύπανσης από μία πετρελαιοκηλίδα είναι τεράστιος και η υλική και περιβαλλοντική καταστροφή ανυπολόγιστη, όσες φορές έχει συμβεί κάποιο ατύχημα μέχρι τώρα.

Η Repsol, που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στο «οικόπεδο των Ιωαννίνων», έχει βαρύ ιστορικό ατυχημάτων τα προηγούμενα χρόνια. Η πολυεθνική έχει καταγράψει πάνω από 6.900 διαρροές στο φυσικό περιβάλλον σε περίοδο μόλις τεσσάρων ετών σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον μια ενδεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από το όριο του 1,5 °C -η οποία προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ως αποτέλεσμα καύσης του πετρελαίου- πρόκειται να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σύμφωνα με εκθέσεις, για να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 °C, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα πρέπει να μειωθεί κατά 34,3% έως το 2030.

Το μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον και τοπίο της Ηπείρου, η υγεία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της απειλούνται. Όσα ψέματα και να μας ξεφουρνίζουν, η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ήπειρο θα είναι προς όφελος μιας μικρής ελίτ και όχι προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι η RΕPSOL και η ENERGEAN OIL&GAS και οι διάφοροι συνήθεις εμπλεκόμενοι-μαυραγορίτες. Αυτό που θα κερδίσουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι μαύρη γη. Η κτηνοτροφία της Ηπείρου, η γεωργία, η μελισσοκομία, οι αμπελουργικές ζώνες, τα αρωματικά φυτά, τα καθαρά νερά, τα δάση, η υγεία των κατοίκων της αντιμετωπίζουν πλέον θανάσιμο κίνδυνο. Θυσιάζονται όλοι και όλα στον βωμό της απληστίας των πολυεθνικών του πετρελαίου.

Να τους σταματήσουμε!

Να απαντήσουμε δυναμικά ενάντια στην εκστρατεία όλων των πλιατσικολόγων επενδυτών που δεν διστάζουν να επιστρατεύουν ακόμα και μπράβους για να απειλούν τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και ενάντια στις τοπικές αρχές και τους δημοτικούς συμβούλους που στην πλειοψηφία τους παίζουν τους ανήξερους ή ψηφίζουν και με τα δύο χέρια αποφάσεις για την υλοποίηση των σχεδίων των εταιριών. Για να σταματήσουμε όλους εκείνους που έχουν βαλθεί να λεηλατήσουν τις ζωές μας και το περιβάλλον χρειάζονται δυναμικοί, διαρκείς, μαζικοί, ανυποχώρητοι αγώνες.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ