Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Ακόμα ένας εργαζόμενος νεκρός

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗ «ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ»

ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 –

   Το πρωΐ της Τρίτης 16/04, ο 40χρονος εργαζόμενος Ηλίας Λυμπεράτος σκοτώθηκε προσπαθώντας να επιδιορθώσει βλάβη σε μηχάνημα του χώρου διαλογής απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Ληξουρίου της Κεφαλονιάς, όταν κυριολεκτικά τον “ρούφηξε” η κορδέλα του μηχανήματος. Άμεσα στο σημείο μετέβησαν συνάδελφοί του, οι οποίοι κάλεσαν τις πρώτες βοήθειες, αλλά ήταν πλέον αργά. Ο  εργάτης της ιδιωτικής εταιρείας “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε” που διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ δήμου Κεφαλονιάς και  πατέρας 3 ανήλικων παιδιών ήρθε για να προστεθεί στη μαύρη λίστα των εργατικών «δυστυχημάτων».

Ύστερα από επιτόπιο έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας (Πάτρας) αποδείχθηκαν οι εγκληματικές ελλείψεις και παραβιάσεις των συνθηκών ασφαλείας. Η εταιρεία υποχρέωνε τους εργαζόμενους να δουλεύουν με χαλασμένο κυριολεκτικά εξοπλισμό και χωρίς οι ίδιοι να έχουν κάποια τεχνογνωσία στην επιδιόρθωση του. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΕΚΚΙ):

«Ο ιμάντας μεταφοράς των απορριμμάτων έπρεπε να είχε αντικατασταθεί λόγω παλαιότητας. Εδώ και καιρό λειτουργούσε με πατέντες και πολλά λύσε δέσε. Ο αριθμός του προσωπικού ήταν πλήρως ανεπαρκής. Μόλις 3 χωρίς τεχνικό ασφαλείας και υπεύθυνο χειριστή και συντηρητή. Όλοι οι εργαζόμενοι είναι γενικών καθηκόντων. Ο νεκρός συνάδελφος ήταν ο πιο έμπειρος και είχε επιφορτιστεί με καθήκοντα πέραν της ειδικότητας του. Είναι λοιπόν ολοφάνερο ότι υπήρχε εντατικοποίηση της εργασίας, αφού όλοι κάνουν τα πάντα όχι μόνο στο ΧΥΤΑ αλλά και στα άλλα εργοτάξια που διαχειρίζεται η εταιρεία (αφαλάτωση Αργ/λίου, αποχέτευση Σκάλας).

Ελλιπή κιγκλιδώματα στο χώρο του φρεατίου που καταλήγει ο ιμάντας .στο οποίο φρεάτιο η αντλία υδάτων δε λειτουργεί με αποτέλεσμα ο χώρος συντήρησης μετά από βροχή να πλημμυρίζει με βρομόνερα που επιβαρύνουν τις συνθήκες εργασίας. Ακόμη λείπουν και τα μεταλλικά παραπετάσματα που καλύπτουν τα ράουλα που κινούν τον ιμάντα. Το διάστημα που είμαστε εκεί σε κάποια στιγμή το μηχάνημα ξεκίνησε μόνο του να δουλεύει κάτι που αν  συνέβαινε σε ώρα καθαρισμού του ιμάντα ή επισκευής του θα είχαμε και άλλο θύμα».

Με λίγα λόγια ήταν θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα και να χαθούν ζωές εργαζομένων. Οι άθλιες συνθήκες του ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς δεν είναι μεμονωμένες αλλά ο κανόνας. Οι εργοδότες με σκοπό να «περικόψουν τα έξοδα» έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε αρένες επιβίωσης με τις ευλογίες της κυβέρνησης Σύριζα και των υπόλοιπων μνημονιακών δυνάμεων. Η καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η μαύρη και απλήρωτη εργασία, η ανελέητη εντατικοποίηση και οι εργατικές δολοφονίες αποτελούν είναι το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της Εργασίας που μας απειλεί ακόμα και με φυσική εξόντωση. Ήδη μετράμε 23 νεκρούς συναδέλφους εν ώρα εργασίας από την αρχή του έτους…(!)

 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ-ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Απέναντι σε αυτή την ζοφερή κατάσταση, την απάντηση πρέπει να δώσουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την αλληλεγγύη μας, τους μαχητικούς, ενωτικούς και ανυποχώρητους αγώνες μας. Να οργανωθούμε σε κάθε χώρο δουλειάς και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, τη ζωή μας. Να βάλουμε ένα φρένο στο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης που θερίζει ζωές. ΗΑντεπίθεση των Εργαζομένων εκφράζει τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήριά της, στην οικογένεια του νεκρού συνάδελφου.