Η άποψη μας: Υπηρέτες των πλουσίων

Από τη στήλη ” Η αποψή μας” της Εργατικής Πάλης Μαρτίου

Υπηρέτες των πλουσίων

Ως εθνική ευεργεσία και κοινωνική ευαισθησία παρουσίασε ο Τσίπρας το φιλοδώρημα που αποφάσισαν να δώσουν οι εφοπλιστές με το «Συνυποσχετικό Σύμφωνο Οικειοθελούς Προσφοράς», που υπέγραψαν με την κυβέρνηση. Ζήτησε μάλιστα με θράσος από τον λαό, ούτε λίγο ούτε πολύ, να πει και «ευχαριστώ», αφού, όπως υπενθύμισε, το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε επιβάρυνση των… εθνικών ευεργετών! Το πόσο «μεγαλόψυχοι» είναι οι εφοπλιστές το γνωρίζουν ακόμη και τα ψάρια. Φοράνε το προσωπείο του «φιλάνθρωπου» στα διάφορα γκαλά της υψηλής κοινωνίας, προκειμένου να κρύψουν την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στα καράβια και τα δεκάδες προνόμια και τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν. Μια πρόταση του «Συνυποσχετικού» που υπέγραψε η άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ξεσκεπάζει τους δήθεν φιλάνθρωπους εφοπλιστές και τους υπηρέτες τους: «Η καταβολή της νέας οικειοθελούς παροχής εξαντλεί για το παγκόσμιο εισόδημα από τα μερίσματα των πλοιοκτητριών της προηγούμενης παραγράφου, κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση των ως άνω φυσικών προσώπων από κάθε φόρο, εισφορά, τέλος, κράτηση ή οποιαδήποτε άλλη φορολογικής φύσης επιβάρυνση, καθώς και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης». Με λίγα λόγια, με μια «εθελοντική παροχή» (και όχι φορολογία, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για την πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας) οι εφοπλιστές «καθαρίζουν» από κάθε άλλη υποχρέωση και φόρο, την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα φοροληστεύονται για να μπορούν να ικανοποιούνται τα προνόμια, οι επιδοτήσεις και τα «πακέτα» για εφοπλιστές, καπιταλιστές και επιχειρηματίες-κερδοσκόπους.

Μια μικρή εικόνα της «παροχής»

Το πρώτο Συνυποσχετικό οικοιοθελούς… φορολόγησης (!) των εφοπλιστών υπογράφτηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για την τριετία 2014-2017. Το 2017 παρατάθηκε για ένα χρόνο, και τώρα ο Τσίπρας και η παρέα του υπόγραψαν καινούργιο, η ισχύς του οποίου θα είναι «επ’ αόριστον». Ανάμεσα στις δυο συμφωνίες δεν υπάρχει καμιά διαφορά, καθώς και οι δυο προβλέπουν «προσφορά» των εφοπλιστών μόνο επί των εισαγόμενων μερισμάτων των φυσικών προσώπων (δηλαδή σταγόνα στον ωκεανό των εφοπλιστικών κερδών). Ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση στη Βουλή (18/7/2013) είχε καταγγείλει τη συμφωνία Σαμαρά, αντιπαραβάλλοντας την εθελοντική συνεισφορά των εφοπλιστών στα φορολογικά έσοδα με τα υποχρεωτικά χαράτσια στους τους εργαζόμενους. Σήμερα όμως πανηγυρίζει γιατί, όπως λέει, θα μπουν στα ταμεία του κράτους 75 εκ. ευρώ το χρόνο – ποσό που όχι μόνο είναι ασήμαντο αλλά και δεν πρόκειται να εισπραχθεί.

Το Συνυποσχετικό που υπόγραψε ο Τσίπρας προβλέπει 10% παροχή επί των εισαγόμενων μερισμάτων, όπως και αυτό των Σαμαρά-Βενιζέλου, το οποίο προέβλεπε να εισπραχτούν 80 εκ. το χρόνο, αλλά τελικά εισπράχθηκαν κατά μέσο όρο ετησίως μόνο 40 εκ. όρο την τελευταία 5ετία! Και με τη συμφωνία του Τσίπρα εξακολουθούν να ισχύουν οι προκλητικές 58 φοροαπαλλαγές. Πρόκειται για πλήρη απαλλαγή από την φορολογία, πέραν αυτού του ισχνού 10% επί των εισαγόμενων μερισμάτων. Την ίδια στιγμή που αυτοί οι «ευεργέτες» ξηλώνουν τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών, επεκτείνουν τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ από το 2010, και η φορολογία των ναυτεργατών ξεπερνά τα 57 εκ. ευρώ το χρόνο! Η υποκρισία όλων αυτών των μνημονιακών και ιδιαίτερα του Τσίπρα, φάνηκε στη συζητούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου δεν «αγγίζουν» το άρθρο 107, που θεσμοθετεί την φοροασυλία των εφοπλιστών. Τέλος, αυτή η συμφωνία προστατεύει τους εφοπλιστές από την «επιτροπή ανταγωνισμού» της ΕΕ, η οποία σε άλλες περιπτώσεις (αγρότες, δημόσιοι οργανισμοί κ.λπ.) εξεγείρεται και επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα.

Μετά τους εφοπλιστές, ο Τσίπρας μερίμνησε και για τους έτερους «φιλάνθρωπους», «κοινωνικά ευαίσθητους» και «αρωγούς» της… δίκαιης ανάπτυξης, τους μεγαλομετόχους. Με διάταξη προχώρησε στη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 15% στο 10% (μείωση περίπου κατά 35%, την οποία η τρόικα, όπως ήταν φυσικό, χειροκρότησε!) από την 1/1/2019! Αυτή η μείωση, σε συνδυασμό με τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 29% σε 28%, σημαίνει ότι το δημόσιο θα έχει ετήσια απώλεια τουλάχιστον (σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο) 45 εκ. ευρώ. Η ΝΔ στο πρόγραμμά της είναι ακόμη πιο γαλαντόμα, ζητώντας μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων στο 5%!

Η «κανονικότητα» του Τσίπρα

Τα παραπάνω, όσο σκανδαλώδη και είναι, δεν είναι παρά μόνο μικρά δείγματα της εξαχρείωσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της άγριας ταξικής πολιτικής στήριξης των κερδών και των φεουδαρχικών προνομίων του εφοπλιστικού κεφαλαίου (έχουν και αφορολόγητο πετρέλαιο), καπιταλιστών και άλλων μεγαλόσχημων κερδοσκόπων και τυχοδιωκτών. Όμως αυτή είναι η κανονικότητα του Τσίπρα και των άλλων μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους συνταξιούχους, η αντιδραστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κόβει μισθούς, ΕΚΑΣ, κατακρεουργεί ακόμα και τις συντάξεις χηρείας, ενώ διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ ακόμα και στα κατασχεμένα σπίτια και ακίνητα – και αυξάνει τους φόρους από 1/1/2020 με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.700 ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος) πάνω από το 50% των νοικοκυριών δηλώνει ότι το μηνιαίο εισόδημά του δεν επαρκεί για όλο τον μήνα, παρά μόνο για 19 ημέρες κατά μέσο όρο! Το 43,9% των νοικοκυριών δήλωσε μείωση των εισοδημάτων το 2018 σε σχέση με το 2017 και μόλις το 7,1% αύξηση. Έξι στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν ότι χρειάζεται να κάνουν περικοπές για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες,2 στα 10 νοικοκυριά ότι έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία. Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας ανέρχεται στο 70,2% του συνολικού αριθμού των ανέργων. Το 18,9% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν αβίαστα τη νεοφιλελεύθερη «κανονικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων μνημονιακών και το ακόμη χειρότερο μέλλον που έρχεται, αν δεν τους τσακίσουμε με τους αγώνες μας και μια πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας. Αυτή η κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι μνημονιακές δυνάμεις δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα/αντίδωρα ούτε με φοροαπαλλαγές στη «μεσαία τάξη» και το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτές οι πολιτικές οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη καταβαράθρωση των μισθών και των εισοδημάτων, σε καταστροφή της οικονομίας και σε νέα μνημόνια. Χρειάζεται μια ριζικά διαφορετική οικονομική και κοινωνική πολιτική που θα έχει στο κέντρο της τα συμφέροντα των εργαζομένων και μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων, που θα την θέσει άμεσα σε εφαρμογή.