Ανακοίνωση του αλγερίνικου PST (Σοσιαλιστικό Κόμμα των Εργαζομένων, τμήμα της 4ης Διεθνούς) για τον Μπουτεφλίκα

Το λαϊκό κίνημα έχει μόλις καταγράψει μια πρώτη ηθική νίκη υποχρεώνοντας το καθεστώς να εγκαταλείψει την 5η θητεία του και να ακυρώσει τις εκλογές στις 18 Απριλίου, που τόσο πολύ είχαν καταγγελθεί από τον λαό.

Στην πραγματικότητα, ο Μπουτεφλίκα, αφού ο λαός αρνήθηκε κατηγορηματικά να του παραχωρήσει μια πέμπτη θητεία, αποφάσισε να επεκτείνει τη βασιλεία του κατά έναν χρόνο ώστε να αναδιοργανώσει το καθεστώς προς το συμφέρον της κλίκας του. Έτσι, παραχωρεί τα δευτερεύονται ώστε να διατηρήσει τα ουσιαστικά. Thus, he yields on the accessory to maintain the essential.

Ο λαός που κινητοποιήθηκε μαζικά για να απαιτήσει την πτώση του συστήματος και μια ριζική αλλαγή δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με μια τυπική παραχώρηση. Δεν μπορεί να σταματήσει την πάλη του στα μισά του δρόμου.

Ο λαός αρνείται κάθε νομιμοποίηση στο καθεστώς και του θεσμούς του να αποφασίζουν το άμεσο ή μακρινό μέλλον – και αρνείται τους θεσμούς μέσω των οποίων το καθεστώς θέλει να συσκέφτεται με τον εαυρό του.

Σήμερα, το λαϊκό κίνημα μπαίνει σε μια δεύτερη φάση της πάλης του. Αυτή της αυτοοργάνωση και της επεξεργασίας ενός νέου συστήματος που πρέπει να εφαρμοστεί, και της προετοιμασίας της εκλογής μιας κυρίαρχης συντακτικής συνέλευσης αντιπροσωπευτικής των δημοκρατικών και κοινωνικών πόθων των λαϊκών μαζών.

Το PST καλεί όλα τα κοινωνικά στρώματα να επιμείνουν αποφασιστικά στην πάλη για ριζική αλλαγή και να διατηρήσουν την ειρηνική φύση του κινήματος.

13 Μαρτίου 2019