Κατάπτυστη ανακοίνωση της αλυσίδας «Μy Market» προς τους εργαζόμενους

Κατάπτυστη ανακοίνωση της αλυσίδας  «Μy Market» προς τους εργαζόμενους

Υπερασπιζόμαστε την εργασιακή μας αξιοπρέπεια

Με μια αισχρή και εξοργιστική ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «My Market», περιφερειακή διευθύντρια της επιχείρησης σε ρόλο «στρατάρχη» δια μέσου ειρωνικών, υποτιμητικών και εκφοβιστικών σχολίων δίνει εντολές στους εργαζόμενους για το πώς θα «χαμογελάνε και ας δυσκολεύονται» και πως σαν σύγχρονοι δούλοι θα «ευχαριστούν τους πελάτες». Και φυσικά η προώθηση του χαφιεδισμού και της ρουφιανιάς με την «έρευνα του μυστικού επισκέπτη» δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την πρακτική τέτοιων επιχειρήσεων.

Παραθέτουμε την κατάπτυστη ανακοίνωση:

Κατά την «μεγαλειοτάτη» διευθύντρια (που απ’ ότι φαίνεται δεν έχει καν στοιχειώδεις γνώσεις μαθηματικών) οι εργαζόμενοι πρέπει να χασκογελάμε στους πελάτες, να είμαστε πάντα ευδιάθετοι, χαρούμενοι και πρόθυμοι για να εκφράσουμε έτσι την ευγνωμοσύνη μας στους εργοδότες που μας δίνουν δουλειά. Αναρωτιόμαστε «κυρία» διευθύντρια. Θα έπρεπε άραγε οι εργαζόμενοι να είμαστε ευγνώμονες για τα ψίχουλα μισθούς που παίρνουμε; Για την σκληρή και απαιτητική δουλειά που καλούμαστε καθημερινά να βγάζουμε; Για το ότι σακατευόμαστε σωματικά και ψυχικά, εξαιτίας της εντατικοποίησης, της συνεχούς πίεσης για αύξηση της παραγωγής, της πλήρους έλλειψης στοιχειωδών μέτρων προστασίας; Για τις ατομικές συμβάσεις, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη μετακίνηση από κατάστημα σε κατάστημα, τα χρωστούμενα ρεπό, τα σπαστά ωράρια, τη δουλειά σε δύο και τρία πόστα στην κάθε βάρδια;

Για το ότι τελούμε συνεχώς υπό το καθεστώς του φόβου της απόλυσης;  H μήπως για το ότι πρέπει να ανεχόμαστε κάθε είδους ταπείνωση, προσβολή και συντριβή της αξιοπρέπειάς μας για να βγάζουμε και αυτό το πενιχρό μεροκάματο; ΟΧΙ. Τα διάφορα παρασιτικά διευθυντικά «στελέχη», οι εργοδότες και τα golden boys που ζουν μέσα στις ανέσεις και τη χλιδή, που εμείς οι εργαζόμενοι τους προσφέρουμε από την εργασία μας, θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες.

Τα συγκεκριμένο «περιστατικό» δεν είναι τυχαίο, ούτε μεμονωμένο. Ούτε είναι το ξέσπασμα μιας υστερικής και ιδιόρρυθμης διευθύντριας. Είναι ένα μικρό μέρος της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι καθημερινά, αποτέλεσμα του μνημονιακού καθεστώτος που έχουν επιβάλει κεφάλαιο και εργοδότες. Το τσάκισμα της αξιοπρέπειας των εργαζομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβληθεί ολοκληρωτικά το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης στην εργατική τάξη.  Δεν θα τους περάσει!

Δεν αφήνουμε κανένα συνάδελφο μόνο του ανυπεράσπιστο. Με την οργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς, την ενότητα και την αλληλεγγύη μας απαντάμε στις επιθέσεις της εργοδοσίας. Υπερασπιζόμαστε το δίκιο και την αξιοπρέπειά μας. 

ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ!

Αντεπίθεση των Εργαζομένων