Έφυγε από τη ζωή ο Φαίδων Γεωργίτσης

 Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Φαίδων Γεωργίτσης σε ηλικία 80 ετών. Σπούδασε στις Δραματικές Σχολές των Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη και Πέλου Κατσέλη.  Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην ταινία “Ποτέ την Κυριακή” του Ζυλ Ντασεν το 1960 μόλις στην ηλικία των 21 ετών.

Έγινε δημοφιλής μέσα από τις ταινίες-μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, όμως συμμετείχε σε μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Συμμετείχε  με μοναδικές ερμηνείες στις αντιπολεμικές ταινίες “Ουρανός” (1962) και “Διωγμός” (1964), στα βραβευμένα αριστουργήματα του κορυφαίου σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη “Τα κόκκινα φανάρια” (1963) και “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο” (1965) και σε ταινίες με έντονα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα όπως το “Όταν η πόλις πεθαίνει” (1969) που πραγματεύεται την διαφθορά που υπάρχει στις φαρμακευτικές εταιρίες ή την “Καγκελόπορτα” (1978) που καταπιάνεται με την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ασχολήθηκε επίσης με τη σκηνοθεσία σε θεατρικά και σε κινηματογραφικά έργα.

Ο Φαίδων Γεωργίτσης πάντοτε έβλεπε τα πράγματα μέσα από μια προοδευτική ματιά και εκτιμούσε βαθύτατα τον αγωνιστή Χρήστο Μπίστη, από τον οποίο πήρε μαθήματα υποκριτικής. Όπως δήλωσε και ο ίδιος: “Είμαι παιδί της Κατοχής. Και τα παιδιά της Κατοχής, λίγο πολύ, ήμασταν παραβατικοί γιατί ήμασταν από πολύ φτωχές οικογένειες και είχαμε μεγαλώσει μέσα στον πόλεμο”.

Η ΟΚΔΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του.