Κάτω το πραξικόπημα και η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα! – Ανακοίνωση του PRT (μεξικάνικο τμήμα της 4ης Διεθνούς)

Το PRT (Eργατικό Επαναστατικό Κόμμα) στέκεται εμφατικά ενάντια στη νέα απόπειρα πραξικοπήματος και ιμπεριαλιστικής επέμβασης ενάντια στη Βενεζουέλα. Σε μια ανοιχτή και κυνικά ενορχηστρωμένη καμπάνια που κάλεσε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς (με δεδομένη την απαξία του Τραμπ για τη Λατινική Αμερική), με ένα βίντεο που διακινήθηκε τη νύχτα της 22ης Ιανουαρίου, δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια στρατηγική, που μέσα σε λίγες ώρες οδήγησε στην αυτοανακήρυξη –χωρίς κανένας να το έχει ψηφίσει– του πραγματικού σφετεριστή Χουάν Γκουάιδο ως «προέδρου» της Βενεζουέλας. Ακολουθώντας αυτή την αυτοανακήρυξη, υπήρξε μια χιονοστιβάδα «αναγνωρίσεων» της υποτιθέμενης νέας κυβέρνησης από προέδρους και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, ορισμένους ανοιχτά νεοφασίστες, και χωρίς καμία απολύτως δημοκρατική παράδοση, από τον ίδιο τον Τραμπ ως τον Μάκρι (Αργεντινή) και Μπολσονάρο (Βραζιλία).

Συμμετέχουμε αποφασιστικά στις εθνικές και διεθνείς καμπάνιες καταδίκης αυτής της απόπειρας πραξικοπήματος και ιμπεριαλιστικής επέμβασης, που παραβιάζει την ελάχιστη βάση εθνικής ανεξαρτησίας, για την οποία οι λαοί της Αμερικής έχουν παλέψει για πάνω από δύο αιώνες. Καλούμε για την πλατύτερη λαϊκή, ενωτική, διεθνιστική και δημοκρατική κινητοποίηση ενάντια στο πραξικόπημα, που σημαίνει ότι –ανεξάρτητα από όλες τις διαφορές, κριτικές και αντιπαραθέσεις– η κυβέρνηση [της Βενεζουέλας] έχει δημοκρατική νομιμοποίηση μέσα από τις κάλπες και, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ανατροπή της από ένα ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα. Ας είναι ο Βενεζουελάνικος λαός, που θα αποφασίσει ελεύθερα, ανεξάρτητα και δημοκρατικά ο ίδιος για το μέλλον του.

Κάτω το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Για μια αντι-ιμπεριαλιστική και ανεξάρτητη-ελεύθερη λύση στην κρίση στη Βενεζουέλα

23 Ιανουαρίου 2019