Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης για την εγκύκλιο του υπ. εργασίας για τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους διανομείς

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης για την εγκύκλιο του υπ. εργασίας που αφορά τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους διανομείς

Στις 18/12/2018 εκδόθηκε η εγκύκλιος του υπ. εργασίας (67315/3178/2018 – Δράσεις για την προστασία των εργαζομένων σε εργασίες μεταφοράς και διανομής προϊόντων με δίκυκλο).

Η εγκύκλιος αυτή είναι το αποτέλεσμα ενός αγώνα διαρκείας που κάνουμε ως διανομείς φαγητού με την Επιτροπή Αγώνα και το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Θες/νίκης εδώ και ενάμιση χρόνο. Ενός αγώνα, που κατάφερε να δημοσιοποιήσει και να αναδείξει σε όλη την χώρα τις άθλιες και μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας με τις οποίες εργαζόμαστε και καλούμαστε να επιβιώσουμε στο μνημονιακό καθεστώς:

  • Να αναδείξει τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα/δολοφονίες συναδέλφων διανομέων (11 διανομείς σε ενάμιση χρόνο) και την μη τήρηση/ύπαρξη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής από τους «εργοδότες» που ισοδυναμούν στην ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ με διαθέσεις και απόπειρες δολοφονίας!
  • Να αναδείξει ότι πληρώνουμε για να δουλέψουμε αντί να πληρωνόμαστε καθώς το μέσο μεταφοράς (μηχανή), η συντήρηση και επισκευή του, ο ατομικός εξοπλισμός εργασίας και προστασίας, βαραίνει οικονομικά εμάς.
  • Να αναδείξει την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία της πλειοψηφίας των διανομέων που εργάζονται πλέον σε σύγχρονα κάτεργα, που δεν πληρωνόμαστε τα νόμιμα-αν και πενιχρά- (26,18 μικτά), που δεν πληρωνόμαστε τριετίες όσοι τις δικαιούμαστε, που δεν πληρωνόμαστε προσαυξήσεις για νυχτερινή εργασία, για εργασία τις Κυριακές και αργίες, που δεν πληρωνόμαστε τα Δώρα, τα επιδόματα και τις άδειες, που δεν πληρωνόμαστε τις υπερωρίες, που είμαστε ως και 80% ανασφάλιστοι ή υποασφαλισμένοι.
  • Να δημοσιοποιήσει, να αναδείξει και ξεκίνησε να αντιμετωπίζει τις μαφιόζικες πρακτικές νύχτας που χρησιμοποιούν οι «εργοδότες» στον Επισιτισμό, με τις απευθείας κλοπές των μισθών και των Δώρων, τους ξυλοδαρμούς όταν αρρωσταίνουμε ή διεκδικούμε και συνδικαλιζόμαστε ή δεν πάμε γρήγορα τις παραγγελίες.
  • Να αναδείξουμε ότι όποιος διανομέας συνδικαλίζεται ή διεκδικεί απολύεται ή ξυλοφορτώνεται!

Αλλά κυρίως να αναδείξουμε, ότι έχουμε πλέον οργανωθεί και ξεκινήσει να αντιστεκόμαστε και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και τα δίκαια αιτήματά μας. Μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους στον Επισιτισμό.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος αλλά και η νομοθεσία:

Για τον εξοπλισμό εργασίας (μηχανάκι):

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν τον εξοπλισμό/μέσο εργασίας (μηχανάκι) (Π.Δ. 395/94 αρ. 4). Το άρθρο αυτό σκόπιμα αποκρύπτεται στην εγκύκλιο. Ως εξοπλισμός εργασίας θεωρείται κάθε συσκευή, μηχανή, εργαλείο ή εγκατάσταση που χρησιμοποιείται κατά την εργασία. (Π.Δ. 395/1994 άρ 2 παρ.1).

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να συντηρούν, να επισκευάζουν ή και να αντικαθιστούν τον εξοπλισμό/μέσο εργασίας (μηχανάκι) (Π.Δ. 395/94 αρ. 2 παρ. 2). Σε αυτό το άρθρο προβλέπεται και το πλύσιμο/καθαρισμός της μηχανής! Η συντήρηση και επισκευή βαραίνει οικονομικά τους εργοδότες και αποδεικνύεται μόνο με τιμολόγια από εξειδικευμένο συνεργείο και με την τήρηση και καταγραφή του βιβλίου συντήρησης και επισκευής (Π.Δ. 395/94 αρ. 9)!

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τα καύσιμα (Π.Δ. 395/94 αρ. 2 παρ. 2). Το άρθρο αυτό σκόπιμα αποκρύπτεται στην εγκύκλιο. Προμήθεια των καυσίμων αποδεικνύετε μόνο με τιμολόγια από πρατήριο καυσίμων καθώς και με την καταγραφή της πινακίδας και των χιλιομέτρων

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν με δικό τους κόστος, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο στη μηχανή με όλες τις απαραίτητες παροχές (Κ.Ο.Κ.), τα τέλη κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ., Π.Δ. 395/94 αρ. 4) την πιστοποίηση ελέγχου του οχήματος Κ.Τ.Ε.Ο. (Κ.Ο.Κ.). Μηχανή πιστοποιημένη και ασφαλής σημαίνει σταθερή και μόνιμη κατασκευή του κουτιού μεταφοράς (Κ.Ο.Κ.)

Για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.):

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας για τους εργαζομένους σε εργασίες μεταφοράς και διανομής προϊόντων με δίκυκλο (Π.Δ. 396/1994).

  • Μ. Α. Π. για το κρύο: α) χιτώνιο ευκρίνειας με ανακλαστικά (μπουφάν), β) παντελόνι ευκρίνειας με ανακλαστικά(εναλλακτικά και ολόσωμη φόρμα) γ) γάντια, δ) υποδήματα
  • Μ. Α. Π. για τη βροχή: α) χιτώνιο ευκρίνειας με ανακλαστικά (μπουφάν), β) παντελόνι ευκρίνειας με ανακλαστικά (εναλλακτικά και ολόσωμη φόρμα) γ) υποδήματα
  • Μ. Α. Π. για την προστασίας της μέσης: ζώνη – Μ. Α. Π. για την ορατότητα: γιλέκο

Για την οργάνωση και τον ρυθμός εργασίας:

Η οργάνωση και ο ρυθμός εργασίας δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων! (Π.Δ. 89/99) Δηλαδή πρέπει να παίρνουμε τις άδειες, να κάνουμε διάλειμμα, να μην δουλεύουμε συνέχεια υπερωρίες, να μην υπάρχει υπερεντατικοποήση της εργασίας και έλλειψη προσωπικού.

Ο εργοδότης οφείλει να έχει στην διάθεσή του γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου (Γ.Ε.Ε.Κ.)

Σε περίπτωση ατυχήματος που οι εργοδότες δεν τηρούν όλα τα παραπάνω πρέπει να μας αποζημιώνουν (Ν.4512/18)

Να επιβάλουμε την εγκύκλιο στους εργοδότες!

Συναδελφοι-ισσες, αυτή η εγκύκλιος αποτελεί μια πρώτη νίκη και δικαίωση του αγώνα μας. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτή η κυβέρνηση και κάθε μνημονιακή κυβέρνηση θα μας λύσει το πρόβλημα. Το πιο σημαντικό Μ.Α.Π., το κράνος εξαίρεται από τις υποχρεώσεις των εργοδοτών μετακυλώντας το κόστος και την ευθύνη σε εμάς! Θα συνεχίσουμε να το διεκδικούμε. Μάταια λοιπόν στο υπ. εργασίας βροντοφώναζαν ότι θα βάλουν τάξη στην παραβατικότητα και ότι θα είναι σκληρή η απόφαση(όπως θα έσκιζαν και τα μνημόνια)! Όλοι γνωρίζουμε ότι κανένας εργοδότης δεν τηρεί και δεν παρέχει τίποτα ή ελάχιστα από τα παραπάνω.

Μόνο με την ενότητα και την οργάνωσή μας στο Συνδικάτο και την Επιτροπή μπορούμε να επιβάλουμε τα δικαιώματα μας. Και θα τα επιβάλουμε!

Καλούμε όλους τους διανομείς να οργανωθούν!