Ξεκίνησε στην Ισταμπούλ η δίκη των 61 εργατών στο νέο αεροδρόμιο: «Οι εργάτες δεν είναι σκλάβοι – Ελευθερία για τους εργάτες του Τρίτου Αεροδρομίου!»

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές εργάτες στην Τουρκία

Ζήτω η Διεθνιστική Αλληλεγγύη των Εργατών και των Λαών

Σήμερα Παρασκευή 7/12, ξεκίνησε στην Ισταμπούλ η δίκη 61 συνδικαλισμένων εργατών, που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις στο αχανές εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου της πόλης. Ένα φαραωνικό έργο που είχε εγκαινιαστεί πρόσφατα από τον Ερντογάν.

Οι κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο εργοτάξιο είχαν ξεσπάσει εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και σίτισης, την αρπαγή δεδουλευμένων των εργατών, την εκατόμβη νεκρών και τραυματιών σε «ατυχήματα»–δολοφονίες εργατών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 52 εργαζόμενοι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία 5 χρόνια σε τέτοια «ατυχήματα» στο εργοτάξιο. Τα συνδικάτα κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό.

Οι κατηγορίες ενάντια στους 61 αγωνιστές εργάτες περιλαμβάνουν παραβίαση δικαιωμάτων των άλλων εργαζομένων και αψήφηση των κανονισμών που διέπουν τη διεξαγωγή διαδηλώσεων. 31 είχαν συλληφθεί το Σεπτέμβριο, όταν οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και αντλίες νερού υπό πίεση, για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις. Οι υπόλοιποι 30 είχαν αφεθεί ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης.

Η ακρόαση ξεκίνησε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην περιοχή Γκαζιοσμανπασά, με την αστυνομία να έχει μπλοκάρει την είσοδο του δικαστηρίου. Υποστηρικτές και συγγενείς διαδήλωσαν εντός του δικαστικού κτιρίου, με συνθήματα: «Ελευθερία για τους εργάτες του Τρίτου Αεροδρομίου», «Οι Εργάτες δεν είναι σκλάβοι».

Η εργατική τάξη στην Ελλάδα των Μνημονίων Διαρκείας και του Νέου Συστήματος Eκμετάλλευσης, έχει τη δική της πικρή πείρα, τι σημαίνει φτωχοποίηση και εξαθλίωση, τι σημαίνει καταστολή από τις αστυνομικές ορδές και την «ανεξάρτητη» αστική–ταξική δικαιοσύνη. Μας το θυμίζει ο φόρος αίματος της εργατικής τάξης στα εκατοντάδες θανατηφόρα «ατυχήματα»–δολοφονίες . Η 10ετής φυλάκιση της εργάτριας καθαρίστριας ως άλλου «Γιάννη Αγιάννη». Οι αγωνιστές διανομείς, που κινητοποιούνται για το δίκιο τους, για να τιμωρηθούν οι εργοδότες–μαφιόζοι που όχι μόνο τους ληστεύουν τον ιδρώτα αλλά και τους χτυπάνε.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, συνδικάτα και νέους να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους αγωνιστές εργάτες της Τουρκίας, για την υπεράσπιση και αθώωσή τους, για να μην βρεθούν στα μπουντρούμια ενός σκληρού αυταρχικού καθεστώτος.

Πάνω από τους ανταγωνισμούς των «δικών μας» καπιταλιστών και κυβερνήσεων, τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών στις πλάτες μας, να ρίξουμε γέφυρες ταξικής–διεθνιστικής αλληλεγγύης και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ