Αντεπίθεση των Εργαζομένων: τροπολογία για την «αύξηση του κατώτατου μισθού», χυδαίος εμπαιγμός των εργαζομένων

Για την ψήφιση της τροπολογίας για την «αύξηση του κατώτατου μισθού»:

Χυδαίος εμπαιγμός των εργαζομένων

 –

Με αγώνες να συντρίψουμε την άθλια κυβέρνηση Τσίπρα!

Στις 20 Σεπτέμβρη υπερψηφίστηκε τροπολογία που κατέθεσε η άθλια κυβέρνηση Τσίπρα για την «αύξηση του κατώτατου μισθού», ενεργοποιώντας και παγιώνοντας τον μνημονιακό νόμο Βρούτση-Σαμαρά ν. 4172/2013. Η Υπ. Εργασίας Αχτσιόγλου, προκαλώντας την αποστροφή και την οργή των εργαζομένων, έκανε λόγο για «σημαντική στιγμή για τον κόσμο της εργασίας» καθώς μετά την ανύπαρκτη «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» κάνει «ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της κορυφαίας δέσμευσης», αυτό της «αύξησης των μισθών των εργαζομένων».

Η τροπολογία 1. προβλέπει την «θέσπιση ειδικών χρονοδιαγραμμάτων για την έναρξη και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, έτσι ώστε αυτή να ξεκινήσει εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου του 2018 και να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου του 2019(!)» 2. καθορίζει την σχετική διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέσα από την «κατά στάδια διεξαγωγή διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης και της συμμετοχής εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων και εμπειρογνωμόνων, σε θέματα οικονομίας και, οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής, καθώς και εργασιακών σχέσεων”και 3. καταλήγει στο ότι ο κατώτερος μισθός θα καθορίζεται με “έκδοση απόφασης του Υπ. Εργασίας και με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου”!

Ο φαρισαϊσμός, τα ωμά ψέμματα και ο επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης ξεπέρασαν κάθε όριο!

  • Καμία σχέση δεν έχει στο περιεχόμενο της η παραπάνω τροπολογία με την αύξηση του κατώτατου μισθού όπως ψευδώς διατυμπανίζει η συμμορία Τσίπρα και τα παπαγαλάκια της. Ακόμη και τώρα ο ακριβής χρόνος της αύξησης του μισθού και το συγκεκριμένο ποσό, μένουν εντελώς απροσδιόριστα.
  • Αυτό όμως που ξεκαθαρίζεται πλήρως είναι πως ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από τον εκάστοτε Υπ. Εργασίας και υπουργικό συμβούλιο, δηλαδή από το αστικό κράτος.Και μάλιστα ύστερα από διαβούλευση με τους «κοινωνικούς εταίρους» τον ΣΕΒ, τους βιομηχάνους, τους εργοδότες κ.τλ. Όχι μόνο ο μισθός δεν αυξάνεται αλλά θα ισχύει άλλη μία μνημονιακή ταφόπλακα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς ενεργοποιείται ο μνημονιακός νόμος Βούρτση- Σαμαρά που τις κατήργησε (συγκεκριμένα για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) και προβλέπει «αυξήσεις» μόνο με βάση τους «οικονομικούς δείκτες». Γι’ αυτό άλλωστε έδωσε τα συγχαρητήρια του στην Υπ. Εργασίας oακραίος μνημονιακός και νεοφιλελεύθερος Βρούτσης λέγοντας πως του «έκαναν την τιμή να χειροκροτήσουν ένθερμα και να υποστηρίξουν τον ν. 4172/2013 περί κατώτατου μισθού».

Πίσω από τον εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους, το μνομονιακό καθεστώς με όλο το αντεργατικό οπλοστάσιό του παραμένει και ενισχύεται: η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ), η κατάργηση της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας, η κατάργηση στην πράξη της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, το έκτρωμα του υποκατώτατου μισθού, το πάγωμα των τριετιών και η κατάργηση των επιδομάτων, η επαναφορά του λοκ άουτ, η απαγόρευση της απεργίας, κ.ά. Το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης όχι μόνο παραμένει άθικτο, αλλά γίνεται όλο και πιο δεσποτικό, πατώντας στο λαιμό την εργατική τάξη με το φόβητρο της ανεργίας και περιθωριοποίησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η όποια «αύξηση» στο μισθό δοθεί (και για εκλογικούς λόγους) δεν θα μπορέσει ούτε στο ελάχιστο να αντισταθμίσει τη βίαιη, δραματική «εσωτερική υποτίμηση» των πραγματικών μισθών, της αξίας της εργατικής δύναμης που έχει επέλθει απ’ολα τα παραπάνω.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, παρέα με την αντιπολίτευση και τους «Μένουμε Ευρώπη», είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκα στρώματα και πρέπει να φύγει. Είναι ο καλύτερος υπηρέτης του αστικού κράτους και των μνημονίων, υπεύθυνη για την κοινωνική, πολιτική και οικονομική υποβάθμιση των εργαζομένων. Έχει επιβάλει στην πολιτική ζωή το ψέμα, τη χυδαιότητα και την εξαπάτηση. Οι εργαζομένοι, τα φτωχα λαϊκα στρωμάτα και η νεολαία πρέπει εδώ και τώρα να οργανώσουμε ένα νέοκύκλο αγώνων, με μαχητικότητα και διάρκεια, με σχέδιο και πρόγραμμα. Για την πτώση της άθλιας κυβέρνησης Τσίπρα, τη συντριβή όλων των νεοακροδεξιών νεοφιλελεύθερων δυνάμεων του «Μένουμε Ευρώπη», τη διάλυση του μημονιακού καθεστώτος και την εγκαθίδρυση της Κυβέρνησης των Εργαζομένων.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων