1η Δεκέμβρη ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – προκήρυξη της ΣΣΠ

ΑΠΕΡΓΙΕΣ-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΤΟΥ:
–  ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
–  ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ
–  ΝΑ ΜΗ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ – ΔΙΑΡΚΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Αφού οι μάσκες όλων έπεσαν και η σαπίλα του πολιτικού σκηνικού προβάλει πια ξεκάθαρα μπροστά μας, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ προχώρησαν σε συγκυβέρνηση-θίασο με πρωθυπουργό τον τραπεζίτη και εκλεκτό των αγορών, του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Λουκά Παπαδήμο. Βασικός στόχος αυτής της κυβέρνησης συνεργασίας είναι η επιβολή της νέας δανειακής σύμβασης δηλαδή μιας θηριώδους επίθεση ενάντια στο εργατικό κίνημα, ουσιαστικά την θανατική καταδίκη μας.

 

Προϋπολογισμός 2012, προϋπολογισμός χρεοκοπίας και εξαθλίωσης

Στον προϋπολογισμό του 2012 (που σίγουρα θα αναθεωρηθεί προς το χειρότερο) προβλέπονται μέτρα ύψους 10 δις € τα οποία θα προέλθουν από νέους φόρους και από την τραγική μείωση των δημοσίων δαπανών (κυρίως από υγεία, παιδεία). Για 5η συνεχόμενη χρονιά προβλέπεται ύφεση της οικονομίας και εκτίναξη της ανεργία πάνω από 20%. Σαν να μην φτάνουν αυτά στη νέα δανειακή σύμβαση-διαρκές μνημόνιο που θα ψηφιστεί μετά τον προϋπολογισμό στη βουλή προβλέπονται επιπλέον μέτρα (πέρα από αυτά του μεσοπρόθεσμου) ύψους 7 δις για την τριετία 2013-2015.

Η νέα δανειακή σύμβαση και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%

Η δωσίλογη κυβέρνηση του Παπανδρέου θριαμβολογεί μαζί με τα παπαγαλάκια της για την νέα δανειακή σύμβαση και την υποτιθέμενη ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δις που υποτίθεται θα πραγματοποιηθεί με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%. Είναι αυτή η δωσίλογη κυβέρνηση που μερικές μέρες πριν αρνιόταν ακόμη και να αναφέρει τη λέξη «κούρεμα» γιατί όπως έλεγε θα ήταν «μια καταστροφή για τη χώρα».
Πολύ απλά σημαίνει το κούρεμα κατά 50% όλων των αξιών της ελληνικής οικονομίας: θα πέσει κατά 50% η αξία της ατομικής περιουσίας, των καταθέσεων, των σπιτιών, των δημόσιων επιχειρήσεων και ακινήτων, της αξίας της εργατικής δύναμης (μισθοί, επιδόματα, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, κ.α.) και θα συρρικνωθεί στο μισό η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση. Όλα αυτά θα πέσουν στο μισό απ’ ότι είναι σήμερα, που μετά από τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα της τελευταίας διετίας έχουν ήδη πέσει σήμερα στο μισό σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Με άλλα λόγια μέχρι το 2020 το βιοτικό μας επίπεδο, οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας θα βρίσκονται στο ένα τέταρτο του 2009.

Δεύτερον, το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% σημαίνει ότι ολόκληρη η δημόσια περιουσία (δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμοί, λιμάνια, δρόμοι, δάση, λίμνες, μνημεία, κ.α.) θα βγει στο σφυρί και θα ξεπουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί.

Τρίτον, η χώρα δηλαδή οι έλληνες εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα μπουν κάτω από την αποικιακή εποπτεία της Τρόικας για πολλές δεκαετίες. Οι επίτροποι θα είναι οι νέοι κυβερνήτες που θα αποφασίζουν για τα πάντα και που χωρίς την άδειά τους δεν θα γίνεται τίποτα. Θα είναι επίσης αυτοί που θα πουλάνε τη δημόσια περιουσία και θα εισπράττουν τα έσοδα απ’ αυτήν.

Τέταρτον, το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων δεν σημαίνει ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δις. Αυτό που διατυμπανίζουν η κυβέρνηση αλλά και η Ν.Δ. το ΛΑΟΣ, η ΔΗ.ΣΥ. και τα διάφορα ΜΜΕ είναι μία απάτη. Η γνωστή απάτη που έχουν εφαρμόσει και άλλες φορές οι διεθνείς τραπεζίτες στην περίπτωση άλλων χωρών και που σαν στόχο έχει να πιστέψει ο λαός ότι «θυσιάζονται», ότι χαρίζουν ένα μέρος των απαιτήσεών τους, ότι είναι μεγαλόθυμοι και ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο και αν εργαστούμε σκληρά μπορούμε πολύ γρήγορα να ξεχρεώσουμε. Όλη αυτή η απάτη μόνο και μόνο για να μας αποσπάσουν με περισσό θράσος και την τελευταία σταγόνα αίματος που μπορούν να μας στραγγίξουν.

Το ψευτοδίλημμα: ή δανειακή σύμβαση ή χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή.

Μ’ αυτό το δίλημμα μας απειλούν συνεχώς τα δύο τελευταία χρόνια. Κι όμως είναι ψευτοδίλημμα. Το μνημόνιο του Μαΐου του 2010, οι τέσσερις αναθεωρήσεις του, το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος, το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο και τα διάφορα χαράτσια μας έχουν οδηγήσει σε μία τρομακτική μείωση του βιοτικού μας επιπέδου, στην κατάρρευση της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας (με πρωτοφανή μείωση του ΑΕΠ κατά 12% την τελευταία τριετία) και στην εκτίναξη της ανεργίας. Τώρα με τη νέα δανειακή σύμβαση και το διαρκές μνημόνιο που τη συνοδεύει θα υπάρξει άλλη μία τεράστια μείωση του βιοτικού μας επιπέδου, μία καταστροφή της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης και μία μεγαλύτερη εκτίναξη της ανεργίας. Αν αυτό δεν είναι η απόλυτη χρεοκοπία των ελλήνων εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, τότε τι είναι χρεοκοπία;

Τραγική η κατάσταση και στην εκπαίδευση

Συμπεριλαμβανομένου και του προϋπολογισμού του 2012, η δημόσια χρηματοδότηση για ΑΕΙ και ΤΕΙ καταγράφει πτώση πάνω από 50% την τελευταία τριετία. Όσο κι αν ακόμα το πανεπιστήμιο φαίνεται να λειτουργεί κανονικά παρά τα μικροπροβλήματα, η κατάσταση του είναι ήδη τραγική. Τα περισσότερα πανεπιστήμια δεν έχουν να πληρώσουν ούτε για ρεύμα και θέρμανση και κινδυνεύουν κι αυτά με χρεοκοπία. Με τη νέα μείωση των δαπανών και την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο η κατάσταση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας θα γίνει ανεξέλεγκτη. Περίπου τα μισά ΑΕΙ και ΤΕΙ θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν και σίγουρα το μάρμαρο των μειωμένων δαπανών θα κληθούν να το πληρώσουν οι φοιτητές και οι οικογένειες τους με την επιβολή διδάκτρων. Ήδη οι διορισμένες πενταμελείς επιτροπές δοσίλογων του υπουργείου και της τρόικας έχουν πιάσει δουλεία και είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν το νόμο, που διαλύει το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο, από τον προσεχή Δεκέμβρη.

Η απάντησή μας: ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΤΟΥ

Ο αγώνας για να ξεφύγουμε από αυτή τη θλιβερή κατάσταση θα είναι μακρύς, δύσκολος και σκληρός γιατί η πραγματική αιτία της κόλασης την οποία ζούμε και η οποία θα χειροτερεύει συνεχώς είναι η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού και η διαχείρισή του τόσα χρόνια από τις διάφορες κυβερνήσεις. Είναι από αυτό το σάπιο και καταστροφικό σύστημα που πρέπει να απαλλαγούμε. Γι’ αυτό και κάθε κυβέρνηση «αριστερή», «προοδευτική», «λαϊκής εξουσίας» κ.α. που προτείνεται από τα κόμματα της αριστεράς, θα είναι απλώς διαχείριση ενός σάπιου και καταρρέοντος συστήματος, θα είναι μια προδοσία των συμφερόντων των ελλήνων εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων.

Απέναντι στην κατάρρευση του ελληνικού καπιταλισμού, απέναντι στην ταπείνωση και τον εξευτελισμό μας, απέναντι στην καταστροφή της ζωής μας, θα πρέπει να παλέψουμε για να φύγουν όλοι όσοι ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας. Όλοι μαζί μπορούμε να ρίξουμε τη χούντα κυβέρνησης-τρόικας και να επιβάλουμε τις δικές μας λύσεις. Να πλημμυρίσουμε τους δρόμους και τις πλατείες, να ενισχύσουμε τις απεργίες που έχουν ξεκινήσει σε πολλούς κλάδους, να παλέψουμε μαζί με τους εργαζόμενους για να κηρυχτεί Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας και όχι να ζητιανεύουμε εκλογές, να απαιτήσουμε μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία αυτοί οι νόμοι και τα μέτρα να είναι τα τελευταία τους, να σηκωθούν και να φύγουν μια ώρα αρχύτερα μαζί με τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα τους.

 Το φοιτητικό κίνημα δεν μπορεί να μείνει για πολύ καιρό ανενεργό, η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα θα θέσει πολύ σύντομα και ωμά το εκβιαστικό δίλλημα και αυτό δε θα είναι φυσικά το κατάληψη ή όχι αλλά το αγώνας ή εξαθλίωση, το ή αυτοί ή εμείς, και σ’ αυτό το ερώτημα δεν χωράν δεύτερες αναγνώσεις ή λάθος απαντήσεις. Το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία πρέπει να συμμετέχει σε όλες τις μάχες που θα δοθούν μέσα και έξω από τις σχολές, να βοηθήσει στην οργάνωση λαϊκών συνελεύσεων ενάντια στην κυβέρνηση και τα χαράτσια της στις πλατείες και τις γειτονιές, να δώσει δυναμικό παρόν στις απεργίες, στις καταλήψεις δημοσίων κτηρίων, τις διαδηλώσεις, τις συγκρούσεις και τα οδοφράγματα, να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να μείνει η παιδεία δημόσια και δωρεάν, για να σταματήσουν τα μέτρα και οι πολιτικές που ρημάζουν τις ζωές και το μέλλον μας.
Να ανοίξουμε τον δρόμο για μια άλλη διαχείριση και οργάνωση της οικονομίας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση που θα έχει στο κέντρο της τις ανθρώπινες ανάγκες, τις ηθικές και πνευματικές αξίες, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Για μια κοινωνία Σοσιαλιστική.

– Διαγραφή του Χρέους. Δεν χρωστάμε-δεν πληρώνουμε!
– Άρνηση πληρωμής οποιουδήποτε χαρατσιού της κατοχικής κυβέρνησης
– Κατάργηση του μεσοπρόθεσμου, των μνημονίων και των μέτρων τους
– Εθνικοποίηση όλων των τραπεζών, μεγάλων επιχειρήσεων και ΔΕΚΟ χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο
– Απαγόρευση των Απολύσεων. Κατάργηση κάθε ελαστικής εργασίας
– Αύξηση των κοινωνικών δαπανών, δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία
– Κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου για ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ   ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ   ΠΑΛΗ