Με αφορμή το “συλλαλητήριο για την κάνναβη”: Παλεύουμε ενάντια στη ναρκο-κουλτούρα του σάπιου καπιταλισμού

Παλεύουμε ενάντια στη ναρκο-κουλτούρα του σάπιου καπιταλισμού

Αγώνας για τη ζωή και την σοσιαλιστική διέξοδο

Πανελλαδικό συλλαλητήριο για την κάνναβη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαΐου στο Σύνταγμα στα πλαίσια διεθνούς κινητοποίησης σε 300 πόλεις. Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση στο πλαίσιο της ναρκο-εκστρατείας των τελευταίων χρόνων. Οι διοργανωτές ζητούν πλήρη αποποινικοποίηση της κάνναβης: ελεύθερη πώληση, νόμιμη κατοχή/παραγωγή από ασθενείς ή χρήστες, συνταγογράφηση από όλες τις ειδικότητες και σε όλες τις μορφές της, ακόμα και για παιδιά!

Η άθλια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρόσφερε και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην απελευθέρωση του χασίς. Με υπερβολές και ωμά ψέματα για τις ιδιότητες της ιατρικής κάνναβης, νομιμοποίησε πρώτα την χορήγηση και μόλις πριν από δύο μήνες την καλλιέργειά της. Η συζήτηση όμως για την ιατρική κάνναβη ήταν εξαρχής προσχηματική. Η ιατρική κάνναβη αξιοποιήθηκε ως πολιορκητικός κριός, το θέμα για την πλήρη απελευθέρωση της καλλιέργειας και χρήσης κάνναβης (και εν τέλει όλων των ναρκωτικών ουσιών, που είναι και ο απώτερος στόχος), είχε ανοίξει από καιρό και από πολλές κατευθύνσεις. Γι αυτό ήδη από την επομένη της θεσμοθέτησης της ιατρικής κάνναβης άρχισαν να μιλούν για μια «καλή αρχή», ένα «άτολμο βήμα» κλπ. Οι υποστηρικτές της κάνναβης ζητούν ανοιχτά την νομιμοποίηση του ίδιου του φυτού για κάθε χρήση (όχι μόνο του φαρμάκου που παρασκευάζεται από αυτό). Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης στη συζήτηση στη Βουλή για την ιατρική κάνναβη υποστήριξε την απελευθέρωση της χρήσης, όπως και την ιδιοκαλλιέργεια.

Αρωγούς σ’ αυτό τον «ευγενή» αγώνα η κυβέρνηση έχει όλους τους παλιούς μνημονιακούς: Δημοκρατική Συμπαράταξη και  Ποτάμι ζητούν πιο «τολμηρές μεταρρυθμίσεις», υπερθεματίζοντας για την πλήρη νομιμοποίηση της χρήσης και κατοχής κάνναβης, και με δυνατότητα προσωπικής καλλιέργειας. Σε χαμηλότερους τόνους κινείται η ΝΔ, μιλά για «ασάφειες» και «προχειρότητα» χωρίς να απαντά στα ατελείωτη ψεύδη των υποστηρικτών της κάνναβης, ούτε να αγγίζει τους σοβαρούς κινδύνους που ανοίγονται. Πολιτικό προσωπικό και κονδυλοφόροι της αστικής τάξης, επιχειρηματίες μου μυρίστηκαν αίμα τονίζουν την διάκριση «μαλακών» και «σκληρών» ναρκωτικών και υπερθεματίζουν για τις «θεραπευτικές ιδιότητες», τα «οικονομικά πλεονεκτήματα», τη «διατροφική αξία», τα «οικολογικά οφέλη», ακόμα και την αναγκαιότητα της «ιδίας χρήσης» της κάνναβης. Εκτεταμένα δημοσιεύματα σε αστικές φυλλάδες –κυβερνητικές και αντιπολιτευόμενες- εκθειάζουν τα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα της κάνναβης, με τον πιο χυδαίο και αντι-επιστημονικό τρόπο. Και από πίσω, η ίδια η ΕΕ, που με τους θεσμούς και τις εκθέσεις της υποστηρίζεται, προωθείται και ενορχηστρώνει την νομιμοποίηση των ψυχοδραστικών ουσιών.

Με εγκληματική ελαφρότητα αναπαράγονται επιχειρήματα που στερούνται βάσης όπως ο μύθος ότι με την αποποινικοποίηση θα περιοριστεί η χρήση ή θα χτυπηθεί το οργανωμένο έγκλημα. Στις χώρες όπου έχει αποποινικοποιηθεί η κάνναβη, η χρήση κάνναβης πήρε επιδημικές διαστάσεις, κυρίως στις νεαρές ηλικίες, ενώ αυξήθηκε η χρήση και η εξάρτηση και από άλλες ναρκωτικές ουσίες, όπως μαρτυρούν όλες οι σχετικές εκθέσεις. Δίπλα στο νόμιμο εμπόριο ναρκωτικών, αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο το παράνομο, όπως έχει γίνει και με το εμπόριο όπλων, σαρκός κλπ.

Ο μύθος των «αθώων» ή «μαλακών» ναρκωτικών δεν ευσταθεί. Η φυτική κάνναβη περιέχει πλήθος ουσιών, οι περισσότερες με άγνωστες δράσεις και παρενέργειες. Το χασίς είναι ναρκωτικό, ανήκει στην κατηγορία των ψυχοτρόπων ουσιών που προκαλούν εθισμό και εξάρτηση, με σημαντικότατες επιπτώσεις στην υγεία. Επηρεάζει σοβαρά την λειτουργία του εγκεφάλου, μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος οργανικών και ψυχιατρικών προβλημάτων και βεβαίως μπορεί να ανοίξει την πόρτα στα πιο σκληρά ναρκωτικά και στην εξάρτηση σαν τρόπο «ζωής». Τα νεότερα στοιχεία που δείχνουν επιδείνωση του προβλήματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι άκρως ανησυχητικά.

Μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία εξαπλώνεται για την εξοικείωση της ελληνικής κοινωνίας με το χασίς και γενικά τα ναρκωτικάΣτόχος είναι να απενεχοποιηθούν τα ναρκωτικά, να καμφθούν οι αντιδράσεις, να επιτευχθεί η ανοχή και ο συμβιβασμός με την τοξικοεξάρτηση, να πολλαπλασιαστούν οι νόμιμοι και μόνιμοι χρήστες, να απαξιωθεί η ανθρώπινη υπόσταση, να ισοπεδωθεί η αξιοπρέπεια του εργαζόμενου, του νεολαίου.

Τα ναρκωτικά δεν είναι ελεύθερη ή απελευθερωτική επιλογή, είναι ισχυρότατο όπλο χειραγώγησης και κοινωνικού ελέγχου του καπιταλιστικού συστήματος. Τη ναρκοκουλτούρα την προωθεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα για να κατευνάσει και να εκτονώσει τις κοινωνικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα της νεολαίας. Ειδικά, στις σημερινές συνθήκες βαθιάς κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, η προώθηση των ψυχοδραστικών ουσιών είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στις πολιτικές φτώχειας και κοινωνικής ανισότητας, στα Μνημόνια, στο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, την κρατική βία και την καταστολή. Την ίδια στιγμή που καταστρέφουν τις ζωές εργαζομένων και νεολαίων θέλουν να τους απομακρύνουν από τους κοινωνικούς αγώνες και το εργατικό κίνημα για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Η νομιμοποίηση της κάνναβης, ο διαχωρισμός σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, γενικά η υποστήριξη των ναρκωτικών, συνιστά εγκληματική πολιτική, που στρέφεται ενάντια στα ιδανικά του εργατικού κινήματος και το σοσιαλιστικό όραμα, ενάντια στην ίδια την ανθρώπινη υπόσταση και ζωή. Η τοξικομανία είναι γέννημα του καπιταλισμού και μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά μόνο με την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ειδικά η νεολαία δεν πρέπει να δραπετεύσουμε στον «κόσμο των παραισθήσεων», αλλά να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τα Μνημόνια και το ίδιο το σύστημα ταξικής εκμετάλλευσης, να παλέψουμε για τη ζωή και την σωτηρία της ανθρωπότητας, απαλλαγμένη από κάθε ναρκωτικό, μαζί και από το χασίς.

Διεκδικούμε πλήρη χρηματοδότηση και επαρκές επιστημονικό προσωπικό, για την υποστήριξη των δημόσιων δομών πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης. Ενάντια στις αιτίες που γεννούν την τοξικομανία παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν Παιδεία-Υγεία-Κοινωνική Ασφάλιση, Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ