Κάτω τα χέρια απ’ την Κυριακάτικη αργία! Όλοι στην Απεργία Κυριακή 17/12

Κάτω τα χέρια απ’ την Κυριακάτικη αργία!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 17/12

Στις 17/12 έχει προκηρυχθεί απεργία στο εμπόριο καθώς μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις των εργαζομένων η κυριακάτικη αργία, που επιβλήθηκε μέσα από σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες, καταργείται στο βωμό των μνημονίων, του κεφαλαίου και του κέρδους των πολυεθνικών.

Το 2013 είχε ψηφιστεί νόμος για τις «7 Κυριακές», στη συνέχεια είχαμε το μέτρο των «52 Κυριακών» και την «πιλοτική» εφαρμογή του το καλοκαίρι του 2014, την «8η Κυριακή» στα τέλη του 2014, από το 3ο μνημόνιο το δρόμο που άνοιγε για «περισσότερες Κυριακές» και στη συνέχεια τις «2 επιπλέον υπό όρους Κυριακές» στα τέλη του 2016. Το Μάη του 2017 η κατάπτυστη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης επέβαλε το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές , υποτίθεται για το κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και άλλες «τουριστικές» περιοχές όπως Σπάτα, Ελληνικό, Αυλώνα (!) κ.ά. Είναι προφανές όμως πως αυτή είναι μία φτηνή προσπάθεια να συγκαλυφθεί η πραγματικότητα, πως ανοίγουν έτσι το δρόμο για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για όλα τα καταστήματα πανελλαδικά, και για όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Κόντρα στα ψέματα και την προπαγάνδα παλιών και νέων μνημονιακών και των παπαγάλων τους, η εμπειρία των τελευταίων χρόνων από όσες Κυριακές λειτούργησαν τα καταστήματα δείχνει ότι καμία αύξηση του συνολικού τζίρου δεν υπήρξε, ούτε φυσικά και της απασχόλησης. Το ανάποδο, πολλές μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών, δημιουργώντας μία συνολική χειροτέρευση στην αγορά εργασίας.

Το μεγαλύτερο τίμημα όμως το πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι τεράστιο χτύπημα γιατί θα υπάρξει μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας διαλύοντάς μας σωματικά  και ψυχικά. Ήδη η πίεση που δεχόμαστε στα καταστήματα είναι πολύ μεγάλη  και καταργώντας την κυριακάτικη αργία η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμα πιο πολύ , ουσιαστικά θα ελαχιστοποιήσει τον ελεύθερό μας χρόνο και την ξεκούρασή μας .

Ειδικά τώρα που εδραιώνεται ένα νέο σύστημα εκμετάλλευσης εναντίον των εργαζομένων από τους κανίβαλους της ΕΕ  που εκτελεί η άθλια συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θέλει να μας κάνει σκλάβους με μισθούς πείνας , με δώδεκα μέρες συνεχούς δουλειάς χωρίς ρεπό ( αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ) με λευκές νύχτες , μαύρες Παρασκευές και σε συνδυασμό με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ανοίγουν τον δρόμο διάπλατα για την επταήμερη εργασία και την  πλήρη αποκτήνωσή μας

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι σίγουρο ότι για να κλείσει η περίφημη 3η αξιολόγηση θα ψηφίσουν με κλειστά μάτια και τα 83 προαπαιτούμενα που μέσα σε αυτά είναι η κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264 και ο αντιαπεργιακός νόμος που μας παραδίδει εμάς τους εργαζόμενους έρμαια στα χέρια των εργοδοτών.

Όμως ακόμα και μ’όλα αυτά υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα αντιστάσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους συναδέλφους στα Public που με συνεχείς κινητοποιήσεις απέτρεψαν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Με εφαλτήριο την απεργία στις  17/12 και παρά τις αδυναμίες που υπάρχουν  να πιάσουμε ξανά το νήμα μέσα από την ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος , ν΄ αποκρούσουμε την άγρια επίθεση που δεχόμαστε , να μην αφήσουμε κανένα κατάστημα να ανοίξει καμία Κυριακή.

Να οργανώσουμε μια γενική απεργία διαρκείας μέχρι να ξεφορτωθούμε μια και καλή τα μνημόνια και τους ξεπουλημένους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ . 

Να τσακίσουμε τους σύγχρονους εργοδότες δουλέμπορους και να επιβάλλουμε ξανά το δίκιο του εργάτη.

  • Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά
  • Κάτω τα μνημόνια
  • Απαγόρευση των απολύσεων
  • Άμεση επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων
  • Γενική Απεργία Διαρκείας 

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΕΜΠΟΡΙO

https://antepithesitonergazomenon.blogspot.gr/