Παράσταση διαμαρτυρίας στα Todaylicious Καμάρας στη Θεσσαλονίκη στις 29/11

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΑ Todaylicious Καμάρας

Τετάρτη 29/11, Προσυγκέντρωση: Ιασωνίδου με Εγνατία γωνία στις 11πμ

Στις 24 Νοεμβρίου 2017 εκδικάζετε η αγωγή του συναδέλφου για τα δεδουλευμένα του. Η εργοδοσία, αρνούμενη να συμμορφωθεί με την εργατική νομοθεσία (ότι έχει απομείνει από αυτήν), μας ενημέρωσε μέσω του δικηγόρου της, πως θα ζητήσει αναβολή για την εκδίκαση της αγωγής, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει την εκδίκαση της αγωγής. Σα να μην έφτανε αυτό, η εργοδοσία αρνείται να καταβάλλει τα δεδουλευμένα και τις διαφορές δεδουλευμένων που προκύπτουν, από τις καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και την αγωγή που έχει καταθέσει ο συνάδελφος. Ήδη, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει επιδικάσει στον εργοδότη 5.700 ευρώ συνολικά, κάνοντάς του και μήνυση και ακόμη δεν τα έχει καταβάλλει. Έτσι λοιπόν, καταρρίπτεται στην πράξη και ο μύθος πως στην συγκεκριμένη αλυσίδα (Todaylicious), τηρείται η εργατική νομοθεσία και επικρατεί εργασιακός παράδεισος.

Γιαυτούς τους λόγους, απαιτούμε από την εργοδοσία να δώσει λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της εταιρίας αλλά και του κλάδου, που βιώνουν στο πετσί τους την καθημερινή κόλαση στους χώρους εργασίας τους, να στηρίξουν τον δίκαιο και αποφασιστικό αγώνα που ξεκίνησε.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ Todaylicious Καμάρας

TODAYLICIOUS ΚΑΜΑΡΑΣ…

«ΦΘΗΝΟΣ ΚΑΦΕΣ» –ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΟΙ!

Εδώ και κάποια χρόνια στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, η αλυσίδα καφέ-φαγητού «Τοdaylicious» ανοίγει το ένα κατάστημα μετά το άλλο. Οι επιχειρήσεις αυτές, με μότο «την γρήγορη και καλή εξυπηρέτηση, τον φθηνό καφέ και την 24ωρη λειτουργία», έχουν βγάλει μεγάλα κέρδη στην εποχή της κρίσης. Τα κέρδη αυτά όμως έχουν χτιστεί πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, με την εντατικοποίηση της εργασίας, την απλήρωτη εργασία και τον εκφοβισμό από τους εργοδότες, σε κάθε κατάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, στο κατάστημα της Καμάρας (πρώτο franchise της εταιρίας), ακόμη και οι πελάτες απορούν με την αστραπιαία αλλαγή προσωπικού. Καθημερινά, παρακολουθούμαστε από 6-7 κάμερες, με τα μάτια του εργοδότη συνεχώς επάνω μας!

Μισθοί «φιλοδώρημα» …. Το παρόν και το μέλλον που μας επιφυλάσσουν!

Όλα αυτά τα χρόνια, η εργοδοσία είχε τους μισούς εργαζόμενους μισο-ασφαλισμένους. Δουλεύουμε 6ήμερα, σε αντίθεση με ότι δηλώνεται στην Επιθεώρηση Εργασίας. Μας υποχρεώνουν να καθαρίζουμε τα δημόσια πεζούλια-παγκάκια, που βρίσκονται μπροστά από το κατάστημα. Οποιαδήποτε βλάβη του εξοπλισμού της επιχείρησης, πληρώνεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τιμωρώντας τους και μειώνοντάς τους έμμεσα τον μισθό! Άλλη μια μείωση μισθού είναι και αυτά που καταναλώνουμε κατά την διάρκεια της βάρδιας μας, υποχρεώνοντάς μας να πληρώνουμε το 50% της αξίας τους. Τα ρούχα εργασίας, μας αναγκάζουν να τα αγοράζουμε με δικά μας χρήματα, λες και είμαστε συνέταιροι στην επιχείρηση! Και φυσικά, ούτε λόγος για Δώρα, Επιδόματα, Άδειες, Κυριακές, Αργίες, Υπερωρίες, με την «λογική» πως ο εργοδότης δίνοντάς μας 28 – 30 ευρώ, ουσιαστικά μας τα συμψηφίζει!

Εργοδότες και κυβέρνηση, με τα νέα μέτρα που φέρνουν προς ψήφιση, θέλουν να επιβάλλουν ένα καθεστώς όπου θα δουλεύουμε, χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα, χωρίς μισθό, χωρίς αξιοπρέπεια.

Συνάδελφοι-ισσες στα Τοdaylicious, να οργανωθούμε να αντισταθούμε

Έτσι λοιπόν, εμείς οι εργαζόμενοι αποφασίσαμε να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα: την αξιοπρέπειά μας και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Με την βοήθεια του ΣΕΤΕΠΕ (Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών & Επισιτιστικών Επιχειρήσεων) και ειδικότερα της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό και μετά από καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, 3 συνάδελφοι πήραν τελικά τα δεδουλευμένα τους. Αυτό και μόνο το γεγονός διαψεύδει την επιχείρηση, η οποία ισχυρίζεται πως τα δίνει όλα νόμιμα.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ένας συνάδελφος (εξακολουθεί να εργάζεται), ο οποίος ξεκίνησε όλη αυτή την προσπάθεια διεκδίκησης των δεδουλευμένων/δικαιωμάτων και οργάνωσης των συναδέλφων στο Συνδικάτο. Η εργοδοσία όμως, αρνείται να καταβάλλει τα δεδουλευμένα και τις διαφορές δεδουλευμένων που προκύπτουν, από τις καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και την αγωγή που έχει καταθέσει ο συνάδελφος. Ήδη, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει επιδικάσει στον εργοδότη 5.700 ευρώ, κάνοντάς του και μήνυση και ακόμη δεν τα έχει καταβάλλει. Ο συγκεκριμένος συνάδελφος αποτελεί «αγκάθι» για τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Μάλιστα, μέσω του δικηγόρου της, του πρότεινε να του δώσει τα δεδουλευμένα του («και με το παραπάνω!»), αρκεί να παραιτηθεί!

Απαιτούμε από την εργοδοσία να δώσει λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της εταιρίας που βιώνουν στο πετσί τους την καθημερινή κόλαση στους χώρους εργασίας τους, να στηρίξουν τον δίκαιο και αποφασιστικό αγώνα που ξεκίνησε. Να δημιουργήσουμε μια Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων από όλα τα καταστήματα Todaylicious

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στον συνάδελφο
Να τελειώνουμε με την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία
Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας –Κανόνες υγιεινής και ασφάλειας!