ΣΣΠ: Κάτω τα χέρια από το άσυλο! Πανεπιστήμια ανοιχτά σε όλη την κοινωνία

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!

Το βράδυ της 7/11 η σύγκλητος του ΟΠΑ πήρε μια απόφασή για παύση των μαθημάτων στο κεντρικό κτήριο το χρονικό διάστημα 11.00-15.00 της επόμενης ημέρας λόγω “της επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης παρουσίας τοξικό-εξαρτημένων ατόμων”.  Οι πολλές αμφισημίες στο κείμενο απόφασης της συγκλήτου άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εισέλθουν οι δυνάμεις καταστολής στον πανεπιστημιακό χώρο της ΑΣΟΕΕ. Τελικώς, μπορεί να μην είχαμε την παρουσία της αστυνομίας (έστω για εκείνη την στιγμή), παρόλα αυτά έγινε θήραμα στα ΜΜΕ, ώστε να συνεχίζουν να ουρλιάζουν για το “άνδρο ανομίας της ΑΣΟΕΕ”, το “παρεμπόριο” και τα “κρούσματα βίας”, φέρνοντας όλο και πιο κοντά της κλούβες στην Πατησίων. Όπως και να ‘χει, δεν παύει να αποτελεί μια πρόφαση το ζήτημα των ναρκωτικών για το σταμάτημα των μαθημάτων, καθώς το πρόβλημα υπάρχει χρόνια τώρα δίπλα στο Πεδίο του Άρεως και δεν είχε παρθεί ποτέ τέτοια πρωτοβουλία απ’ την πρυτανεία.

Τι σημαίνει όμως για εμάς τους φοιτητές το άσυλο και η πιθανή άρση του; Το άσυλο υπάρχει κυρίως για να προστατεύεται κάθε αγωνιστής, για να διεξάγεται ο συνδικαλισμός ελεύθερα καθώς και για να διαδίδονται πιο εύκολα ριζοσπαστικές πολιτικές ιδέες. Διαχρονικά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι σήμερα τα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελούσαν πηγές πολιτικής ζύμωσης και πολιτικής ελευθερίας, μακριά από πρακτικές καταστολής τους. Κάθε φοιτητής ή μια ομάδα φοιτητών μπορεί να διοργανώσει δραστηριότητες, να συμμετάσχει σ’ αυτές, να προβληματίζεται και στην τελική να δημιουργεί ένα φιλικό και οικειοποιημένο περιβάλλον στην σχολή του, που είναι μια “όαση” μέσα στην ζούγκλα της αλλοτριωμένης προς τον άνθρωπο καπιταλιστικής κοινωνίας. Δίνοντας έτσι έναν κοινωνικό χαρακτήρα στα πανεπιστήμια, απαγκιστρωμένα από την αμιγώς “ακαδημαϊκή” μορφή τους.

Άλλωστε στην Ελλάδα έχουμε μια σειρά από νεολαιίστικα κινήματα, μέσω της ικανότητας οργάνωσης φοιτητικών εστιών αντίστασης (συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, καταλήψεις κ.α.) απέναντι στο υπάρχον σύστημα. Ένα πολύτιμο δικαίωμα που κατακτήθηκε μέσα από τους αγώνες και το αίμα εκατοντάδων ανθρώπων. Τέλος το άσυλο συνδέεται με τη δημόσια, δωρεάν παιδεία, καθώς δεν υπάρχει κάποιος λόγος να υπάρχει σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, εφόσον η εκπαίδευση εκεί γίνεται μόνο ένα εμπόρευμα προς πώληση στην διάθεση των πελατών. Όλα πλέον δείχνουν ότι πρόκειται για ένα στρατηγικό  σχέδιο του κεφαλαίου και της μνημονιακής κυβέρνησης για να βανδαλίσουν ότι έχει απομείνει από την δημόσια παιδεία, κάνοντας τα πανεπιστήμια “καθαρά” και “έτοιμα προς πώληση”.

Πολλές κυβερνήσεις προσπάθησαν να καταργήσουν αυτό το δικαίωμα του ασύλου, πλήττοντας το σε μεγάλο βαθμό, καθώς είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε πρύτανη πλέον αν θα το τηρήσει ή όχι. Το άσυλο έχει καταργηθεί νομικά από προηγούμενους αντεκπαιδευτικούς νόμους(ν. Γιαννάκου το 2006-2007, ν. Διαμαντοπούλου το 2011), ενώ έρχεται τώρα και ο νόμος Γαβρόγλου της κυβέρνησης Τσίπρα να διαιωνίσει αυτή την κατάσταση, παρά τις όποιες εξαγγελίες του, ότι τάχα θα επαναφέρει το άσυλο.

Ας μην ξεχνάμε επίσης πως η ψήφιση και η εφαρμογή των μνημονίων ξεσηκώνει την λαϊκή αντίδραση, την οποία οι μνημονιακές κυβερνήσεις καταπολεμούν με την οικοδόμηση ενός κράτους έκτακτης ανάγκης. Βασικά χαρακτηριστικά αυτού του κράτους είναι η καταστολή κινητοποιήσεων, η απαγόρευση βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων (απεργίες, συνελεύσεις κ.α.), και μια δικαστική εξουσία πλήρως αυτονομημένη από την υπόλοιπη κοινωνία, η οποία λαμβάνει αποφάσεις εντελώς άδικες και κατάπτυστες (βλέπε υπόθεση Ηριάννας και Περικλή). Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Όσο αφορά την πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις του αντιπρύτανη ότι δεν θα αρθεί το άσυλο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μας καθησυχάζει το γεγονός αυτό, διότι το έργο είναι χιλιοπαιγμένο και σε άλλα πανεπιστήμια (Νομική ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ) και διότι το νέο κτήριο της ΑΣΟΕΕ στην Τροίας είναι γεμάτο από κάμερες και σεκιουριτάδες. Επομένως, η πρυτανεία του ΟΠΑ ας μην μας το παίζει ευαισθητοποιημένη πάνω στα ζητήματα των χρηστών ναρκωτικών ή πάνω στα ζητήματα των “κρουσμάτων βίας”  προσπαθώντας και καλά “να προστατέψει τους φοιτητές”, γιατί μια χαρά ξέρει να συνεργάζεται με την AISEC, που είναι ουσιαστικά ένας “χαρούμενος” τρόπος για να μας εγκαταστήσουν στον εγκέφαλο πως η δουλειά μας θα είναι αμισθί και “γεμάτη εμπειρίες” μετά το πτυχίο, και επίσης μια χαρά σιωπεί για θέματα που αφορούν την επιβίωση των φοιτητών (εστίες, συγγράμματα, σίτιση).

Κανείς δεν αρνείται την ύπαρξη ναρκομανών στον χώρο της ΑΣΟΕΕ. Η λύση όμως σίγουρα δεν είναι να τους τραβολογούν και να τους πετούν σαν τα σκουπίδια στην μία ή στην άλλη πλατεία, δηλαδή γκετοποιώντας τους. Και είναι εντυπωσιακό πως τα θύματα αυτής της υπόθεσης στοχοποιούνται ανεπανάληπτα, ενώ οι έμποροι της πρέζας περιφέρονται ελεύθεροι και μάλιστα κινούν και τα νήματα στα πολιτικά παιχνίδια. Αν δεν βρούμε τους φταίχτες για την κατάντια των ναρκομανών και αν δεν επιζητήσουμε για αυτούς δομές απεξάρτησης, εντάσσοντας τους σταδιακά στην κοινωνία και προσφέροντας τους στέγαση, σίτιση και εργασία, τότε λέμε απλά αερολογίες πάνω σ αυτό το ζήτημα.

Οι φοιτητές πρέπει να ‘ναι παρόντες στον φοιτητικό συνδικαλισμό και να διαμορφώνουν οι ίδιοι το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται τουλάχιστον για 4 χρόνια. Οι αδύναμοι φοιτητικοί σύλλογοι είναι αυτοί που επιτρέπουν την καταπάτηση κάθε πολιτικής και πολιτιστικής ελευθερίας εντός της σχολής, αλλά και στα φαινόμενα εκφυλισμού τους από αντιδραστικές δυνάμεις. Ας μην το επιτρέπουμε! Να ζωντανέψουμε τους φοιτητικούς συλλόγους με μαζικές γενικές συνελεύσεις, δυναμικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις καθώς μόνο έτσι μπορούμε να εμποδίσουμε στην πράξη την κατάργηση του ασύλου. Το άσυλο κατακτήθηκε με μεγαλειώδεις αγώνες και εξεγέρσεις, άρα και με αντίστοιχους αγώνες μπορούμε και πρέπει να το υπερασπιστούμε!

– Όχι στην κατάργηση του ασύλου!

– Να φύγουν τώρα οι κάμερες και οι ιδιωτικές εταιρείες-σεκιούριτι από το κτίριο στην οδό Τροίας! Ούτε σκέψη για διεύρυνση τους στο κεντρικό κτίριο της ΑΣΟΕΕ στην Πατησίων!

– Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Δραστική αύξηση της χρηματοδότησής της

Όλοι/ες στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου της ΑΣΟΕΕ την Τρίτη 14/11, 13:00, στο Αμφ. Α

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΠΑΛΗ