Εκλογές ΟΛΜΕ-ΔΟΕ – Προκήρυξη ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

Μετά από ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου, η κατάσταση της οικονομίας χειροτερεύει διαρκώς και οι πάντες πλέον παραδέχονται το τραγικό αδιέξοδο. Τα νέα μέτρα θα είναι πολύ σκληρότερα: 1) Έκτακτα μέτρα 2011, 5-8 δις ευρώ λόγω του ελλείμματος του 2010 και της υστέρησης εσόδων, 2) Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-15, 23 δις, 3) 50 δις μέχρι το 2015, από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Όλα αυτά θα σημάνουν μείωση μισθών και συντάξεων έως και 50%, μετατροπή της υγείας, της παιδείας και κάθε κοινωνικού αγαθού σε εμπόρευμα. Η σχεδόν βέβαιη πια αναδιάρθρωση του χρέους θα οδηγήσει σε κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών (καθώς κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 60 δις) και παρακράτηση των αποταμιεύσεων των εργαζομένων, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία (που κατέχουν ομόλογα ύψους 40-45 δις) θα αδυνατούν να καταβάλλουν συντάξεις.

Σε μια οικονομία που συρρικνώνεται διαρκώς (σχεδόν 1.000 νέοι άνεργοι κάθε μέρα!) είναι αδύνατο να διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο παιδείας και υγείας, και βέβαια να είναι δημόσιες και δωρεάν. Στα πλαίσια αυτά κλείνουν πάνω από 1.000 σχολεία. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά, και ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες και υποβαθμισμένες περιοχές, θα εξαναγκαστούν σε εξοντωτικές μετακινήσεις ή σε εγκατάλειψη του σχολείου. Ταυτόχρονα, χάνονται χιλιάδες οργανικές θέσεις, που ανοίγουν το δρόμο για μαζικές απολύσεις και υποχρεωτικές μετακινήσεις «πλεοναζόντων» συναδέλφων σε άλλους νομούς, ακόμα και εκτός περιφέρειας! Στο μεταξύ η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων για τα σχολεία των δήμων κατά 60-80%, θα οδηγήσει πολλά σχολεία σε αδυναμία λειτουργίας και έτσι στην επιβολή, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, διδάκτρων  στους μαθητές.

Το νέο «ενιαίο» μισθολόγιο-φτωχολόγιο θα περιλαμβάνει: α) κατάργηση όλων των επιδομάτων εκτός από τα επιδόματα θέσης, οικογενειακά και επιστημονικό, που και αυτά θα παραμείνουν παγωμένα. Ειδικότερα, τα επιδόματα των εκπαιδευτικών, εξωδιδακτικής απασχόλησης (288 ευρώ από 355) και διδακτικής προετοιμασίας (85 ευρώ από 105) βρίσκονται στο στόχαστρο και θα καταργηθούν. Ένα μέρος τους που δεν θα ξεπερνά το 10% του βασικού μισθού, θα ενσωματωθεί σ’ αυτόν. β) επιβράδυνση της μισθολογικής ωρίμανσης (κλιμάκια), γ) κατάργηση για ό,τι έχει απομείνει από τα δώρα-επίδομα άδειας και δ) «σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα» δηλαδή το κίνητρο απόδοσης (100 ευρώ) και αργότερα και άλλα κομμάτια του μισθού θα συνδεθούν με την αξιολόγηση! Η ελαστική εργασία και η ασφάλιση των όποιων νεοπροσλαμβανόμενων στο ΙΚΑ οδηγούν σε μείωση των εσόδων των ταμείων μας και συνεπώς σε μειώσεις συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας ακόμη και πάνω από τα 67. Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η μείωση στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ, με παράλληλη αύξηση των αντίστοιχων εισφορών. Η κατάσταση διάλυσης στον ΟΠΑΔ θα μας οδηγήσει σε αποκλεισμό από την νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η επίθεση στις εργασιακές μας σχέσεις ολοκληρώνεται με την αύξηση του διδακτικού ωραρίου και με την επέκταση του σχολικού ωραρίου μέχρι τις 4 το απόγευμα. Σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις/καταργήσεις, οδηγούμαστε σε ελαχιστοποίηση έως μηδενισμό των διορισμών, αλλά και των μεταθέσεων. Με το νομοσχέδιο για τους νέους διευθυντές μάνατζερ-αξιολογητές, ο σύλλογος διδασκόντων δεν θα έχει καμία αποφασιστική αρμοδιότητα γιατί όλη η εξουσία θα μεταφερθεί στον διευθυντή που θα έχει την δυνατότητα να μας επιβάλλει ακόμη και πρόστιμο ίσο με το 1/6 του μισθού!

Οι μαζικές συγχωνεύσεις, η δημιουργία τεράστιων σχολικών μονάδων, το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι πολλαπλές κατευθύνσεις και η «ατομική διαδρομή κάθε μαθητή στο Λύκειο», οι διαρκείς εξετάσεις σε «όχι αυστηρά καθορισμένη ύλη», η αντικατάσταση των βιβλίων από «ψηφιακό υλικό» κ.α. δηλαδή το λεγόμενο «νέο Λύκειο» που ανακοίνωσε το υπουργείο θα οδηγήσει στον κατακερματισμό των αναλυτικών προγραμμάτων, στην αντικατάσταση της σφαιρικής γνώσης με χρηστικές δεξιότητες (προσαρμοσμένες στο μοντέλο του εργαζόμενου-δουλοπάροικου), στην αύξηση των φροντιστηρίων, στην αύξηση των δαπανών για τους γονείς και συνεπώς στο πέταγμα ενός μεγάλου τμήματος των μαθητών εκτός εκπαίδευσης.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, στις εκλογές για τα συνέδρια των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ πρέπει να τελειώνουμε οριστικά με τους άθλιους γραφειοκράτες των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ, που χρόνια τώρα διαλύουν το κίνημα των εκπαιδευτικών και που τώρα βάζουν πλάτη για να περάσουν όλα τα αντεργατικά μέτρα. Επίσης, να απορρίψουμε την πολιτική του ΠΑΜΕ, που όχι μόνο διασπά τους εργαζόμενους και αδιαφορεί για την οργάνωση των αγώνων, αλλά επιδίδεται όλο και περισσότερο σε χυδαίες επιθέσεις εναντίον αγωνιστών ή ακόμα και ολόκληρων σωματείων που δεν ελέγχει. Η Αγωνιστική Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ) κινείται στη λογική του «εφικτού» και ουσιαστικά περιορίζει τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις σε μεταρρυθμίσεις των νομοσχεδίων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αυτή η πολιτική την καθιστά ουρά της ΠΑΣΚ. Οι Παρεμβάσεις, ενώ συμμετέχουν και συμβάλλουν καθοριστικά στις κινητοποιήσεις, ακολουθούν μια αντιφατική πολιτική που αγνοεί τις σημερινές αναγκαιότητες της ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Έτσι, ενώ καταγγέλλουν σε όλους τους τόνους την «πουλημένη» ηγεσία, επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο να την «πιέσουν» να… οργανώσει τους αγώνες!!! Χρησιμοποιούν ιδεολογήματα όπως η «ενότητα της αριστεράς» και διάφορους ετερόκλητους εκλογικίστικους συνδυασμούς για να επιτύχουν αύξηση της εκλογικής τους επιρροής, την οποία και θεωρούν πανάκεια για το κίνημα. Στο βωμό αυτό υποβαθμίζουν την αναγκαιότητα δημιουργίας επιτροπών βάσης και τον συντονισμό τους καθώς και άλλων δομών αυτοοργάνωσης που επιτρέπουν το πέρασμα των αγώνων στα χέρια των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Είναι όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική ανάγκη να καταπιαστούμε συστηματικά εμείς οι ίδιοι με την οργάνωση των αγώνων μας, χωρίς να περιμένουμε σωτηρία από κανέναν. Με μαζική συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις, με κοινές συνελεύσεις και δράσεις με τους γονείς, με επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολείο, σύλλογο, περιοχή και συντονιστικά σε επίπεδο πόλης και πανελλαδικά, να οργανώσουμε έναν μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας, με στόχους:

–  Δυναμικές τοπικές κινητοποιήσεις, ακόμα και καταλήψεις, σε δήμους, περιφέρειες, διευθύνσεις κ.λπ., απαιτώντας να μη γίνουν συγχωνεύσεις/καταργήσεις σχολείων και να καλύψει το κράτος τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του προς τα σχολεία. Κανένας εκπαιδευτικός ή γονέας να μη βάλει λεφτά από την τσέπη του για να λειτουργήσουν τα σχολεία.

– Γενική Απεργία Διαρκείας, για να ακυρωθούν τα βάρβαρα μέτρα, να διαγραφεί το χρέος, να φύγει η άθλια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η χούντα του μνημονίου και της τρόικας.
Παλεύουμε για:

– ΕΞΩ ΤΟ Δ.Ν.Τ. – ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

–  Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

–  Όχι στο νέο Μισθολόγιο. 1400 ευρώ καθαρά πρώτο μισθό για όλους.

– Όχι στην «αξιολόγηση». Καμία σύνδεση μισθού-αξιολόγησης.

–  Καμία συγχώνευση/κατάργηση σχολείου

– Όχι στο νέο «Λύκειο» του ΔΝΤ. Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν 12χρονο Υποχρεωτικό Σχολείο

– Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών-ωρομισθίων.Πληρωμή άμεσα όλων των δεδουλευμένων.

– Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για όλους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, ή στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, ίση με τον τελευταίο μισθό.

–  Άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του Ταμείου Πρόνοιας και του ΟΠΑΔ. Να καταβληθεί άμεσα το εφάπαξ στους δικαιούχους. Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Υγεία και για δημόσια και κοινωφελή έργα.

– Άμεση μείωση των τιμών. Μείωση του ΦΠΑ και κατάργησή του στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Φορολόγηση του κεφαλαίου, των μεγάλων εισοδημάτων.

– Επανεθνικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ κάτω από εργατικό έλεγχο με μείωση των τιμολογίων.

– Ενάντια στα λουκέτα και την ανεργία: Απαγόρευση των απολύσεων. Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των επιχειρήσεων που χρεοκοπούν ή κλείνουν κάτω από εργατικό έλεγχο. Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με το μισθό για όλο το διάστημα της ανεργίας. Ασφάλιση-Περίθαλψη για όλους τους ανέργους.

– Εθνικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των βασικών τομέων της οικονομίας και των τραπεζών. Πάγωμα των χρεών για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

 

Στηρίξτε–ψηφίστε:

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ