Aλληλεγγύη στο λαό της Καταλονίας – Κινητοποιήσεις σε πρεσβείες/προξενεία της Ισπανίας: Θεσσαλονίκη 28/9 – Αθήνα 29/9

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ

Ραχόι – Αντιδραστικοί, Κάτω τα χέρια απ’ την Καταλονία!

Την Κυριακή 1 Οκτώβρη, ο λαός της Καταλονίας (αυτόνομη περιφέρεια του Ισπανικού Κράτους) έχει αποφασίσει να διεξάγει δημοψήφισμα, για το αν θα γίνει ανεξάρτητο κράτος. Για να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση, ακόμα και μέχρι του αποχωρισμού από το Ισπανικό Κράτος – αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του, με όποιον τρόπο επιλέξει.

Η κυβέρνηση του Ισπανικού Κράτους, αναβιώνοντας τις μαύρες παραδόσεις της στυγνής δικτατορίας του Φράνκο (κράτησε σχεδόν 40 χρόνια, από το 1939), έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία καταστολής, για να χτυπήσει το δημοψήφισμα και να καταπνίξει την ελευθερία των Καταλανών. Προσπαθεί να στραγγαλίσει οικονομικά την Καταλονία. Κατάσχει ψηφοδέλτια και μηχανήματα, σφραγίζει δημόσια κτήρια. Συλλαμβάνει Καταλανούς αξιωματούχους που τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος, εξαπολύει διώξεις, επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα και ποινές. Στέλνει αστυνομία και στρατιωτικά σώματα, απειλώντας ουσιαστικά με κήρυξη στρατιωτικού νόμου, ως και ανάκληση του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας. Κινητοποιεί τα ακροδεξιά, χουντικά κατακάθια στο εσωτερικό των κρατικών μηχανισμών.

Το «εθνικό ζήτημα» της Καταλονίας έχει ιστορία αιώνων. Η Ισπανική Μοναρχία –αυτό το μεσαιωνικό, φεουδαρχικό κατάλοιπο που επιβιώνει ως σήμερα (από τα σκάνδαλα του γηραιού βασιλιά Χουάν Κάρλος περάσαμε πρόσφατα στον «ανανεωτή» γιό του Φελίπε)–, καταπίεσε βάναυσα τα εθνικά αισθήματα και δικαιώματα των Καταλανών και άλλων λαών (Χώρα των Βάσκων, Γαλικία κ.ά.). Στην ένδοξη, προλεταριακή Ισπανική Επανάσταση του 1936–39 (που προδόθηκε και σφάχτηκε από τους σταλινικούς), η Καταλονία ήταν στο επίκεντρο των επαναστατικών αγώνων. Με την επιβολή της δικτατορίας του Φράνκο, η καταπίεση επανήλθε και εντάθηκε. Με την πτώση της δικτατορίας, το καθεστώς που επιβλήθηκε (Συμφωνίες του 1978) διατήρησε τα βασικά προνόμια του κεντρικού κράτους της Μαδρίτης.

Τα τελευταία χρόνια, η προσπάθεια της δεξιάς κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι  (όπου έχουν φωλιάσει πολλοί παλιοί φρανκικοί) να αναιρέσει κάποιες παραχωρήσεις προς την Καταλονία, πυροδότησε ξανά τον πόθο και το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας. Το ίδιο και η αναζήτηση διεξόδου από τις άγριες μνημονιακές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπου ο Ραχόι διέπρεψε. Αυτό συνδέεται με την ανάπτυξη σημαντικών εργατικών και κοινωνικών αγώνων στην Καταλονία. Μάλιστα, σήμερα οι συνδικαλιστικές και εργατικές οργανώσεις, κινηματικές συλλογικότητες, θέτουν την προοπτική μιας Γενικής Απεργίας, για να φράξουν τον δρόμο στους αντιδραστικούς της Μαδρίτης.

Ο τσαρλατάνος, πολεμοκάπηλος Τραμπ είπε ότι θέλει «μια ενωμένη Ισπανία», καλώντας τους Καταλανούς να εκτιμήσουν πόσο «μεγάλη και όμορφη» είναι η Ισπανία! Η ΕΕ θεωρεί το θέμα «εσωτερική υπόθεση» της Ισπανίας, αφήνοντας ελεύθερο τον εκλεκτό της Ραχόι να χτυπάει τους Καταλανούς. Άλλωστε, η αντιδημοκρατική αναδίπλωση σαρώνει όλη την Ευρώπη, με τη μετατροπή χωρών σε αποικίες χρέους (π.χ. Ελλάδα), την κατάργηση δημοκρατικών διαδικασιών και ελευθεριών (όπως π.χ. στη Γαλλία, όπου ο Μακρόν επιχειρεί να κυβερνήσει με διατάγματα).

Ο αγώνας στην Καταλονία πρέπει να γίνει ένα κομμάτι του κοινού αγώνα σε όλη την Ευρώπη, ενάντια στην καταστολή, τον πόλεμο, τον ρατσισμό και τον φασισμό, ενάντια στο Μνημόνια του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών. Για να τσακίσουμε τους εκβιασμούς των «αρχόντων» της ΕΕ και των ντόπιων ελίτ, ενάντια σε κάθε λαό και εργατική τάξη που προσπαθεί να χαράξει έναν άλλο δρόμο. Το όραμά μας και η πραγματική διέξοδος δεν είναι ο κατακερματισμός σε σύνορα. Αλλά μόνο με την αναγνώριση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση μπορούν να δημιουργηθούν σχέσεις ισότιμες και εμπιστοσύνης – ώστε να υπάρξει η πραγματική λύση, η ελεύθερη ένωση των λαών σε μια σοσιαλιστική ομοσπονδία της Ευρώπης, δημοκρατική και ριζοσπαστική.

  • Να διεξαχθεί ελεύθερα το δημοψήφισμα.
  • Ζήτω η ανεξάρτητη Καταλονία.
  • Σε όλη την Ευρώπη, εργαζόμενοι και λαοί, με κοινούς, μαχητικούς αγώνες, ενάντια σε Μνημόνια και κεφάλαιο, ιμπεριαλισμό, ΕΕ και αντιδραστικούς.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΘΗΝΑ – Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, 6:00 μμ

– Ο λαός της Καταλονίας έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον του με όποιον τρόπο επιλέξει.

– Κάτω η εκστρατεία καταστολής, διώξεων, απειλών του Κράτους και της Μοναρχίας της Μαδρίτης.

– Εργαζόμενοι και λαοί σε όλη την Ευρώπη, υπερασπίζουμε μαχητικά τις ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματά μας, ενάντια σε κεφάλαιο, ιμπεριαλιστές, ΕΕ, αντιδραστικούς.

Η κινητοποίηση διοργανώνεται από κοινού με οργανώσεις της ριζοσπαστικής και επαναστατικής αριστεράς.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου – 6μμ

Συγκέντρωση στο Ισπανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης (Λ. Νίκης 3)

Η κυβέρνηση του Ισπανικού Κράτους, γυρνώντας πίσω στις παραδόσεις του Φρανκισμού, απαγορεύει το Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που οργανώνεται για τις 1 Οκτώβρη στην Καταλονία. Χρησιμοποιώντας την αστυνομία, την εθνοφυλακή και άλλες δομές του κρατικού μηχανισμού – συλλαμβάνει αξιωματούχους, διώκει δημάρχους, κατάσχει ψηφοδέλτια και μηχανήματα, απειλεί και εκβιάζει αμφισβητώντας την ήδη νόμιμη αυτονομία και μπλοκάροντας τον προϋπολογισμό της Καταλονίας, χρησιμοποιεί δικαστικές αποφάσεις, απαγορεύει στην πράξη την άσκηση των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού της Καταλονίας.

Ο καταλανικός λαός έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να αποφασίσει ο ίδιος για την αυτοδιάθεσή του και το μέλλον του. Αυτό το δικαίωμα όλων των λαών θα το υπερασπιζόμαστε πάντα.

Καταδικάζουμε την καταστολή και τρομοκρατία της ισπανικής κυβέρνησης, όπως και τον  βρώμικο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίζει αμέριστα το Ισπανικό κράτος και απειλεί με τις «πληγές του Φαραώ» τους Καταλανούς αν ανεξαρτητοποιηθούν – όπως έκανε και κάνει και με τον Ελληνικό λαό. Όπως απειλούν με το κράτος έκτακτης ανάγκης όποιον στρέφεται ενάντια στα Μνημόνια και την εξαθλίωση που επιβάλλουν οι πολιτικές τους.

Κοινός αγώνας των λαών της Ευρώπης ενάντια στη λιτότητα, το ρατσισμό, την καταστολή και το σύστημα που τα γεννάει.

Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΑΡΚ

ΞΕΚΙΝΗΜΑ

ΟΚΔΕ