Tεράστια οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό: Συνυπεύθυνοι εφοπλιστές και κυβέρνηση

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ, ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ

ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Την Κυριακή 10/9 βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» της ναυτιλιακής εταιρίας του Θ. Κουντούρη FOSανοικτά της Σαλαμίνας, στον Σαρωνικό, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Το πλοίο αυτό απέπλευσε το πρωί της Κυριακής από τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου μεταφέροντας συνολικά πάνω από 2.500 μετρικούς τόνους καυσίμων. Σε αυτό επέβαιναν 2 μόλις μέλη του πληρώματος, ενώ κανονικά έπρεπε να ήταν 11.  Το πλοίο υποτίθεται πως είχε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να μπορεί να εκτελεί τις δραστηριότητές του. Από το ατύχημα προκλήθηκε τεράστια μόλυνση από τη  διαρροή των καυσίμων (μαζούτ κ.ά.) στη θάλασσα, καθώς η πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε δεν μόλυνε μόνο τα νερά της Σαλαμίνας αλλά έφτασε σε όλη την ακτογραμμή  τις ακτές από τον Πειραιά  μέχρι και της Βούλα.

Υπεύθυνοι και γι’ αυτό το έγκλημα είναι  οι εφοπλιστές και φυσικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Το συγκεκριμένο πλοίο είχε κατασκευαστεί το 1972, ενώ τα άλλα 2 πλοία που έχει η ίδια εταιρεία έχουν κατασκευαστεί το 1970 και το 1976 . Τόσο παλιά πλοία δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται, καθώς δεν πληρούν βασικές προϋποθέσεις ασφάλειας, πόσο μάλλον όταν βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση (μπαλώματα σε διάφορα σημεία για να καλυφθούν οι τρύπες κ.ά.). Αποκορύφωμα της όλης κατάστασης είναι ότι το απαιτούμενο πλήρωμα  ήταν 11 εργαζόμενοι, αλλά στο πλοίο δούλευαν μόλις 2, οι οποίοι γλύτωσαν από καθαρή τύχη!

Η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Ναυτιλίας έχουν μεγάλη ευθύνη, καθώς είναι αυτοί που χορήγησαν τα απαραίτητα έγγραφα για να μπορεί να εκτελεί δρομολόγια το πλοίο. Οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει, , έχουν ως αποτέλεσμα και να μην τηρούνται ούτε οι στοιχειωδέστερες οδηγίες ασφάλειας των πλοίων κ.ά. μέσων μεταφοράς ή των εργαζόμενων σε αυτά.  Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν παλιοί μνημονιακοί στα ΜΜΕ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, καθώς είναι οι ίδιοι που τόσα χρόνια είναι συνυπεύθυνοι για χιλιάδες οικολογικά εγκλήματα στον βωμό της οικονομικής ανάπτυξης, είναι οι ίδιοι που υποστηρίζουν λυσσαλέα «επενδύσεις» σαν αυτή της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική που θα επιφέρουν ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή.

Εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι όσο δεν παλεύουμε για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση τα μνημόνια και τις πολιτικές τους  θα αντιμετωπίζουμε τέτοια εγκλήματα ως καθημερινό φαινόμενο, όσο συχνά είναι τελευταία και τα εργατικά «ατυχήματα»-δολοφονίες. Μόνο με το τσάκισμα των Μνημονίων στην πράξη, με αγώνες που θα φτάσουν ως την εγκαθίδρυση μιας δικής μας, επαναστατικής Κυβέρνησης των Εργαζομένων, που θα στηρίζεται στη δική μας αυτοοργάνωση και η οποία θα εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των καπιταλιστών, μπορούμε να γλιτώσουμε από αυτή την άθλια και επικίνδυνη κατάσταση.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ