Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών: Απάντηση σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ στην Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Απάντηση σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ στην Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Απαντάμε στην απαράδεκτη, υβριστική και συκοφαντική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που αφορά τη στάση κάποιων παρατάξεων στο Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης (μεταξύ αυτών και της Αντεπίθεσης των Εκπαιδευτικών) σε κάλεσμα του ΠΑΜΕ για συμμετοχή σε «αντινατοϊκή διαδήλωση» και σε «αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό» πλαίσιο, επίσης του ΠΑΜΕ.

Δεν καταψηφίζουμε γενικά τις προτάσεις του ΠΑΜΕ όπως μας κατηγορούν.
Δεν καταψηφίσαμε τις συγκεκριμένες προτάσεις. Η ψήφος μας στο Δ.Σ. ήταν ΛΕΥΚΟ για το «αντιιμπεριαλιστικό», «αντιπολεμικό» πλαίσιο από το οποίο εκτός των άλλων, έλλειπε το πολύ σημαντικό αίτημα της εξόδου της χώρας μας από το ΝΑΤΟ. Μετά από άρνηση να το προσθέσουν όπως τους ζητήθηκε από την Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών, δεν ήταν δυνατόν να το υπερψηφίσουμε.
Η ψήφος μας στο Δ.Σ. ήταν ΛΕΥΚΟ και για το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην «αντινατοϊκή διαδήλωση» γιατί εντάσσεται στη διασπαστική τακτική του ΠΑΜΕ με τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις που είναι καταστροφική για την ενότητα του εργατικού κινήματος.
Πρόκειται για μια ακόμη φιέστα για να μπει πρωτοσέλιδο στο Ριζοσπάστη και τίποτα άλλο.
Η στάση του ΠΑΜΕ πέρα από διασπαστική είναι και υποκριτική. Επειδή δεν υπερψηφίσαμε τις συγκεκριμένες προτάσεις του, συμπεραίνει ότι αφού δεν προτιμάμε το ΠΑΜΕ τότε σίγουρα προτιμάμε το ΝΑΤΟ. Με απίστευτη ξετσιπωσιά το ανακοινώνει στους συναδέλφους στέλνοντας την ανακοίνωση στα σχολεία.
Ο αντιιμπεριαλισμός του ΠΑΜΕ είναι ρηχός και αυτό δείχνει το γεγονός ότι γι’ αυτό, οι καθαροί αντί-ΝΑΤΟ είναι όσοι υπερψήφισαν τις παραπάνω προτάσεις, δηλαδή οι παρατάξεις του ΠΑΜΕ, ΔΑΚΕ και ΠΕΚ (ΠΑΣΚ). Μπράβο συνάδελφοι του ΠΑΜΕ έχετε αλάνθαστο κριτήριο και ξεχωρίζετε με ασφάλεια την υπέρ- ΝΑΤΟ στάση από την αντί- ΝΑΤΟ στάση. Και πάλι μπράβο.!
Αυτή η στάση εντάσσεται σε μια τακτική του ΠΑΜΕ – που το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί – να χτυπάει ότι βρίσκεται στα αριστερά του. Μοναδικός στόχος η ανάδειξή του, ως η μοναδική «αριστερή» φωνή ή δύναμη και η κομματική του επιβίωση. Επανειλημμένα με συκοφαντίες -αλλά δυστυχώς ακόμη και με φυσική βία- στοχοποιεί αγωνιστές, συνδικαλιστικές παρατάξεις και σωματεία βάσης που βρίσκονται στα αριστερά του ή που δεν τα ελέγχει.
Εμείς, η Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών, μένουμε πιστοί στην ανάγκη ανασυγκρότησης του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, σαν το μόνο μέσο υπεράσπισης και διεκδίκησης των εργατικών συμφερόντων. Μένουμε προσηλωμένοι στην ανάγκη οικοδόμησης μαζικού, ενωτικού, μαχητικού και αμεσοδημοκρατικού συνδικαλισμού, ιδίως στη σημερινή περίοδο όπου όχι μόνο η κρίση και τα παλιά ή νέα Μνημόνια απειλούν τα δικαιώματά μας, αλλά πλέον τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν τριγύρω και μας απειλούν.

Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι ξέρουν ότι για εμάς δεν έχουν σημασία οι εύκολες και ανώδυνες ανακοινώσεις (και μάλιστα από δυνάμεις που ευθύνονται για τα παραπάνω) ή οι κομματικές φιέστες -παρελάσεις. Επίσης είναι μακριά από εμάς τακτικές και πρακτικές που συνοδεύονται από αντιδημοκρατικές, ανιστόρητες, απαράδεκτες και υβριστικές επιθέσεις ενάντια σε ότι διαφορετικό.

Σαν Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών, όχι μόνο καταγγέλλουμε αυτές τις “τακτικές και πρακτικές” – σαν ξένες με τις αξίες και τις αρχές της εργατικής δημοκρατίας- αλλά και σαν επικίνδυνες για το ίδιο το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα.

Για εμάς, από άποψη αρχής, αλλά και για λόγους τακτικής η εργατική δημοκρατία, η ύπαρξη και ο σεβασμός διαφορετικών απόψεων είναι αδιαπραγμάτευτα, για να μπορεί να υπάρχει βάση συζήτησης, άρα και προοπτική ενιαίας δράσης.

19/6/2017

Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης