Μαθητική Αντεπίθεση: καταδικαστική ποινή σοκ για μαθητές που συμμετείχαν σε κατάληψη στο Ρέθυμνο

Οι καταγγελίες δε μας τρομοκρατούν, δώστε τα σχολεία που μας αναλογούν!

Αντιδράσεις σε όλη τη χώρα προκάλεσε η απαράδεκτη απόφαση Δικαστηρίου Ανηλίκων στο Ρέθυμνο για καταδίκη 3 μαθητών σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας, μόνο και μόνο επειδή συμμετείχαν σε κατάληψη του σχολείου τους στις 26 Σεπτεμβρίου του 2016. Οι μαθητές του σχολείου κινητοποιήθηκαν για τα οξυμένα προβλήματα του σχολείου, διεκδικούσαν υλικοτεχνικό εξοπλισμό, υποδομές για τα εργαστήρι , δημιουργία τμήματος ένταξης για συμμαθητές τους με μαθησιακές δυσκολίες.

Τα παιδιά, μόλις της τρίτης τάξης του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, καταγγέλθηκαν απ’ τον διευθυντή τους ως πρωτοστάτες της κατάληψης και υπεύθυνοι για παρακώληση του μαθήματος. Την περασμένη Δευτέρα εμφανίστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου Ανηλίκων, παραδέχτηκαν τη συμμετοχή τους και τους επιβλήθηκε η πρωτοφανής ποινή της κοινωνικής εργασίας! Την ίδια μέρα δικάστηκαν ακόμη και οι γονείς των μαθητών για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, ωστόσο κρίθηκαν αθώοι. Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας έτρεξε να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά του διευθυντή «απαράδεκτη» και την απόφαση των δικαστικών αρχών «υπερβολική».

Τέτοιες υποκριτικές δηλώσεις από την κυβέρνηση, δεν μπορούν παρά να μας εξοργίζουν περισσότερο καθώς από τη μία αφήνουν να υπονοηθεί ότι αν η ποινή ήταν ελαφρύτερη δεν θα υπήρχε πρόβλημα στο να σέρνονται μαθητές στα δικαστήρια. Από την άλλη είναι σαν να αγνοούν το ότι οι ίδιοι είναι που φέρουν τεράστιες ευθύνες για τη διάλυση της εκπαίδευσης με το να συντηρούν και να ψηφίζουν νέα μνημόνια, για το πέταγμα στο περιθώριο χιλιάδων νέων παιδιών, για την επαναφορά ενός κράτους έκτακτης ανάγκης, βίας και καταστολής, όπου είναι επιτρεπτό ακόμη και το να καταδικάζονται μαθητές, επειδή έκαναν το αυτονόητο: διεκδίκησαν τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους!

Η μεταχείριση των μαθητών από το διευθυντή και την κυβέρνηση μοιάζει περισσότερο με τρομοκρατική επίθεση που στοχεύει επίσης στο να αποθαρρύνει τους συμμαθητές και συμμαθήτριές τους, κάθε μαθητή/νέο αγωνιστή, με βίαιο τρόπο απ’ το να συμμετέχουν σε αγώνες και να διεκδικούν ένα σχολείο που θα μορφώνει ολότελα όλους τους μαθητές και δε θα τους κοιτάζει στη τσέπη των γονιών τους. Η αντίδραση και κινητοποίηση των μαθητών απέναντι στη διάλυση της εκπαίδευσης, στα μνημόνια, συνολικά σε αυτή την εφιαλτική πραγματικότητα, είναι αναπόσπαστο δικαίωμα και δε μπορούμε να το αφήσουμε να καταπατιέται με τέτοιον τρόπο. Ειδικά τώρα με το νέο μνημόνιο που υπέγραψε η κατάπτυστη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα νέα πακέτα που ετοιμάζει για την παιδεία η καταστολή θα κορυφώνεται. Οι μαθητές έχουμε δείξει στην πράξη πως η τρομοκρατία δεν περνάει! Οργανωνόμαστε στα σχολεία μας, στις γειτονιές παντού. Με τους αγώνες και τις εξεγέρσεις μας να επιβάλουμε τα αυτανόητα δικαιώματά μας! ονειρευόμαστε.

Απαιτούμε να απαλλαγούν εδώ και τώρα από κάθε κατηγορία οι μαθητές!

Μαθητική Αντεπίθεση