Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Ούτε 30 Ούτε Και 8 Κανένα Μαγαζί την Κυριακή Ανοιχτό, Όλοι στις συγκεντρώσεις κυριακή 7/5

Ούτε 30 Ούτε Και 8

Κανένα Μαγαζί Την Κυριακή Ανοιχτό

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην Απεργία Κυριακή 7 Μαΐου 

– 

Αθήνα: 9:30 Ερμού

Θεσσαλονίκη: 10:00  Αγ. Σοφίας με Τσιμισκή

Στις  7 Μάη, για ακόμη μία Κυριακή, τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοιχτά. Με μοναδικό σκοπό να μοιραστεί η πίτα του εμπορικού τζίρου σε όλο και λιγότερες αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων, θυσιάζονται κατακτήσεις και δικαιώματα, δεκαετιών, των εργαζομένων. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων, με την συνεχή αύξηση των Κυριακών που τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, δείχνει ότι καμία αύξηση του συνολικού τζίρου δεν υπάρχει – καμία αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο δεν προκύπτει. Αντίθετα μέσα από την συνεχή ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και της εντατικοποίησης της δουλειάς μας, οι θέσεις εργασίας συνεχώς μειώνονται ακόμη και σε αυτές τις μεγάλες αλυσίδες.

Στα H&M, η εργοδοσία επιχείρησε πρόσφατα να κατεβάσει  ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών και έναν νέο εσωτερικό κανονισμό που καταργούσε κάθε εργασιασκό δικαίωμα. Μετά από τις  αντιδράσεις των  εργαζομένων έγινε ανάκληση ( προς το παρόν βέβαια). Στα Public, συνεχίζονται κάθε μήνα οι μαζικές απολύσεις. Σε δεκάδες άλλες αλυσίδες και πολυεθνικές οι απειλές για κύμα μαζικών απολύσεων είναι καθημερινό φαινόμενο.

Έτσι μετά το  τρίτο μνημόνιο κι έπειτα από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και τις “κόκκινες γραμμές” αυτού του ξεπουλημένου και άθλιου συρφετού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψαν στο τέλος όλες τις διαταγές ΕΕ –  ΔΝΤ  και μας φέρνουν ένα τέταρτο μνημόνιο , έναν εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που μπροστά του ο κανονικός θα είναι παιδική χαρά:

Επιβάλλουν με νόμο το άνοιγμα των καταστημάτων  30 Κυριακές το χρόνο. Και σαν να μην έφτανε αυτό χρυσώνουν το χάπι λέγοντας ψέματα ότι δε θα είναι για όλες τις περιοχές αλλά για τα ιστορικά κέντρα τις Αθήνας  του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης  ( βέβαια αυτά τα ιστορικά κέντρα θα διευρυνθούν αρκετά) και στις τουριστικές περιοχές (όπως η Αυλώνα !). Έτσι ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για όλα τα καταστήματα πανελλαδικά, αλλά και για όλες κυριακές του χρόνου. Φέρνουν τις ομαδικές απολύσεις, καμουφλαρισμένες, καθώς ναι μεν θα ισχύει το 5% αλλά η προέγκριση των απολύσεων δε θα γίνεται από τον υπουργό αλλά από το ανώτατο συμβούλιο εργασίας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με πρώτη τη ΔΕΗ , κατάργηση του αφορολογήτου ,μειώσεις στις συντάξεις έως και δύο το χρόνο , πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων έως το τέλος του μνημονίου και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη εφτά χρόνια σκληρών μνημονιακών πολιτικών. Όπως καταλαβαίνει κανείς η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δε θα αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους αλλά το σύνολο των εργαζομένων. Και ο κατήφορος δεν έχει τέλος, καθώς αυτό είναι το πρώτο πακέτο μέτρων από το 4ο διαρκές Μνημόνιο. Για να εφαρμοστούν αυτά τα άθλια μέτρα, θα πρέπει να μπει ταφόπλακα σε ό,τι έχει μείνει όρθιο από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες μας. Έτσι, στα σχέδιά τους είναι η επαναφορά του «Κράτους Έκτακτης Ανάγκης» (Ματ, διώξεις συνδικαλιστών και εργαζομένων κ.τ.λ.) με ακόμη πιο σκληρούς όρους από αυτό της Σαμαροβενιζελικής χούντας και ο νέος αντιαπεργιακός νόμος, με την κατάργηση του ν.1264, που θα περιορίσει δραστικά κάθε δικαίωμα αντίστασής μας και απεργίας.

Όπως αποδεικνύεται, δεν υπάρχει διέξοδος για εμάς τους εργαζόμενους από τη βαρβαρότητα που ζούμε. Πρέπει να επιβάλουμε την Κατάργηση των μνημονίων, την Στάση Πληρωμών στους Τοκογλύφους και τη Διαγραφή όλου του Χρέους, την Έξοδο της χώρας από τον ζουρλομανδύα του Ευρώ και της Ε.Ε. Να επιβάλουμε να εφαρμοστεί μία άλλη οικονομική και πολιτική διαχείριση προς όφελος των εργαζομένων.

Απέναντι σ’ αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση δεν πρέπει να αφήσουμε τον Τσίπρα και την παρέα του να μας οδηγήσουν στον αφανισμό.Πρέπει εμείς οι εργαζόμενοι, μέσα από την οργάνωσή μας στους χώρους δουλειάς, με ανυποχώρητους αγώνες, αλληλεγγύη και ενότητα να μετατρέψουμε την προδοσία του σε αντίσταση και ανυπακοή μέχρι να διαλύσουμε μια και καλή τα Μνημόνιά τους. Να τσακίσουμε τους σύγχρονους εργοδότες-δουλέμπορους και να επιβάλλουμε ξανά το δίκιο του εργάτη, ανακτώντας την εργατική μας αξιοπρέπεια, προωθώντας την ανασυγκρότηση/ανασύνθεση του εργατικού κινήματος για να φτάσουμε στην τελική νίκη.

– Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά

– Κάτω τα μνημόνια

– Απαγόρευση των απολύσεων

– Άμεση επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων

– Γενική Απεργία Διαρκείας

Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο