Αντεπίθεσης των Εκπαιδευτικών: Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών – όχι στον κυβερνητικό εμπαιγμό

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ!

Η άθλια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εφαρμόζοντας πιστά το ανθρωποκτόνο 3ο Μνημόνιο, έχει εξαπολύσει ανελέητη επίθεση στους αναπληρωτές και αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Τη φετινή χρονιά, πάνω από 7.000 αναπληρωτές, που επί χρόνια κάλυπταν τα τεράστια κενά στα δημόσια σχολεία «αναπληρώνοντας» ουσιαστικά τον εαυτό τους, πετάχτηκαν στην κόλαση της ανεργίας. Στο βωμό της επίτευξης των μνημονιακών στόχων και της «εξοικονόμησης» προσωπικού, ώρες και μαθήματα κόπηκαν, δικαιώματα όλων σχεδόν των ειδικοτήτων που είχαν κερδηθεί με αγώνες καταργήθηκαν, τμήματα και ειδικότητες ΕΠΑΛ έκλεισαν, οι μαθητές στοιβάχτηκαν σε τμήματα 27 ή και 30 ατόμων. Μετά από όλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει με απίστευτο κυνισμό τον εμπαιγμό των συναδέλφων, μοιράζοντας υποσχέσεις για μόνιμους διορισμούς, την ίδια στιγμή που οι δεσμεύσεις της προς τους τοκογλύφους δανειστές και οι διατάξεις του αντιασφαλιστικού τερατουργήματος που ψηφίστηκε πρόσφατα είναι βέβαιο ότι θα τους διατηρήσουν σε μηδενικά επίπεδα για πολλά ακόμα χρόνια.

Τα εφιαλτικά κυβερνητικά σχέδια για το «Νέο Λύκειο» θα πετάξουν έξω όσους αναπληρωτές έχουν απομείνει στη Β/βάθμια. Την ίδια στιγμή, η σχολική πραγματικότητα για τους αναπληρωτές γίνεται όλο και πιο ζοφερή. Η μεγάλη πλειονότητά τους περιφέρεται σε 3, 4 και 5 σχολεία, ο μισθός έχει μειωθεί με το νέο μισθολόγιο και πολύ συχνά καταβάλλεται με καθυστέρηση, το απαράδεκτο καθεστώς των Αναπληρωτών Μειωμένου Ωραρίου (ουσιαστικά ωρομίσθιων) συνεχίζεται, ενώ σε σχέση με τις άδειες στερούνται βασικά δικαιώματα, ακόμα και σε σύγκριση με εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα!

Νέα επίθεση στον πολύπαθο χώρο της ειδικής αγωγής!

Η κυβέρνηση, καλλιεργώντας επιδέξια και τον κανιβαλισμό και τις συντεχνιακές διαιρέσεις μέσα στους συναδέλφους, αφαιρεί διαρκώς μαθήματα και ώρες από τους αναπληρωτές, ιδιαίτερα από τα πιο αδύναμα κομμάτια τους όπως είναι η ειδική αγωγή (με την απαράδεκτη διάταξη του άρθρ. 48 του Ν.4415/16). Με την πρόσφατη τροπολογία και την Υπουργική Απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά ένα βήμα παρακάτω, αλλάζοντας το καθεστώς της μοριοδότησης στις προσλήψεις αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής και ανατρέπει τα δεδομένα για τους αναπληρωτές συναδέλφους της Ειδικής Αγωγής. Η τροπολογία αυτή πριμοδοτεί σεμινάρια, μεταπτυχιακά και άλλα προσόντα έναντι του πτυχίου και της προϋπηρεσίας και εισάγει στην ουσία το προσοντολόγιο – ατομικό φάκελο στους εκπαιδευτικούς. Είναι πλήρως εναρμονισμένη με την πρόταση της ΑΔΙΠΠΔΕ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), όπου προβλέπεται αποσύνδεση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο, επαναφορά της δόκιμης φάσης του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού με επιμορφώσεις και παρακολούθηση από σχολικούς συμβούλους και «μέντορες». Έτσι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί για να είναι ανταγωνιστικοί θα επιδοθούν σε έναν συνεχή αγώνα απόκτησης «προσόντων», τα οποία φυσικά θα αγοράζουν (σεμινάρια, επιμορφώσεις, μεταπτυχιακά κ.α.). Όλα αυτά για να μπορούν να εργαστούν ως αναπληρωτές, γιατί μόνιμοι διορισμοί, όπως ξεκαθαρίζεται ρητά μέσα στην τροπολογία και επιβάλλεται κατηγορηματικά από τις μνημονιακές δεσμεύσεις δεν θα υπάρξουν μέχρι τουλάχιστον το 2020. Τέλος, ο τρόπος αυτός μοριοδότησης είναι σίγουρο ότι θα επεκταθεί και στις προσλήψεις των αναπληρωτών του κανονικού προγράμματος και προλειαίνει το έδαφος για την αξιολόγηση των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Για όλους μας, αναπληρωτές και μόνιμους, ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του μαζικού και ανυποχώρητου αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας.  Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, που καλλιεργούν την αδράνεια και την απογοήτευση και βάζουν πλάτη για να περάσουν τα μέτρα. Να πάρουμε τους αγώνες στα χέρια μας με την αυτοοργάνωσή μας, δημιουργώντας παντού επιτροπές αγώνα, ενοποιώντας όλους τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση.

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα – Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών

Να καταργηθεί τώρα η μνημονιακή τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας

Ίσα δικαιώματα για μόνιμους και αναπληρωτές

20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια

5% του ΑΕΠ για την Παιδεία

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ