Μαθητική Αντεπίθεση: Εμπρός στο δρόμο του Νοέμβρη! Όλοι στη Διαδήλωση του Πολυτεχνείου

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ – ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΤΟΥ!

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Όλοι στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου την Πέμπτη 17/11,

Αθήνα: 14:30 Πλατεία Κλαυθμώνος  |  Θεσ/νίκη: 17:00 Πολυτεχνείο

 

 –

O προηγούμενος Υπ. Παιδείας Ν. Φίλης «καλωσόρισε» μαθητές και εκπαιδευτικούς με νέες αλλαγές στην παιδεία. Μείωση ωρών διδασκαλίας κατά τρείς ώρες, εφαρμογή από φέτος του θεσμού της Μαθητείας (της «μαύρης» και κακοπληρωμένης εφηβικής εργασίας), αλλαγές στα δημοτικά σχολεία σχετικά με το ολοήμερο, τα κενά σε διάφορα μαθήματα που καλούνται να τα καλύψουν ο υπάρχοντες δάσκαλοι. Και αυτά είναι μόνο τα προεόρτια. Σύντομα έρχεται ο νέος Νόμος για την εκπαίδευση, βασισμένος στα πορίσματα του «Εθνικού Διαλόγου», που έχει ως βασικό άξονα την προσαρμογή της παιδείας στη μνημονιακή πραγματικότητα και στις ανάγκες της αγοράς. Δηλαδή στην χρεοκοπημένη ελληνική οικονομία – και άρα φέρνει πλήρη κατάργηση της δημόσιας/δωρεάν εκπαίδευσης και πέταγμα της πλειοψηφίας των μαθητών έξω απ’ τα σχολεία.

Το Πολυτεχνείο πιο επίκαιρο από ποτέ

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ. Τότε φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι εξεγέρθηκαν ενάντια στη χούντα. Σήμερα, 43 χρόνια μετά, οι μαθητές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια ολομέτωπη επίθεση, στην εκπαίδευση, τα εργασιακά μας δικαιώματα και στην ίδια μας τη ζωή. Το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που επιθυμεί διακαώς να ψηφίσει η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ το επόμενο διάστημα και το οποίο θα φέρει μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, πρέπει να μας βρει απέναντί του! Και αυτό γιατί μας αφορά περισσότερο από τον καθένα, καθώς είμαστε αυτοί που θα δουλεύουμε για 200€ (και αν) το μήνα και ανασφάλιστοι, που δε θα έχουμε καμία φωνή/δύναμη απέναντι στον εργοδότη, που θα μας στερούν το δικαίωμα των δικαιωμάτων, της αντίδρασης και της διεκδίκησης.

Οι χούντες πέφτουν με αγώνες και εξεγέρσεις

Τότε η εξεγερμένη νεολαία είχε απέναντί της μια αμερικανοκίνητη στρατιωτική χούντα. Σήμερα μπορεί να μην έχουμε τανκς στους δρόμους αλλά έχουμε κάτι εξίσου δύσκολο και επικίνδυνο να αντιμετωπίσουμε. Ένα πλήθος από μηχανισμούς ελέγχου της οικονομίας και της κοινωνίας (τρόικα–θεσμοί κτλ.), τους ξένους και εγχώριους τοκογλύφους–δανειστές και το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, που προσπαθεί να επιβάλει τα μνημόνια στην ελληνική κοινωνία με τη βία των ΜΑΤ και τα δικαστήρια.

Η μάχη που πρέπει να δώσουμε σήμερα δεν είναι απέναντι στην χούντα των συνταγματαρχών, αλλά ενάντια σε μια νέα χούντα το ίδιο σκληρή και απάνθρωπη. Την χούντα των μνημονίων, που δε διστάζει να κλείσει σχολεία και σχολές, να επιβάλλει δίδακτρα και κάθε λογής αντισυνταγματικά μέτρα, που κλείνουν νοσοκομεία και καταδικάζουν χιλιάδες σε θάνατο, που μειώνουν μισθούς, συντάξεις και καταργούν κάθε είδους δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για εμάς τους νέους να ακολουθήσουμε τις αξίες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, που με το αίμα τους κέρδισαν τα δικαιώματα που σήμερα βλέπουμε να θυσιάζονται στο βωμό της κρίσης και των κερδών του κεφαλαίου. Να οργανώσουμε την οργή και τον αγώνα μας σε κάθε σχολείο και σχολή, σε κάθε γειτονιά – και να κάνουμε τη φλόγα που καίει μέσα μας, φωτιά για να κάψει όσους μας βυθίζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Βάζοντας μπροστά τα δικά μας συμφέροντα να βαδίσουμε στο δρόμο του Νοέμβρη,  στο δρόμο της εξέγερσης.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ  ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ