Aλληλεγγύη στον κούρδικο λαό. Απελευθέρωση των συλληφθέντων. Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ HDP ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Το καθεστώς Ερντογάν εξαπολύει τεράστιες κατασταλτικές επιθέσεις (με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος) ενάντια σε όλους όσους τον αμφισβητούν.

Τελευταία αυταρχική επίθεση είναι η σύλληψη 21 βουλευτών του κουρδικού Κόμματος Ελευθερίας των Λαών – HDP, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρός του, αφού αμφισβητεί στην πράξη την παντοδυναμία του Ερντογάν και του κόμματός του AKP στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας και κυρίως καθώς εκφράζει τα δίκαια των Κούρδων.

Η επίθεση αυτή δεν είναι μεμονωμένη (π.χ. περιστατικό 2 μήνες μετά από τις βουλευτικές εκλογές, βομβιστικές επιθέσεις με νεκρούς σε γραφεία και συγκέντρωση του φιλοκουρδικού αριστερού κόμματος), καθώς στις πόλεις με κούρδικο πληθυσμό γίνονται εκτεταμένες επιχειρήσεις, ουσιαστικά πολεμικές (με αποκλεισμούς πρόσβασης, συλλήψεις, ενέργειες στρατιωτικών μονάδων κ.λπ.). Ένα επιπλέον πρόβλημα για την κυβέρνηση Ερντογάν δημιουργεί και η αυτόνομη περιοχή των Κουρδών στην Συρία υπό το PYD (που σχετίζεται με το HDP). Όλες αυτές οι εξελίξεις φέρνουν στην επιφάνεια τον πόθο των Κούρδων για δικό τους κράτος ή για εκτεταμένη αυτονομία, τα οποία η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατία» (γιατί νιώθει ότι απειλείται με διαμελισμό), εξού και η λύσσα με την οποία χτυπάει τους Κούρδους.

Σαν σύγχρονος Βοναπάρτης, ο Ερντογάν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του, έχει καταργήσει ακόμα και στοιχειώδη αστικά δημοκρατικά δικαιώματα. Με τον νόμο ειδικής έκτακτης ανάγκης, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν απολυθεί απ’ τη δουλειά τους (κυρίως στον δημόσιο τομέα), εκατοντάδες δημοσιογράφοι είναι στις φυλακές, κοντά στα 80 κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί, ημερήσιες εφημερίδες, περιοδικά έχουν απαγορευτεί και σε πάρα πολλούς δήμους έχουν διοριστεί επίτροποι μετά την παύση από το καθεστώς Ερντογάν εκλεγμένων Κούρδων δημάρχων.

Η Ο.Κ.Δ.Ε. εκφράζει την αλληλεγγύη της στον Κουρδικό Λαό, στην πάλη του για ανεξαρτησία, καθώς και στον αγώνα των οργανώσεων της Αριστεράς, του εργατικού και λαϊκού κινήματος στην Τουρκία για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν.