Ζήτω η νικηφόρα απεργία πείνας των 300 μεταναστών εργατών

Η απεργία πείνας των 300 μεταναστών εργατών ολοκληρώθηκε με νίκη μια που οι απεργοί πείνας θεώρησαν ότι ικανοποιήθηκαν μερικά τα αιτήματά τους: α) καθεστώς ανοχής απεριόριστης διάρκειας και εξέταση κατά περίπτωση ανά εξάμηνο, β) δυνατότητα παροχής ταξιδιωτικών εγγράφων για να ταξιδέψουν στις χώρες τους, γ) νομιμοποίηση για όλους τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από 8 χρόνια, αντί για 12 που ίσχυε μέχρι τώρα, δ) μείωση του αριθμού των απαραίτητων ενσήμων για την έκδοση άδειας παραμονής σε 120 από 220 που απαιτούνταν μέχρι σήμερα και ε) μείωση των απαραίτητων ενσήμων για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας από 80 που απαιτούνταν σήμερα (και που αύριο θα γίνονταν 100).

Ο ηρωικός αγώνας των συναδέλφων μας μεταναστών εργατών στέφθηκε με επιτυχία παρά την λύσσα, την αγριότητα και την δολιότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας. Στην αρχή η κυβέρνηση αμόλησε τους γκεμπελίσκους δημοσιογράφους της για να συκοφαντήσουν τον αγώνα των μεταναστών και κινητοποίησε ολόκληρο τον κατασταλτικό μηχανισμό για να τους διώξει από την Νομική. Εν συνεχεία άρχισε τους εκβιασμούς και ταυτόχρονα σκέπασε με ένα σιδερένιο πέπλο σιωπής τον αγώνα τους. Διαρκώς προσπαθούσε να διώξει και να απειλήσει με βαρύτατες ποινές όσους στέκονταν αλληλέγγυοι στον αγώνα των απεργών πείνας. Στο τέλος, δεν δίστασε να οδηγήσει στα άκρα την απεργία πείνας δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ζωή των απεργών πείνας. Η αγριότητα της κυβέρνησης φάνηκε καθαρά όταν τις τελευταίες μέρες έπαιζε κυριολεκτικά με την ζωή των απεργών και μόνο από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρούς.

Η νίκη των 300 μεταναστών συναδέλφων μας είναι μια σημαντική νίκη γιατί κατορθώθηκε σε μια εποχή σαπίλας του ελληνικού καπιταλισμού. Η σαπίλα και το αδιέξοδο του ελληνικού καπιταλισμού αποκαλύπτονται περίτρανα με την ανικανότητά του να αποδεχτεί ακόμη και 300 μετανάστες συναδέλφους και, πολύ περισσότερο, αποδεικνύονται καθημερινά από την ανικανότητά του να αποδεχτεί 1.000.000 ανέργους ή ένα στοιχειώδες επίπεδο ζωής για τους κατοίκους αυτής της χώρας. Και γίνεται ακόμη πιο σημαντική αυτή η νίκη γιατί κερδίζεται μέσα σε μια περίοδο βάρβαρης επίθεσης της αστικής τάξης, της δοσίλογης κυβέρνησης και της τρόικας, όπου καθημερινά κατακρημνίζονται οι μισθοί, δουλοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις, κλείνουν σχολεία και σχολές, καταστρέφεται η υγεία και όπου σχεδιάζουν και άλλα, ακόμη χειρότερα, μνημόνια καθώς και ένα ολοκληρωτικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και της ίδιας μας της ζωής.

Οι 300 μετανάστες συνάδελφοί μας πήραν την σκυτάλη του αγώνα από την αράβικη επανάσταση και από το πρωτοφανές απεργιακό κύμα που εδώ και ενάμισι χρόνο σαρώνει την χώρα μας. Τώρα αυτή η νίκη του ηρωικού τους αγώνα δείχνει σε όλους, έλληνες και μετανάστες, εργάτες της χώρας μας πως κανένας αγώνας δεν είναι εκ των προτέρων χαμένος παρά μόνο αυτός που δεν γίνεται. Αποδεικνύει ότι ένας πετυχημένος αγώνας πρέπει: α) να έρχεται σε ρήξη με τις ηττοπαθείς λογικές ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε» ή με τις διάφορες αυταπάτες ότι «στο μέλλον τα πράγματα θα καλυτερέψουν», β) να στηρίζεται στην αυτοοργάνωση των ίδιων των αγωνιζόμενων, με όλες τις αποφάσεις να παίρνονται από τους ίδιους τους αγωνιζόμενους, γ) να υιοθετεί ριζοσπαστικές και μαχητικές μορφές πάλης, δ) να αναπτύσσει την αλληλεγγύη των υπόλοιπων εργαζόμενων και νεολαίων.

Μπροστά μας βρίσκεται το τιτάνιο έργο της νομιμοποίησης όλων των μεταναστών, της υπεράσπισης όλων των κοινωνικών, πολιτικών, συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, της ανατροπής ενός σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Και γι’ αυτό θα πρέπει να οικοδομήσουμε την ενότητα των ελλήνων και μεταναστών εργατών και νεολαίων της χώρας μας, θα πρέπει να οργανωθούμε σε συνδικάτα και κάθε άλλη μορφή αυτοοργάνωσης όλοι μας είτε έλληνες είτε μετανάστες, θα πρέπει να αναπτύξουμε μαχητικούς, αυτοοργανωμένους και αποφασιστικούς αγώνες ενάντια στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες.