Διεθνή: Ρωσία – Ουκρανία: Ισορροπία του τρόμου

Ρωσία – Ουκρανία: Ισορροπία του τρόμου

Από την Εργατική Πάλη Σεπτεμβρίου

            Η νέα ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που προκλήθηκε στις αρχές Αυγούστου επιβεβαίωσε απλά την διόγκωση των ανισορροπιών μεταξύ των δύο χωρών. Με την συμφωνία του Μινσκ να έχει μείνει στα χαρτιά, η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία διατηρείται σε ένα σταθερό επίπεδο και οι δύο πλευρές ενισχύουν με σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις όλη την συνοριακή γραμμή. Ενώ οι μάχες και οι βομβαρδισμοί στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ συνεχίζονται απρόσκοπτα, η νέα κρίση προκλήθηκε στην Χερσόνησο της Κριμαίας όπου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) απέτρεψε στις 6 με 7 Αυγούστου στην Κριμαία ομάδα 7 ένοπλων σαμποτέρ που ομολόγησαν πώς σχεδίαζαν σύμφωνα με το FSB τρομοκρατικές επιθέσεις σε υποδομές της περιοχής. Σύμφωνα με το FSB οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας με σκοπό την αποσταθεροποίηση των σχέσεων των δύο χωρών πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη που διεξάγονται στην Ρωσία. Απαντώντας άμεσα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ναυτικά γυμνάσια ετοιμότητας την Κριμαία.   

            Από την άλλη, η ουκρανική πλευρά μίλησε για «προβοκάτσια», λέγοντας πώς η Ρωσία και ο Πρόεδρος Πούτιν θέλουν να υπονομεύσουν τη συνάντηση της “Ομάδας της Νορμανδίας” (συμμετέχουν Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία) που σχεδιαζόταν στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στις αρχές Σεπτέμβρη στην Κίνα, όπως και τις συμφωνίες του Μινσκ, που έχουν γίνει κατόπιν διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του εν λόγω σχήματος. Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο  ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων και απείλησε με επιβολή στρατιωτικού νόμου αν η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία επιδεινωθεί.

            Η διατήρηση της έντασης στην Κριμαία αποτελεί για ουκρανούς και ιμπεριαλιστές μόνιμη στρατηγική επιλογή, και δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως δεν έχουν αποδεχτεί την προσάρτηση της από την Ρωσία. Με αφορμή τα 25 χρόνια από την “ανεξαρτησία” της Ουκρανίας (βλ διάλυση ΕΣΣΔ 1991) οργανώθηκε στο Κίεβο στρατιωτική παρέλαση με τον Ποροσένκο να ζητά περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και επέμβαση από τους ιμπεριαλιστές και οι  ευρωπαίοι και αμερικάνοι αξιωματούχοι να πλειοδοτούν σε δηλώσεις ενάντια στην ρωσική “επιθετικότητα”. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η αντισοβιετική υστερία με την απαγόρευση να ακουστούν στην παρέλαση σοβιετικοί συνθέτες και με την αλλαγή των στρατιωτικών σχηματισμών από σοβιετικού σε δυτικού τύπου ενώ είναι καταιγιστικές οι νομοθετικές ρυθμίσεις fast track που προσπαθούν να ξεμπερδέψουν με το σοβιετικό φάντασμα. Όσον αφορά την Κριμαία συνεχίζεται αμείωτη η επιβολή κυρώσεων από τους ιμπεριαλιστές σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με κύριο σκοπό την παρεμπόδιση έργων υποδομής που έχουν στόχο να βοηθήσουν την οικονομική και στρατιωτική ενοποίηση με την Ρωσία.

            Μετά την απώλεια της Κριμαίας, του Ντονμπάς και του Ντονέτσκ (ουσιαστικά της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας) η Ουκρανία γνωρίζει μια ιστορική οικονομική υποβάθμιση και αποσύνθεση. Η οικονομική και πολιτική εξάρτηση των ολιγαρχών τύπου Ποροσένκο από την Δύση παίρνει ακραίες μορφές κινδυνεύοντας να μετατρέψει τη χώρα σε μια ντε φάκτο αποικία βαλκανικού τύπου. Το χρέος της μεγεθύνει σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να διαχειριστεί με κανέναν τρόπο με τα “σχέδια διάσωσης” τύπου Ελλάδας να ακολουθούν το ένα το άλλο σχεδόν ανά εξάμηνο. Έτσι στο δάνειο 17,5 δις δολαρίων που δόθηκε από το ΔΝΤ στα μέσα του 2015 (που ανέβασε σε 40 δις τα συνολικά δάνεια μέσα σε δύο χρόνια) και παρότι έγινε κούρεμα στο 20% του ουκρανικού χρέους, μέσα στον Αύγουστο το ΔΝΤ ενέκρινε νέο δάνειο 2 δις δολαρίων. Η διατήρηση μιας όλο και μεγαλύτερης πολεμικής μηχανής, η συντήρηση του διεφθαρμένου πολιτικού προσωπικού και ενός στρατιωτικοποιημένου κρατικού μηχανισμού (όπου οι φασίστες του Δεξιού Τομέα έχουν αναλάβει περίοπτες θέσεις) κάνουν την Λαγκάρντ να βάζει βαθιά το χέρι στη τσέπη χωρίς πολλά λόγια.

            Αυτή η κατάσταση οδηγεί την ουκρανική ολιγαρχία σε αντιφατικές επιλογές νιώθοντας να σφίγγει ο κλοιός της εξάρτησης. Πρόσφατα υπογράφτηκε συμφωνία με την Κίνα για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την επανεκκίνηση της παραγωγής από την τελευταία του μεγαλύτερου αεροπλάνου στον κόσμο, του σοβιετικού  Antonov AN-225 Mriya (χωρητικότητας 250 τόνων) το οποίο είχε πρωτοπαραχθεί για μεταφορά του διαστημικού λεωφορείου Μπουράν. Η συμφωνία δεν πολυαρέσει στους αμερικάνους και δημιουργεί περισσότερες τριβές και εκατέρωθεν εκβιασμούς μεταξύ τους.

            Οι βουλευτικές εκλογές της 18 Σεπτεμβρίου που διεξάγονται στην Κριμαία όπως και σε όλη την Ρωσική Ομοσπονδία έχουν χαρακτηριστεί παράνομες από την κυβέρνηση Ποροσένκο. Οι εκλογές έρχονται σε μια δύσκολη χρονική περίοδο για την Ρωσία που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγο της πτώσης των τιμών πετρελαίου και των μεγάλων στρατιωτικών δαπανών (ανακοίνωσε 1,1 τρις ρούβλια για 2016-2020). Αυτές τις δυσκολίες προσπαθεί να προσανατολιστεί πέρα από το υπάρχον (καθαρά ενεργειακό) οικονομικό της μοντέλο προς την γεωργία και την βιομηχανία ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τις οικονομικές συμμαχίες στην Άπω Ανατολή. Διοργανώθηκε πρόσφατα στη χώρα και το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ (συμμετέχουν 60 χώρες ανάμεσα τους Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Κίνα) όπου υπογράφτηκαν πάνω από 200 συμφωνίες αξίας 26 δις δολαρίων. Στις εκλογές εκλέγονται 450 βουλευτές της κρατικής Δούμας, του ενός από τα δύο νομοθετικά σώματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σήμερα η “Ενωμένη Ρωσία” του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει τις 238 έδρες έχοντας κερδίσει το 49,3% των ψήφων το 2011.

            Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να συγκεντρώνει τεράστιες δυνάμεις με στόχο να δημιουργήσει στόλο στην Μαύρη Θάλασσα, διευρύνει την αντιπυραυλική «ασπίδα» σε Ρουμανία, Βουλγαρία, ετοιμάζει νέες βάσεις σε Πολωνία, και στις Βαλτικές χώρες φέρνοντας τα μαύρα σύννεφα του πολέμου όλο και πιο κοντά στην περιοχή μας.