Όργιο αστυνομοκρατίας στη διαδήλωση της Δ.Ε.Θ. Δεν μας τρομοκρατούν, όλοι στον Αγώνα! (Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ)

Όργιο αστυνομοκρατίας στη διαδήλωση της Δ.Ε.Θ.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ!

ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΤΟΥ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

To απόγευμα του Σαββάτου 10/9, περίπου 6.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις πολιτικές φτώχειας, ανεργίας και εξαθλίωσης της κυβέρνησης, της Ε.Ε, του κεφαλαίου. Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νέοι κατέβηκαν στους δρόμους, ωστόσο έλειψε η πλατιά συμμετοχή, ιδιαίτερα σωματείων και ανοργάνωτου κόσμου.

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης βρέθηκε από νωρίς σε κλίμα σκληρής αστυνομοκρατίας, υπό τον ασφυκτικό κλοιό περισσότερων από 5.000 αστυνομικών και ελικοπτέρου. Αστυνομικές δυνάμειςmat είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της διαδρομής της πορείας, αποκλείοντας όλους τους παράπλευρους δρόμους. Ασφαλίτες ήταν διάσπαρτοι σε πολλά σημεία. Ειδικά έξω από το Βελλίδειο, όπου ξεκινούσε η ομιλία του καταγέλαστου πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ, βρισκόντουσαν εκατοντάδες κλούβες, κιγκλιδώματα, άνδρες της ΕΛΑΣ και διμοιρίες των ΜΑΤ παντού.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν τέσσερεις χωριστές συγκεντρώσεις.

Στο άγαλμα Βενιζέλου καλούσαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, η ΔΟΕ και τo ΣΕΚ/ΚΕΕΡΦΑ,, ενώ λίγα μέτρα πιο μακριά ήταν η συγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας. Η συγκέντρωση του Βενιζέλου ήταν άμαζη, με κάποια λίγα «γυμνά» πανό, χωρίς την παρουσία εργατικών σωματείων ή άλλου ευρύτερου κόσμου. Ακόμη χειρότερα, εκεί έδωσαν το παρόν και τον τόνο διάφορες δήθεν «πολύχρωμες δυνάμεις», με συνθήματα του τύπου «το μαύρο δεν έχει απόχρωση» (αναπαράγοντας ό,τι λένε οι καναλάρχες για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών) και ηγεσίες που στο παρελθόν κράτησαν στάση τουλάχιστον ύποπτη απέναντι σε αγώνες εργαζομένων. Αυτή είναι η κατάντια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που στο περσινό δημοψήφισμα συμπαρατάχθηκε πλήρως με τις πιο μαύρες και αντιδραστικές δυνάμεις του «ΝΑΙ» και των «Μένουμε Ευρώπη» – και από τότε συνεχίζει σ’ αυτή την τροχιά.

Το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, με δυνάμεις ίσως και περιορισμένες δυνάμεις σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, για να ακολουθήσει η παραδοσιακή άνευρη «παρέλασή» του, που διαλύθηκε νωρίς νωρίς.

Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν αναρχικές και αντιεξουσιαστικές κινήσεις, Επιτροπές Αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές, το «Καραβάνι Αλληλεγγύης», οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΚΚΕ(μ-λ)/ΜΛ-ΚΚΕ. Λίγα μέτρα παρακάτω, στην πλατεία Συντριβανίου βρέθηκε η Αντιεξουσιακή Κίνηση Θεσσαλονίκης με μέλη του κινήματος «No Border» μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες από τα κέντρα φιλοξενίας.

Η συγκέντρωση της Ο.Κ.Δ.Ε. ήταν στη διασταύρωση Εγνατία και Αγίας Σοφίας. Εκεί συγκροτήθηκε ένα δυναμικό μπλοκ, όπου συμμετείχαν με πανό η Αντεπίθεση των Εργαζομένων, οι dsc_0172φοιτητές της Σοσιαλιστικής Σπουδαστικής Πάλης και οι μαθητές της Μαθητικής Αντεπίθεσης, ο Σύλλογος Φοιτητών Πληροφορικής Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ) και η Επιτροπή Δράσης Δυτικών Συνοικιών. Κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Οι μπάτσοι του Τσίπρα δεν μας τρομοκρατούν, τα Μνημόνιά τους θα ανατραπούν», «Τα βάρη της κρίσης στων αστών την πλάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Κάτω τα Μνημόνια της φτώχειας και της βίας – Πολιτική Απεργία Διαρκείας», «Έξω απ’ την ΕΕ των καπιταλιστών – Κόκκινη Ευρώπη των Εργατών», «Κάτω οι χούντες των υποταγμένων – Εμπρός για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων» κ.ά.

dsc_0149

Τα ψέματα που ξεστόμισε και πάλι ο Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ για «βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη» και ελάφρυνση του χρέους δεν πείθουν κανέναν. Οι λεονταρισμοί ότι δήθεν θα έρθει πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το 2019 προκαλούν θυμηδία και εξοργίζουν. Μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου, του ασφαλιστικού, του φορολογικού νόμου, του «κόφτη», έρχεται τσουνάμι κατασχέσεων, λουκέτων, και ασφαλώς τα ισοπεδωτικά μέτρα για τα Εργασιακά που ετοιμάζουν πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων και κρατώντας τους σκοπίμως στο απόλυτο σκοτάδι.

Η διαδήλωση στη ΔΕΘ πρέπει να βρει συνέχεια σε ένα νέο κύμα μεγάλων αγώνων. Στηριζόμενοι στην αυτοοργάνωσή μας, για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζουν οι ξεπουλημένοι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ, ο ύπουλος και διασπαστικός ρόλος του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ. Με ένα ριζοσπαστικό Πρόγραμμα Σωτηρίας, που θα τσακίσει στην πράξη τα Μνημόνια και όσους τα εφαρμόζουν, νέους και παλιούς μνημονιακούς. Για την Διαγραφή του Χρέους, Έξοδο από την Ε.Ε./Ευρωζώνη, Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο στην οικονομία. Που θα βάλει τις βάσεις για μια επαναστατική Κυβέρνηση των Εργαζομένων, τη μόνη δύναμη που μπορεί να το επιβάλλει. Να προετοιμάσουμε μια Πολιτική Γενική Απεργία Διαρκείας. Να στηριχτούμε στην αλληλεγγύη και τον διεθνισμό μεταξύ των ευρωπαίων εργαζομένων. Απέναντι στη βαρβαρότητα που οδηγεί η καπιταλιστική κρίση, ν’ ανοίξουμε τον δρόμο για τη μοναδική ρεαλιστική εναλλακτική λύση, τον Σοσιαλισμό.

dsc_0165