Να σταματήσουν οι ρατσιστικές δολοφονίες στις ΗΠΑ (Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ)

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Οι έγχρωμοι και οι μειονότητες στις ΗΠΑ βρίσκονται στο μόνιμο στόχαστρο των μηχανισμών καταστολής, που μάλιστα έχουν στρατιωτικοποιηθεί σε αφάνταστο βαθμό. Μέσα σε λιγότερο από εικοσιτέσσερις ώρες, την Τρίτη 6 Ιουλίου και την Τετάρτη 7 Ιουλίου δολοφονήθηκαν ο αφροαμερικανός Alton Sterling, ηλικίας 37 ετών και ο Philando Castile, 32 έτών.

Ο Άλτον Στέρλινγκ, πλανόδιος μικροπωλητής, δολοφονήθηκε έξω από το πάρκινγκ ενός καταστήματος στη Λουιζιάνα. Ενώ οι αστυνομικοί τον είχαν ήδη ακινητοποιήσει, άδειασαν με μανία τις κάννες των όπλων τους πάνω του. Με διαφορά λίγων ωρών, στο Mπάτον Ρουζ της Μινεσότα , ο  Καστίλ πυροβολήθηκε εν ψυχρώ μέσα στο αμάξι του, μπροστά στα έντρομα μάτια της 4χρονης κόρης του και της συντρόφου του.

Η συνέχεια του «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία» και του δόγματος «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας», είναι ο ταξικός πόλεμος που έχει κηρύξει το αμερικάνικο κράτος ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό» και έχει σαν αποτέλεσμα 956 δολοφονίες από αστυνομικούς μέσα στο 2015, ενώ μόνο φέτος έχουν δολοφονηθεί 506 άνθρωποι. Ο Καστίλ ήταν ο 123ος μαύρος. Η ατιμωρησία των αστυνομικών είναι κοινή σε όλες τις περιπτώσεις εδώ και χρόνια. Ο ίδιος ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, για να σπεύσει αμέσως να δηλώσει τον σεβασμό απέναντι στους αστυνομικούς «που μας προστατεύουν καθημερινά».

Η στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ, οι δολοφονίες και τα βασανιστήρια, η καταστολή στις διαδηλώσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης κ.ά. είναι η άλλη όψη του νεοφιλελευθερισμού, των Μνημονίων, των επιθέσεων στα δικαιώματα των εργαζομένων,  της νεολαίας, των φτωχών και των μεταναστών σε όλο τον κόσμο. Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι για να συνεχίσει να επιβιώνει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, οι φτωχοί, οι άνεργοι, η νεολαία, οι εργαζόμενοι, οι μετανάστες «περισσεύουν», ότι δεν θα έχουν δικαιώματα – ή και ότι πολλοί απ’ αυτούς πρέπει να πεθάνουν.

Εδώ και αρκετό καιρό έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό κίνημα ενάντια στις δολοφονίες στις ΗΠΑ, που επικεντρώνεται κυρίως στην υπεράσπιση των αφροαμερικανών απέναντι στην αστυνομική κτηνωδία. Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έγιναν και αυτή τη φορά, στη Μινεσότα και τη Λουιζιάνα, ενώ γρήγορα επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί διαδηλωτές περικύκλωσαν το σπίτι του κυβερνήτη της Μινεσότα απαιτώντας δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Καστίλ.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μια άνοδος των εργατικών και κοινωνικών αγώνων στις ΗΠΑ (κίνημα Occupy, αγώνας για την αύξηση του μεροκάματου στην εστίαση κ.ά.). Η σύνδεση και ανάπτυξη αυτών των αντιστάσεων και κινημάτων, η διεθνιστική αλληλεγγύη προς αυτούς, είναι σημαντική για το εργατικό κίνημα όλου του πλανήτη, για την αντιμετώπιση των δεινών της καπιταλιστικής κρίσης μέσα στην καρδιά της πιο ισχυρής ιμπεριαλιστικής δύναμης.

8.7.2016

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ