Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ για τη «συμφωνία» στο Γιούρογκρουπ στις 9/5

Ανακοίνωση της Ο.Κ.Δ.Ε. για τη «συμφωνία» στο Γιούρογκρουπ

Μνημονιακή χούντα, χωρίς ημερομηνία λήξης

 –

Αφού ψήφισε τα βάρβαρα μέτρα του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ κακαρίζει για τη «συμφωνία» στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας 9/5, προσπαθώντας να πουλήσει στον ελληνικό λαό το παραμύθι ότι έρχεται η σταθερότητα και ακόμα η… έξοδος από τα Μνημόνια! Στην πραγματικότητα, συμφώνησαν να κάνουν ακόμα χειρότερο το 3ο Μνημόνιο–Τέρας, να το μετατρέψουν σε ένα 4ο, νέο Μνημόνιο χωρίς ημερομηνία λήξης. Συμφώνησαν στην ολοκλήρωση του μνημονιακού εγκλήματος σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Για να πιαστεί ο εξωφρενικός στόχος του πλεονάσματος 3,5% το 2018, συμφωνήθηκε ο διαβόητος «κόφτης», δηλαδή ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών». Οι αποκλίσεις απ’ αυτό τον στόχο θα ελέγχονται με βάση τα στοιχεία της Γιούροστατ (για να μην υπάρχει και η παραμικρή υπόνοια ποιος κάνει κουμάντο). Κάθε φορά που διαπιστώνεται απόκλιση, θα ενεργοποιούνται αυτόματα μέτρα. Η όποια ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα δικαίωμα παρέμβασης ή «μονομερούς ενέργειας» σ’ αυτή τη διαδικασία. Έτσι, αυτόματα θα περνάμε σε ισόποσες μειώσεις δαπανών, δηλαδή μισθών, συντάξεων, δαπανών για την υγεία, παιδεία κ.λπ., σε λουκέτα οργανισμών/υπηρεσιών κ.ο.κ. Αν κι αυτά δεν επαρκούν, θα υπάρχουν και άλλα, «μόνιμα» μέτρα για την αύξηση των εσόδων (π.χ. ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων).

Όλα αυτά δεν θα χρειάζεται καν να ψηφιστούν στη Βουλή, αλλά θα ενεργοποιούνται με απλό Προεδρικό Διάταγμα. Γιατί όπως λένε όλοι οι παλιοί (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κ.λπ.) και νέοι (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) ζηλωτές των Μνημονίων, η συζήτηση και ψήφιση τέτοιων μέτρων στη Βουλή ενέχει «πολιτικό κίνδυνο»! Αυτό είναι το όνειρό τους: Μνημόνια στον «αυτόματο πιλότο», χωρίς να κινδυνεύουν με «ατυχήματα» και «διαταραχές» ούτε καν από τις σαπισμένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες τους – και κυρίως να περιθωριοποιήσουν πλήρως και να υποτάξουν κάθε δυνατότητα του εργατικού κινήματος και του ελληνικού λαού να επηρεάζουν τις εξελίξεις με την αντίσταση και τον αγώνα τους.

 –

«Συζήτηση για το χρέος»: φτηνιάρικο παραμύθι

Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει το νέο έγκλημα με το φερετζέ των «αποφάσεων για το χρέος». Τίποτα πιο ψεύτικο! Στην πραγματικότητα, η Ευρωζώνη απλά δεσμεύεται να… επανεξετάσει το θέμα του ελληνικού χρέους, πάντα εφόσον η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους του αναθεωρημένου προγράμματος/Μνημονίου. Δεν ξεκαθαρίστηκε κανένα συγκεκριμένο μέτρο ελάφρυνσης του χρέους. Κάποιες απ’ τις λεγόμενες «ελαφρύνσεις» θα εφαρμοστούν ίσως μόνο μετά το 2018. Δηλαδή αφού διαπιστωμένα θα έχει ολοκληρωθεί η μνημονιακή καταστροφή και του 3ου–4ου Μνημονίου. Και αφού πρώτα αυτές… προσδιοριστούν και συμφωνηθούν(!), δηλαδή γίνουν πάλι μοχλός απαιτήσεων και εκβιασμών για νέα μνημόνια!

Ακόμα όμως και μετά τη λήψη αυτών των μέτρων και στην υποτιθέμενη «ελάφρυνση του χρέους», αυτό θα αρχίσει να απομειώνεται πραγματικά μετά το 2040(!) – δηλ. αφού θα έχουν προηγηθεί 25 χρόνια «δημοσιονομικής προσαρμογής», μνημονιακής καταστροφής της οικονομίας και της κοινωνίας!

Με μια ελληνική οικονομία εξαρθρωμένη και υπό κατάρρευση, από την κρίση του ελληνικού καπιταλισμού και τα Μνημόνια, κανένα χρέος δεν είναι «βιώσιμο». Το πολύ πολύ, οι γενικόλογες αναφορές του Γιούρογκρουπ δείχνουν κάποιες –πιθανές και μελλοντικές– «ευκολίες πληρωμής», ώστε ο ξεζουμισμένος και τσακισμένος ελληνικός λαός να συνεχίσει να αιμορραγεί υπέρ των δανειστών τοκογλύφων.

Χωρίς ανάσα η θεσμοθέτηση και νέων μέτρων

Ο αρχιερέας της αντεργατικής, αντιλαϊκής, μνημονιακής λύσσας Σόιμπλε δηλώνει τώρα ότι βλέπει εφικτή την οριστική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση στο Γιούρογκρουπ στις 24/5. Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να καταλάβει κανείς τη βαναυσότητα των νέων μέτρων και του «αυτόματου κόφτη», το μέγεθος του εγκλήματος σε βάρος του ελληνικού λαού. Για την «επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και της νέας «συμφωνίας», μέσα σε λιγότερο από δύο βδομάδες (μέχρι το νέο Γιούρογκρουπ στις 24/5), η κυβέρνηση θα νομοθετήσει:

  1. Κι άλλα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή φόρους και μείωση μισθολογικών δαπανών. Άμεσα προωθείται ένα δεύτερο πακέτο έμμεσων φόρων 1,8 δις ευρώ, που θα ενεργοποιηθεί από 1η Ιουνίου – φέρνοντας κύμα αυξήσεων σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  2. Την απελευθέρωση της πώλησης στους «γύπες» των funds πρακτικά όλων των δανείων, όχι μόνο των «κόκκινων» αλλά και των ενήμερων (δηλ. που εξυπηρετούνται κανονικά). Από την πώληση των «κόκκινων» δανείων έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι εξαιρούνται μόνο όσα είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ. Για την πώληση των ενήμερων δανείων, έχει επίσης συμφωνηθεί ότι «πρέπει να ανοίξει η αγορά», δηλαδή να επιτρέπεται η πώλησή τους στα κερδοσκοπικά funds. Με βάση το ότι ολοκληρώνονται οι αποφάσεις για τη διαχείριση των δανείων, οι τράπεζες ήδη προχωράνε σε επιτάχυνση των πλειστηριασμών, που απειλούν να πετάξουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στον δρόμο.
  3. Το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή αχαλίνωτου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας (μετά τα αεροδρόμια και λιμάνια παίρνουν σειρά ενέργεια, ύδρευση κ.λπ.), που φτιάχτηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού. Εντός Ιουνίου θα πρέπει να διοριστεί το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου, που από τα πέντε μέλη του οι δανειστές ορίζουν τα δύο και τον πρόεδρο!

Αφού ξεμπερδέψει με όλα αυτά, σύντομα θα πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει νέο θεσμικό πλαίσιο για την ουσιαστική απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το χτύπημα/ξερίζωμα της συνδικαλιστικής δράσης.

Πολύ σύντομα αυτά τα μέτρα, τα πάρα πολλά ακόμα που έρχονται σε όλα τα επίπεδα (εξπρές νομοθέτηση «συστάσεων» ΟΟΣΑ για σειρά προϊόντων και κλάδων, εκπαίδευση, δικαιοσύνη κ.λπ.), τα μόλις ψηφισμένα αντιασφαλιστικά μέτρα και φοροχαράτσια, μαζί με όλα τα προηγούμενα Μνημόνια, θα ξεδιπλώσουν όλη τη βαρβαρότητά τους, οριστικοποιώντας το βούλιαγμα της ελληνικής κοινωνίας σε μια θάλασσα φτώχειας και εξαθλίωσης. Κάθε μέρα που παραμένουν στην εξουσία αυτές οι δυνάμεις, νέοι και παλιοί μνημονιακοί, υπηρέτες του κεφαλαίου, των δανειστών, των αντιδραστικών του «Μένουμε Ευρώπη», ξετυλίγεται μια πρωτοφανής καταστροφή για την εργατική τάξη, τους άνεργους, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου οι εργαζόμενοι, άνεργοι, φτωχά λαϊκά στρώματα και νέοι να μπούμε μαζικά στον αγώνα. ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ. Να παλέψουμε για να κηρυχτεί άμεσα νέα γενική απεργία, ενάντια στη νέα «συμφωνία» και τα επερχόμενα μέτρα. Να οργανώσουμε τη Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, να βγούμε όλοι στις πλατείες και στους δρόμους. Να επιβάλλουμε μια επαναστατική Κυβέρνηση των Εργαζομένων, που θα διαγράψει το χρέος, θα σπάσει με το κάτεργο του Ευρώ και της ΕΕ, θα εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό, ταξικό, αντικαπιταλιστικό Πρόγραμμα Σωτηρίας. Ο ελληνικός λαός δεν θα υποταχτεί στη μνημονιακή χούντα διαρκείας – θα την ανατρέψει με τον μόνο τρόπο που πέφτουν οι χούντες, με μαζικούς, αποφασιστικούς, μαχητικούς αγώνες και συγκρούσεις στον δρόμο.

11/5/2016

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ