Πέμπτη 7/4, όλοι στην Απεργία, 11πμ πλατεία Κλαυθμώνος. Κάτω το νέο ασφαλιστικό. Αγώνας παντού – Απεργία διαρκείας

ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΤΟΥ – ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΙ–ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ

ΚΑΤΩ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

 –

Πέμπτη 7/4, όλοι στην Απεργία, 11πμ πλατεία Κλαυθμώνος

Xιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νεολαία, αγρότες, λαϊκά στρώματα έδωσαν στις 4 Φλεβάρη μια πρώτη, ηχηρή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για την ολοκληρωτική διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος. Η 24ωρη Γενική Απεργία σημείωσε σημαντική επιτυχία, καθώς νέκρωσε η οικονομική δραστηριότητα και πλημμύρισαν οι δρόμοι. Την σκυτάλη πήραν οι αγροτικές κινητοποιήσεις με μπλόκα σε όλη την Ελλάδα και το συλλαλητήριο στις 12–13 Φλεβάρη.

Οι κινητοποιήσεις αυτές πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να παλέψουμε για την κήρυξη μιας πραγματικά μαχητικής 48ωρης Γενικής Απεργίας, για να μεγαλώσουμε, να σκληρύνουμε και να ενώσουμε το μέτωπο των εργατικών αγώνων, των αγροτικών κινητοποιήσεων – στην προοπτική κλιμάκωσης και συντονισμού για μια Γενική Απεργία Διαρκείας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, για να σταματήσουμε τα νέα μνημονιακά μέτρα, που κάθε μέρα ξεφουρνίζονται όλο και πιο σκληρά.

Μαζί με το αντι–ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ θέλει να περάσει «πακέτο» βάρβαρα μέτρα στο φορολογικό, στα «κόκκινα» δάνεια, στις ιδιωτικοποιήσεις. Ενδεικτικά, στο νέο φορολογικό–ληστρικό νομοσχέδιο θέλουν να μειώσουν το αφορολόγητο, να αυξήσουν φορολογικές κλίμακες, να μονιμοποιήσουν και να αυξήσουν την «εισφορά αλληλεγγύης».

Αφού ξεμπερδέψουν μ’ αυτά, θα ακολουθήσει το πακέτο των «εργασιακών», σκληρά χτυπήματα στην εργατική τάξη: πλήρης κατάργηση των τριετιών (ώστε όλοι να πέσουν στο βασικό μισθό των 586 ευρώ μικτά ή και πιο κάτω), απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, κατάργηση του συνδικαλισμού και του δικαιώματος στην απεργία.

Αυτά τα μέτρα θα χτυπήσουν ιδιαίτερα όσους εργαζόμενους και συνταξιούχους ακόμα έχουν εργασία και εισόδημα ή κάποια στοιχειώδη συνδικαλιστική οργάνωση. Έτσι, θα χειροτερεύσουν δραματικά την κατάσταση όλης της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αυτό οι άθλιοι Συριζαίοι το ονομάζουν «κατανομή των βαρών στα ανώτερα εισοδήματα»!

 –

Τα αντι-ασφαλιστικά μέτρα γίνονται όλο και χειρότερα

Με το αρχικό σχέδιο Κατρούγκαλου, τα αντι–ασφαλιστικά μέτρα ήταν τα εξής:

1) Το ΙΚΑ–ΕΤΑΜ μετονομάζεται σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλιση (ΕΦΚΑ), απορροφώντας τα υπάρχοντα ταμεία. Θα είναι ανταποδοτικής ασφάλισης, οι παροχές θα συνδέονται αυστηρά με τις ατομικές εισφορές. Έτσι καταργείται κάθε κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος.

2) Οι νέοι άθλιοι κανόνες θα ισχύουν ακόμη και για τους ήδη συνταξιούχους, όχι μόνο τους νεοασφαλισμένους. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στις περίπου 25χρονες διαρκείς αντιασφαλιστικές επιθέσεις. Επανεξετάζονται οι καταβαλλόμενες συντάξεις και παροχές: όπου προκύπτουν μειώσεις, η όποια προστασία απ’ αυτές παύει μετά το 2018 (αν τελικά δεν υπάρξουν άμεσες περικοπές).

3) Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν σε ξεχωριστό ταμείο, όμως θα εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος». Αυτό θα φέρει γρήγορα την πλήρη κατάργηση των επικουρικών.

4) Καταργείται το κατώτατο όριο σύνταξης. Οι συντάξεις γήρατος ήταν συνδεδεμένες με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και προ–μνημονιακά θα έπρεπε οι συντάξεις γήρατος να μην είναι κάτω από 660 ευρώ. Ακόμα και ο νόμος Λοβέρδου όριζε μια κατώτατη σύνταξη. Με την εγκύκλιο Χαϊκάλη, το όριο έγινε 392,7 ευρώ – τώρα καταργείται τελείως, αφού δεν αναφέρεται πουθενά.

5) Οι προνοιακές παροχές (προνοιακά επιδόματα, ανεργίας κλπ) διαχωρίζονται και δεν θα αντιστοιχούν σε ασφαλιστικές εισφορές. Θα δίνονται με διάφορα κριτήρια (εισοδηματικά–περιουσιακά–φορολογικά), δηλαδή όχι σε όλους και όχι ολόκληρες. Ανά πάσα θα μπορούν να μειωθούν ή καταργηθούν. Το ΕΚΑΣ θα δίνεται μέχρι το 2019, με αυξημένες προϋποθέσεις, πριν καταργηθεί.

6) Η σύνταξη θα υπολογίζεται ως άθροισμα «εθνικής» και «ανταποδοτικής». Η «εθνική» δεν θα χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά από τον προϋπολογισμό – δηλαδή θα είναι μια «προνοιακή παροχή». Η πλήρης «εθνική» σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ, που θα δικαιούνται μόνο όσοι έχουν 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη, 20 έτη ασφάλισης στα 67 έτη ή αναπηρική σύνταξη (ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%). Διαφορετικά, τα 384 ευρώ μειώνονται. Η «ανταποδοτική» δεν έχει κατώτατο όριο (αφού υπολογίζεται βάσει ατομικών εισφορών).

Τα τελικά μέτρα, μετά το θέατρο της «διαπραγμάτευσης», θα είναι ακόμα χειρότερα. Απ’ ό,τι φαίνεται, θα υπάρχει επίσης: 1. Μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης – που σημαίνει ότι θα απειληθούν με μειώσεις όλο και χαμηλότερες συντάξεις. 2. Μείωση στις επικουρικές συντάξεις – τις οποίες τώρα η κυβέρνηση δεν «αποκλείει»(!) και μπορούν να φτάσουν πάνω από 20%. 3. Άμεση μείωση στα εφάπαξ (ενώ για πολλούς δικαιούχους απειλείται «πάγωμα» της καταβολής τους).

Όλα δείχνουν ότι υπό την καθοδήγηση Ε.Ε. και Μνημονιακών, παλιών και νέων, πάμε σε συντάξεις 100–200 ευρώ! Παράλληλα, η τρομερά μεγάλη αύξηση των εισφορών για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, «μπλοκάκια» κ.λπ. (μαζί με την υπερφορολόγηση) εξανεμίζουν όλο το εισόδημά τους, ιδιαίτερα των κατώτερων και πιο φτωχών απ’ αυτά τα στρώματα.

 –

Πρέπει να τους διώξουμε όλους, Νέους και Παλιούς Μνημονιακούς

Η κατρακύλα της νεομνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ δεν έχει τελειωμό. Ο Τσίπρας/ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε τυχοδιώκτη, που όσο μένει στην κυβέρνηση, γίνεται «βασιλικότερος του βασιλέως» υπέρ των Μνημονίων, των Δανειστών και του ΝΑΤΟ, ανοίγοντας στρατόπεδα συγκέντρωσης για να φυλακίσει πάνω από 100.000 πρόσφυγες, απελευθερώνοντας τον Ρουπακιά και όλη τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Με περίσσιο ζήλο, εφαρμόζει κάθε πτυχή του 3ου Μνημονίου, που υπέγραψε μαζί με όλο τον υπόλοιπο μνημονιακό συφερτό. Έχει μείνει χωρίς κοινωνικά στηρίγματα, γίνεται όλο και πιο αντιδραστικός, αντιγράφει τη χυδαία αντεργατική–αντιλαϊκή μνημονιακή φρασεολογία, ενώ τα στελέχη του θέλουν μόνο την εξουσία για δικά τους οφέλη. Με τους αγώνες μας, πρέπει να τους ρίξουμε το συντομότερο!

Πρέπει ακόμα να σπάσουμε τη συντονισμένη επιχείρηση των ΜΜΕ, του μπλοκ των «Μένουμε Ευρώπη» και του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, των αντιδραστικών ηγεσιών σε επιμελητήρια, επαγγελματικούς συλλόγους κ.λπ. και της άθλιας ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Όλοι αυτοί επιδιώκουν να επανέλθουν στην εξουσία οι «δικοί τους», οι παλιοί μνημονιακοί ή κάποια αντιδραστικότατη κυβέρνηση μνημονιακής «συνεργασίας».

Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, φτωχά λαϊκά στρώματα, οι αγωνιστές του εργατικού κινήματος κινήματος, πρέπει να ανατρέψουμε αυτά τα σχέδια, που όσο μένει ο Τσίπρας στην εξουσία έρχονται πιο κοντά, σε όλο και χειρότερη εκδοχή.

 

Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Νέοι, Φτωχά Λαϊκά Στρώματα,

  • Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Με συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα σε χώρους εργασίας και γειτονιές, καμπάνιες ενημέρωσης και δράσης. Το αντιασφαλιστικό έκτρωμα και όποιο άλλο νομοσχέδιο (φορολογικό, «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.) δεν πρέπει να περάσει!
  • Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο μάχης, με σκληρές απεργίες και μαχητικές διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις κεντρικά και στις γειτονιές. Να εργαστούμε για Γενική Απεργία Διαρκείας.
  • Να ξεπεράσουμε στην πράξη τα αδιέξοδα και την γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ (που μας έχει ξεπουλήσει και στο δημοψήφισμα ήταν με τους αντιδραστικούς του «Μένουμε Ευρώπη»), του ΠΑΜΕ, κάθε αναποτελεσματικής «ηγεσίας». Άφησαν την απεργία στις 4/2 χωρίς σχέδιο και συνέχεια, «ξεφούσκωσαν» τις αγροτικές κινητοποιήσεις – και τώρα λένε ότι θα κάνουν μια ακόμα απεργία μόνο όταν η μάχη πλησιάζει στο τέλος, στην ψήφιση του νόμου, που είναι συνταγή εκτόνωσης και ήττας.
  • Να ξηλώσουμε τα μνημόνια στην πράξη. Να απαιτήσουμε αυξήσεις, συλλογικές συμβάσεις, σταθερή εργασία, δουλειά για τους ανέργους, επιδόματα ανεργίας δίχως προϋποθέσεις. Όχι στην προοπτική μιας αποκτηνωμένης κοινωνίας με «συντάξεις» 100 ευρώ, μισθούς στα 400 και πάνω από 1,5 εκ. ανέργους.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ–ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε τα μνημόνια στην χειρότερη μορφή τους. Μέσα από ένα νέο κύμα αγώνων, πρέπει να επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις. Δεν θέλουμε Μνημόνια, ούτε με τον Τσίπρα, ούτε με τον Μητσοτάκη, ούτε με κανέναν υπηρέτη των Δανειστών και του Κεφαλαίου. ΚΑΤΩ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΥΡΩ – Ε.Ε. ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Αντιστεκόμαστε στην μετατροπή της χώρας μας σε «τσιφλίκι» του ΝΑΤΟ, στην απειλή της εξάπλωσης του πολέμου και κάθε ελληνικής συμμετοχής, στον ρατσισμό των ιμπεριαλιστών της Ε.Ε. και όλων των ντόπιων συνεργατών τους, που κλείνουν τα σύνορα, μετατρέποντας τη χώρα σε απέραντο κέντρο κράτησης/στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Μόνη λύση, μια επαναστατική Κυβέρνηση των Εργαζομένων, με σύμμαχο γύρω της τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις πόλεις και τα χωριά, που θα επιβληθεί μέσα απ’ τους αγώνες μας και θα βασίζεται σ’ αυτούς. Μόνο μ’ αυτή την προοπτική μπορούνε να εγγυηθούμε μια διέξοδο απ’ τη σημερινή άθλια και εκρηκτική κατάστασης, προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας – και να ανοίξει ο δρόμος για τον Σοσιαλισμό, τη μόνη πραγματική εναλλακτική λύση στην κρίση και βαρβαρότητα του καπιταλισμού/ιμπεριαλισμού και της Ε.Ε.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ