Ο αγώνας των εργαζόμενων στο εστιατόριο Banquet μας δείχνει τον δρόμο

Για να τσακίσουμε το μαύρο μέτωπο Αφεντικών – Κυβέρνησης – Αστυνομίας

Οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο Banquet της Θεσσαλονίκης δίνουν εδώ και μήνες έναν υποδειγματικό αγώνα.Τον Απρίλιο, η εργοδοσία απέλυσε εκδικητικά τον Βαγγέλη Κιτσώνη, γιατί είχε ζητήσει να καταβληθεί το δώρο Πάσχα, να προσληφθούν και να ασφαλιστούν κανονικά οι εργαζόμενοι, να καταβληθούν τα χρωστούμενα δεδουλευμένα, επιδόματα, άδειες, ρεπό, νυχτερινά κλπ.

Τίποτα απ’ αυτά δεν τηρούνταν στο κυριλέ Βanquet, όπου σύχναζαν άνθρωποι της «καλής κοινωνίας» της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Ήταν ένα από τα χιλιάδες εργασιακά Νταχάου όπου ποδοπατείται η ζωή και η αξιοπρέπεια της σύγχρονης εργατικής τάξη, ιδιαίτερα των νέων. Ο ιδιοκτήτης όχι μόνο είχε παραβιάσει κάθε εργατική νομοθεσία, αλλά ακόμα:

  • Επέβαλλε πρόστιμα στους εργαζόμενους αν καθυστερούσαν να προσέλθουν έστω και ένα λεπτό ή αν κατά την γνώμη του δεν έκαναν κάτι σωστά.
  • Δεν τους παρείχε φαγητό, όπως ορίζει η συλλογική σύμβαση του επισιτισμού, αλλά έβριζε και όποιον τσιμπολογούσε κάτι για να ξεγελάσει την πείνα του.
  • Κρατούσε για τον εαυτό του τα φιλοδωρήματα των πελατών!

Αυτός ο σύγχρονος τσιφλικάς, για να καπνίζει πανάκριβα πούρα δεν έδινε έστω και ένα ευρώ από τα νόμιμα δεδουλευμένα στους «κολίγους» του. Με άλλα λόγια, ήταν η προσωποποίησης της χούντας της Τρόικας και της κυβέρνησης, κάνοντας αυτά που θέλουν να εφαρμόσουν σε όλους τους εργαζόμενους.

Η ηγεσία του ΠΑΜΕ, που ελέγχει το σωματείο του επισιτισμού στη Θεσσαλονίκη, δεν έκανε απολύτως τίποτα, παρότι εργαζόμενοι από το Banquet είναι μέλη του! Ακόμα χειρότερα, προσπάθησε να έρθει υπόγεια σε συνενόηση με τον εργοδότη, να κλείσει και να συκοφαντήσει τον αγώνα.

Μαζί με την Επιτροπή Αλληλεγγύης που συγκροτήθηκε, ξεκίνησαν κινητοποιήσεις (συγκεντρώσεις, αποκλεισμοί, ταμείο αλληλεγγύης κλπ.). Σε άλλα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι πήραν κουράγιο να διεκδικήσουν κι αυτοί τα δικαιώματά τους. Στο κατάστημα Καφεναί -πάλι μαζί με την Επιτροπή Αλληλεγγύης- πέτυχαν να τους καταβληθούν δεδουλευμένα συνολικού ύψους σχεδόν 50.000 ευρώ.

Το αφεντικό του Banquet τα βρήκε μπαστούνια, αφού οι προσπάθειες να κοροϊδέψει, να διαιρέσει και να εκφοβίσει τους εργαζόμενους και τους αλληλέγγυους έπεσαν στο κενό. Έβαλε ανθρώπους του να δείρουν μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης που έκαναν αφισοκόλληση. Για να εξοντώσει οικονομικά τους εργαζόμενους, έκλεισε το κατάστημα για 2,5 μήνες. Πρόσφατα επιχείρησε να το ξανανοίξει, απολύοντας ακόμα περισσότερους και ξεκινώντας μια βιομηχανία μηνύσεων με ψευδείς κατηγορίες. Η Αστυνομία ξεκίνησε ένα πρωτοφανές πογκρόμ, προσπαθώντας να συλλάβει εργαζόμενους και αλληλέγγυους έξω απ’ τα σπίτια τους. Την Τρίτη 31/8 συνελήφθη ο εργαζόμενος στο Banquet Γ.Κ. και μετά από διαμαρτυρία εκατοντάδων κόσμου αφέθηκε ελεύθερος, αφού καθορίστηκε τακτική δικάσιμος. Την Πέμπτη 2/9 συνελήφθη ένας ακόμα εργαζόμενος και μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, ο Βασίλης Γούτας (δικάζεται στο αυτόφωρο την Τρίτη 7/9).

H κυβέρνηση δοσίλογων του Παπανδρέου, το υπουργείο του Χρυσοχοϊδη, στηρίζουν απροκάλυπτα έναν εργοδότη-τραμπούκο, που έχει παραβιάσει κάθε εργατική νομοθεσία. Καταργούν ωμά τις δημοκρατικές ελευθερίες. Κινητοποιούν την Αστυνομία για να συντρίψουν αυτή την εστία αγώνα, να τρομοκρατήσουν τις δεκάδες χιλιάδες κόσμου που θα διαδηλώσουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ματαιοπονούν. Ο αγώνας στο Banquet θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Τα αφεντικά, η Τρόικα και οι ντόπιοι υπηρέτες της θα ακούσουν παντού την κραυγή των εργατών, των νέων, των φτωχών: ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥΣ – ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ! Ο αγώνας στο Banquet είναι ένας από τους πρώτους σκληρούς ταξικούς αγώνες στη νέα εποχή της χούντας της Τρόικας. Με τέτοιους αγώνες, ανυποχώρητους, γερά οργανωμένους από τα κάτω, μπορούμε να νικήσουμε.

Η ΟΚΔΕ, συμμετέχοντας ενεργά σ’ αυτό τον αγώνα από την πρώτη στιγμή, καλεί όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις οργανώσεις και τους αγωνιστές του εργατικού κινήματος να στηρίξουν ενεργά αυτό τον υποδειγματικό αγώνα, που μπορεί και πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς για τη δική μας αντεπίθεση, για να σωθούμε από την κρίση και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ BANQUET

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΕΘ ΣΤΙΣ 11/9 – 6:00 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ