Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ για τον αγώνα των αγροτών

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

 –

  • Ενάντια στην εξόντωση των φτωχών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, στην καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής.
  • Ενάντια στα Μνημόνια, τους νέους και παλιούς υπηρέτες τους, τις εξοντωτικές ντιρεκτίβες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
  • Έξω απ’ τα μπλόκα οι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες, οι φανεροί και ύπουλοι υποστηρικτές του «ΝΑΙ» και των Μνημονίων.
  • Κοινό Μέτωπο με τους Εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις πόλεις και τα χωριά. Συντονισμός–Κλιμάκωση των Μπλόκων, για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας.

Τα τελευταία 5 χρόνια, οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν βάλει στο στόχαστρο να εφαρμόσουν πλήρως την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τον αφανισμό των μικρομεσαίων αγροτών και την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων που θα ελέγχουν την παραγωγή και τη γη.

Το ξεπούλημα της ΑΤΕ (Aγροτική Τράπεζα), τα χαράτσια, η μείωση των επιδοτήσεων και μετά η αύξηση της φορολογίας, έμμεσης και άμεσης, και ο ΕΝΦΙΑ, μέτρα και πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν φτάσει τη συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου στα όρια της εξαθλίωσης.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, αφού εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, σπέρνοντάς του ψεύτικες ελπίδες για μια φιλολαϊκή πολιτική, είναι άξια συνεχιστής της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, της πολιτικής των Μνημονίων. Το 3ο Μνημόνιο έρχεται ουσιαστικά να ξεκληρίσει και την μικρομεσαία αγροτιά. Οι υποσχέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ για το ότι δεν θα θιγούν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ήταν και είναι τερατώδη ψέματα

 

Συγκεκριμένα στο 3ο Μνημόνιο προβλέπεται: Διπλασιασμός προκαταβολής φόρου για 620.000 αγρότες και μάλιστα αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014. Επανέρχεται στο 55% ο συντελεστής προκαταβολής φόρου από 27,5% για το προηγούμενο έτος και 100% για το 2016. Με την απότομη επαναφορά του συντελεστή στο 55%, χιλιάδες αγρότες που ήδη έχουν υποβάλει τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και ήδη έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, θα παραλάβουν νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά, με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους. Φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ από το πρώτο ευρώ (κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ). Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών από 1/1/2016 στο 20% και από 1/1/2017 στο 26%. Κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου. Αύξηση –σε δύο δόσεις– του συντελεστή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου από τα 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του πετρελαίου κίνησης, στα 0,330 ευρώ το λίτρο μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016. Αύξηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια στο 23% από 13%, για οτιδήποτε συσκευασμένο( ζωοτροφές, λιπάσματα κ.τ.λ.).

Επίσης θα υπάρξει σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ. Η επιβάρυνση θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς για να επιβιώσει ο ΟΓΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε τριπλασιασμό της καταβαλλόμενης εισφοράς, μιας και στο εξής δεν θα έχει κρατική στήριξη και θα συγχωνευτεί με τα άλλα Ταμεία.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που οι αγρότες κατέβηκαν στους δρόμους. Μη έχοντας άλλο μέσο πίεσης, έστησαν μπλόκα στις εθνικές οδούς όλης της χώρας . Οι διεργασίες στο αγροτικό κίνημα ξεκίνησαν πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη, με εξαγγελίες για κινητοποιήσεις ακόμη και εν μέσω εκλογών, γνωρίζοντας τις επιπτώσεις του 3ου Μνημονίου, όμως αυτό δεν είχε καταστεί δυνατό

Τώρα υπάρχουν πάνω από 80 μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα, σε όλες τις βασικές οδικές αρτηρίες.

 –

Οι αγρότες, μέσα από τις κινητοποιήσεις τους, πρέπει να απαιτήσουν:

 

Φορολογία στο πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία–Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014–2020 της Ε.Ε., να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις–ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στη Ρωσία. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

Άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου, ΕΛΓΑ/κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

Να μην επιστραφούν οι αποζημιώσεις, («πακέτο Χατζηγάκη»), που κέρδισαν με τους σκληρούς αγώνες τους οι αγρότες το 2008–2009, όπως ζήτησε η Ε.Ε. και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ.

Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

Τα 2 βασικά αιτήματα των αγροτών, για να έχει όποιο νόημα ο «διάλογος από μηδενική βάση και χωρίς προαπαιτούμενα» με την κυβέρνηση, όπως έχουν διαμορφωθεί από τις συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων, είναι η απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και ο καθορισμός του κόστους παραγωγής. Αιτήματα που ενοποιούν τα μπλόκα των αγροτών.

Ο αγροτικός αγώνας χρειάζεται σχέδιο και μια πραγματική ηγεσία

Ο αγώνας είδη έχει μπει σε φάση κλιμάκωσης. Τα μπλόκα ενισχύονται μέρα με τη μέρα, οι αποκλεισμοί των δρόμων και των τελωνείων διαρκούν περισσότερο. Η απόφαση των αγροτών να κλιμακώσουν με βασικό επόμενο σταθμό την απεργία στις 4 Φεβρουαρίου είναι σε σωστή κατεύθυνση και στη λογική της σύνδεσης με τους εργαζόμενους. Πράγμα που είναι απαραίτητο και αναγκαίο για ανατροπή των Μνημονίων. Οι συντονιστικές επιτροπές και τα μπλόκα πρέπει να απαρτίζονται από εκλεγμένους αντιπροσώπους από κάθε χωριό, ξεπερνώντας τις οργανωτικές αδυναμίες και τη γραφειοκρατία των αγροτικών ενώσεων.

Το αγροτικό κίνημα πρέπει να ενωθεί με τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να αποβάλλει τους μεγαλοαγρότες και τους υποστηρικτές του «ΝΑΙ» του δημοψηφίσματος, που εμφανίζονται δήθεν «ενάντια στα κόμματα», ώστε να καπηλευτούν τον αγώνα, να τον στρέψουν εκεί που θέλουν, στην υποστήριξη των μνημονιακών δυνάμεων και των Μνημονίων. Πρέπει να εναντιωθούν σε όλους όσους μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση.

Το ρεφορμιστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που πίστευε ότι όλα θα λυθούν μέσω διαλόγου με τους «εταίρους» της Ε.Ε., με παραμονή στο ζουρλομανδύα του Ευρώ, δίχως διαγραφή του χρέους, αγώνες και ριζικά, αντικαπιταλιστικά μέτρα, όχι μόνο απέτυχε αλλά και μας οδήγησε στο 3ο Μνημόνιο Τέρας. Τα Μνημόνια έχουν επανέλθει δριμύτερα.

Μέσα από ένα νέο κύμα αγώνων, εργαζόμενοι, φτωχά λαϊκά στρώματα, φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, άνεργοι και νέοι, πρέπει μαζί να επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις. ΚΑΤΩ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ε.Ε. ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Δεν θέλουμε Μνημόνια ούτε με τον Τσίπρα, ούτε με τον Μητσοτάκη, ούτε με κανένα άλλο ρετάλι και υπηρέτη των δανειστών. Κάτω όλοι οι παλιοί και νέοι Μνημονιακοί, κάθε κυβέρνησή τους – υπηρέτης των δανειστών, του κεφαλαίου, των πλουσίων. Μόνη λύση, μια επαναστατική Κυβέρνηση των Εργαζομένων, με σύμμαχο γύρω της τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις πόλεις και τα χωριά – που μόνο αυτή μπορεί να εγγυηθεί την υπεράσπισή των αγροτών από την εξόντωση που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο και η Ε.Ε. Για ν’ ανοίξουμε τον δρόμο για τη μόνη πραγματική εναλλακτική, το Σοσιαλισμό.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ