Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών: Νέο μισθολόγιο φτώχειας, προπαγάνδα και ψέματα

“ΝΕΟ” ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ

Στις 15 Δεκέμβρη, μαζί με ένα ακόμα πακέτο αντιλαϊκών μνημονιακών “προαπαιτούμενων” και με τη γνωστή “δημοκρατική” διαδικασία του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέρασε από τη Βουλή και το “νέο”, “ενιαίο” μισθολόγιο-φτωχολόγιο για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση έσπευσε να μιλήσει για “αυξήσεις”, ενώ τα ΜΜΕξαπάτησης κατήγγειλαν το υποτιθέμενο “δωράκι” στους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς ως γνωστόν φταίμε για τα πάντα σε αυτή τη χώρα.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πολύ διαφορετική. Οι εισαγωγικοί βασικοί μισθοί των πρωτοδιόριστων παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι θα υποστούν ονομαστική μείωση στο μισθό τους (η μείωση αυτή είναι μεγαλύτερη για τους υπαλλήλους που υπάγονται στις κατηγορίες υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Η διαφορά του παλιού με τον νέο μισθό θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται με τη μορφή του επιδόματος της “προσωπικής διαφοράς”, το οποίο, αφενός δεν υπολογίζεται στα συντάξιμα, αφετέρου θα αποτελεί διαρκώς τον πιο εύκολο στόχο των μνημονιακών περικοπών. Παράλληλα παγώνουν οι αποδοχές τους για τα επόμενα δύο έως και επτά χρόνια, καθώς οι αυξήσεις των μισθολογικών κλιμακίων θα αφαιρούνται από το ποσό της προσωπικής διαφοράς μέχρι να μηδενιστεί.

Αλλά και για όσους εμφανίζονται να παίρνουν κάποιες αυξήσεις στις μεικτές αποδοχές τους, αυτές θα καταβληθούν σε δόσεις σε βάθος τετραετίας! Όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς, αυτά τα ποσά, εκτός από το ένα τέταρτο της αύξησης που θα ισχύσει άμεσα, δεν πρόκειται να καταβληθούν ποτέ. Όσον αφορά τους αναπληρωτές συναδέλφους, σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρξει άμεση μείωση αποδοχών, καθώς η έννοια της προσωπικής διαφοράς δεν θα υπάρχει για όσους προσληφθούν από 1/1/2016 και στις προσλήψεις των επόμενων σχολικών ετών. Για τους συναδέλφους που βγήκαν σε διαθεσιμότητα τα χρόνια της άδικης απομάκρυνσής τους από το δημόσιο δεν θα ληφθούν υπόψη για τη μισθολογική τους κατάταξη.

Αλλά οι αντιδραστικές ρυθμίσεις του μισθολογίου δεν σταματούν εδώ. Ενώ οι υπουργοί της κυβέρνησης μιλούσαν για “ξεπάγωμα” της μισθολογικής μας εξέλιξης σε επόμενα κλιμάκια, αυτή αναστέλλεται ξανά για τα επόμενα δύο χρόνια και ουσιαστικά για πάντα. Μάλιστα αυτά τα δύο χρόνια δεν θα μετράνε για καμία μελλοντική επανακατάταξη! Επιπλέον, εισάγεται η σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση, καθώς όσοι θα έχουν τρεις συνεχόμενες άριστες ετήσιες αξιολογήσεις δύναται να παίρνουν ένα κλιμάκιο «bonus» αν  το επιτρέπει η δημοσιονομική συγκυρία (ορίζεται μάλιστα ότι οι υπάλληλοι που θα έχουν αυτή την προωθημένη εξέλιξη θα είναι το 5% με 15% του συνόλου των υπαλλήλων). Ενώ υπάλληλος με τρεις συνεχόμενες αρνητικές αξιολογήσεις θα τιμωρείται με πάγωμα μισθού στην καλύτερη περίπτωση. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε τη μείωση των καθαρών αποδοχών μας λόγω της αύξησης κρατήσεων που θα φέρουν το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο. Επίσης, οι περικοπές αποδοχών λόγω απεργίας θα υπολογίζονται με τον ίδιο εξωφρενικό τρόπο του ισχύοντος μισθολογίου, δηλαδή με βάση τις 25 ημέρες ανά μήνα και επί των μεικτών αποδοχών! Τέλος τα νέα μισθολογικά κλιμάκια σημαίνουν 40 χρόνια δουλειάς για να φτάσει κανείς στο καταληκτικό κλιμάκιο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά σε αυξήσεις των αποδοχών κάθε είδους στελεχών και μετακλητών υπαλλήλων, σε ύψος προκλητικό, που καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε τολμήσει να φτάσει. Χαρακτηριστικά, ένας Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης θα λαμβάνει 4.500 ευρώ το μήνα! Είναι φανερό ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα σώμα στελεχών ταγμένο ολοκληρωτικά στην εφαρμογή των μνημονίων, της αξιολόγησης και κάθε πτυχής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Υπολογίζεται ότι με το προηγούμενο καθεστώς, εάν «ξεπάγωνε» η διαδικασία των μισθολογικών ωριμάνσεων, το κόστος για τον προϋπολογισμό θα έφτανε τα 450 εκατ. Αντίστοιχα, με το νέο μισθολόγιο το κόστος απόδοσης των αυξήσεων δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως θα καταβληθούν σε βάθος τετραετίας. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των ΜΜΕξαπάτησης δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα της μισθολογικής μας εξαθλίωσης. Τα δώρα έχουν καταργηθεί, οι μισθοί μας πετσοκόφτηκαν μέχρι και 45%, , χωρίς να υπολογίζουμε τα συνεχή χαράτσια, την ακρίβεια, τη διάλυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης και κάθε μορφής κοινωνικής υπηρεσίας και παροχής. Ο μόνος δρόμος που υπάρχει μπροστά μας είναι οι μαζικοί, ανυποχώρητοι και παρατεταμένοι αγώνες για την αποκατάσταση όλων των απωλειών, για ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη, για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας, καλύπτοντας όλες τις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ