Να μην εκδοθούν στην Ιταλία οι 5 αγωνιστές φοιτητές (Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ)

ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΟΙ 5 ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Το πρωί της 12ης Νοέμβρη (μέρα Γενικής Απεργίας) αστυνομικές δυνάμεις με παρουσία εισαγγελέα κάνουν εφόδους σε σπίτια 5 φοιτητών και τους συλλαμβάνουν. Οι συλλήψεις έγιναν με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης μετά από απαίτηση του ιταλικού κράτους. Την ίδια μέρα με παρόμοιες κατηγορίες συνελήφθησαν και 5 άτομα στην Ιταλία. Η μόνη “κατηγορία” που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές είναι ότι συμμετείχαν στη διαδήλωση “No Expo” την Πρωτομαγιά του 2015 στο Μιλάνο και ότι “εθεάθησαν να συμμετέχουν σε επεισόδια”. Με βάση αυτά και χωρίς την ύπαρξη δικογραφίας οι ελληνικές δικαστικές αρχές καλούνται να αποφασίσουν για την έκδοση των 5 φοιτητών για να δικαστούν στην Ιταλία. Μέχρι τη συνεδρίαση του συμβουλίου εφετών τους επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι, όπως η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η παρουσία τους 3 φορές(!) την εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα.

Τα τελευταία χρόνια με την όξυνση της καταστολής και την εμφάνιση του Kράτους Έκτακτης Ανάγκης έχουμε βιώσει συλλήψεις, καταδίκες και στοχοποίηση εκατοντάδων (αν όχι χιλιάδων) αγωνιστών. Αρκεί απλά η συμμετοχή σε μία απεργία ή κινητοποίηση για να βρεθεί κάποιος στα κρατητήρια και τα δικαστήρια. Μέσα σε αυτό το κλίμα έχουν στοχοποιηθεί ιδιαίτερα οι νέοι (μαθητές, φοιτητές κ.λπ.) και γενικά όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Ωστόσο, παρόλα τα δεδομένα, προκαλεί εντύπωση η τέτοιας έντασης κινητοποίηση αστυνομίας και δικαστικών αρχών με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, επειδή απλά κάποιοι “εθεάθησαν να συμμετέχουν σε επεισόδια”. Αυτό την ίδια στιγμή που οι ίδιες διατάξεις μένουν ανενεργές για τους Χριστοφοράκους, άλλους καταχραστές και μεγαλόσχημους της αστικής τάξης. Γι αυτές τις εξελίξεις φέρει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα αρμόδια υπουργεία, τα οποία τηρούν σιγή ιχθύος για την υπόθεση.

Η εφαρμογή του 3ου Μνημονίου και των απάνθρωπων πολιτικών του απαιτεί μια πιο δυναμική εμφάνιση του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης για να καταπνίξει τις αντιστάσεις και τους αγώνες εναντίον του. Οι λεγόμενοι “αντιτρομοκρατικοί νόμοι”, τα “ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης” και οι υπόλοιπες αντιδραστικές διατάξεις έχουν κύριο στόχο το κίνημα και τους αγωνιστές. Σε μια σκοτεινή εποχή όπου αντιδημοκρατικές αναδιπλώσεις απειλούν το ευρωπαϊκό (και όχι μόνο) εργατικό κίνημα είναι πιο αναγκαία η πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Το ίδιο απαραίτητη είναι και η έμπρακτη αλληλεγγύη στους αγωνιστές που διώκονται. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και την συμπαράστασή μας στους 5 συλληφθέντες αγωνιστές.

Απαιτούμε:

– Να σταματήσει κάθε ενέργεια έκδοσης των 5 φοιτητών

– Να σταματήσει η δίωξη εναντίον τους

– Να καταργηθουν οι τρομονόμοι και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

16-05-2015

ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ  ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ  ΕΛΛΑΔΑΣ