Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία (προκήρυξη της ΣΣΠ)

Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία

Πάλη ενάντια στη σύγχρονη χούντα των μνημονίων και της ΕΕ

Tα τελευταία χρόνια, οι προϋπολογισμοί για τη δημόσια εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα των ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν δεχτεί μια τεράστια μείωση. Με την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, και την κατακόρυφη πτώση της χρηματοδότησης στα πλαίσια των μνημονίων τα τελευταία πέντε χρόνια, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ κρέμονται από μία κλωστή.

Το 3ο Μνημόνιο φέρνει κατάρρευση των ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πιο συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό του 2016, η χρηματοδότηση για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ έχει μειωθεί επιπλέον κατά 20%. Συνολικά τα ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν χάσει πάνω από το 70% της χρηματοδότησης τους με την εφαρμογή των μνημονίων. Σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ υπάρχουν ελλείψεις, εργαστήρια και βιβλιοθήκες που υπολειτουργούν και απλήρωτοι λογαριασμοί. Ακόμα και τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΤΕΙ Αθήνας) αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα πόσο μάλλον τα περιφερειακά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα από «ξαφνικούς θανάτους» ή δήλωση αδυναμίας λειτουργίας.

Θέλουν να επιβάλουν δίδακτρα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η λύση που πρότεινε ο Λαόπουλος, αντιπρύτανης (εκτελεί προσωρινά χρέη πρύτανη) του ΑΠΘ, είναι η μείωση των φοιτητών και η επιβολή διδάκτρων! Η ”λύση” αυτή βρήκε αμέσως υποστηρικτή τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Μπουτάρη, ο οποίος πρότεινε και συγκεκριμένο πόσο, των 500 ευρώ ετησίως. Μάλιστα συμπλήρωσε με θράσος ότι «καιρός ήταν να αυτονομηθούν τα πανεπιστήμια από το κράτος», υπονοώντας πως για την κατάσταση των ΑΕΙ και ΤΕΙ ευθύνεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας τους, κι όχι το πετσόκομμα που έχουν υποστεί οι προϋπολογισμοί για να κερδίζουν οι τραπεζίτες και οι τοκογλύφοι. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό, ότι οι διορισμένες από την χούντα Σαμαρά-Βενιζέλου διοικήσεις των ΑΕΙ-ΤΕΙ και οι υποστηρικτές του «Μένουμε Ευρώπη» δήμαρχοι, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό στο να εφαρμόζουν τα ανθρωποκτόνα μνημονιακά μέτρα. Τα δίδακτρα είναι μια πάγια επιδίωξη των κυβερνήσεων των τελευταίων 25 χρόνων. Ο λόγος που ως τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί είναι ότι το φοιτητικό κίνημα αντιστάθηκε δυναμικά. Σήμερα για αυτούς τα δίδακτρα, είναι πιο επιτακτικά από ποτέ. Αποτελούν εντολή από την Ε.Ε. και τον Ο.Ο.Σ.Α και βασική επιδίωξη των ντόπιων καπιταλιστών, αφού τους είναι αδιανόητο σε μια οικονομία σαν την ελληνική να υπάρχει δωρεάν εκπαίδευση.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου του ‘73 να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για αγώνες, διεκδικήσεις και συγκρούσεις

Με την επιβολή του 3ου Μνημονίου ο αγώνας είναι πιο επιτακτικός από ποτέ. Για να μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς, να έχουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την επαναφορά όλων των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που μας κατάργησαν. Η μάχη που πρέπει να δώσουμε σήμερα δεν είναι απέναντι στην χούντα των συνταγματαρχών, αλλά ενάντια σε μια νέα χούντα το ίδιο σκληρή και απάνθρωπη. Την χούντα των μνημονίων, που κλείνουν σχολεία και σχολές και θέλουν να επιβάλλουν δίδακτρα, που μειώνουν μισθούς, συντάξεις κάθε είδους εισοδήματα και δικαιώματα. Την Χούντα της ΕΕ και του Ευρώ που καταργεί κάθε είδους δικαιώματα που ότι παρά τη θέληση και το βροντερό ΟΧΙ του ελληνικού λαού, επιβάλλει με πραξικοπηματικό τρόπο να κυβερνούν την χώρα τα μνημόνια.

 Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στους ντόπιους μνημονιακούς, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και τους φασίστες της χρυσής αυγής καθώς και τα πάσης φύσεως δεκανίκια του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι έτοιμη και αποφασισμένη να εφαρμόσει αυτό το μνημόνιο πάση θυσία. Η απάντηση μας πρέπει να είναι εξίσου αποφασιστική. Πρέπει να παλέψουμε για την διάσωση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, χωρίς δίδακτρα και χωρίς ιδιώτες.  Δεν αρκεί απλά να σταματήσουμε την επίθεση, αλλά να παλέψουμε και να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να διεκδικήσουμε να αυξηθεί άμεσα και ριζικά η χρηματοδότηση για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και τα σχολεία. Φοιτητές και εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούμε συνολικά για την κατάργηση των μνημονίων και τη διαγραφή του χρέους που κατακρεουργούν μισθούς και συντάξεις, κλείνουν σχολεία, σχολές και νοσοκομεία, καταργούν κάθε εργασιακό μας δικαίωμα, που εκτοξεύουν την ανεργία στα ύψη, πετάνε τον κόσμο στο δρόμο, στην φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση. Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στο έκτρωμα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση που επιβάλει με την συνεργασία των ντόπιων κυβερνήσεων τα μνημόνια, που συμμετέχει στους πολέμους στη Συρία και την Αφρική, που με τη απάνθρωπη πολιτική της δολοφονεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου. Να απαιτήσουμε την έξοδο της Ελλάδας από αυτόν τον ιμπεριαλιστικό μηχανισμό και τον ασφυκτικό κλοιό του ευρώ.

Στον δρόμο του Νοέμβρη του ’73 πρέπει να παλέψουμε για το χτίσιμο ενός μαζικού και μαχητικού φοιτητικού κινήματος θα παίξει το ρόλο του πυροδότη μιας γενικευμένης εξέγερσης όλης της κοινωνίας. Οφείλουμε άμεσα να ανασυγκροτήσουμε τις γραμμές μας, να συζητήσουμε στους συλλόγους και τις γενικές συνελεύσεις μας για τις εξελίξεις, να επεξεργαστούμε ένα πλάνο δράσης για την σκληρή σύγκρουση που έχουμε μπροστά μας. Με καταλήψεις διαρκείας, με δυναμικές μορφές πάλης (μαχητικές διαδηλώσεις, κλείσιμο δρόμων, καταλήψεις δημοσίων κτιρίων κ.α.), με αυτοοργάνωση και συντονισμό (επιτροπές κατάληψης, συντονιστικά) να βγούμε μαζικά και αποφασιστικά στους δρόμους.

Το βροντερό ΟΧΙ της 5ης Ιούλη έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν αντέχουμε και δεν θέλουμε άλλα μνημόνια. Έχουμε καθήκον να αποδείξουμε ότι αυτό το ΟΧΙ δεν ήταν μια αναλαμπή, ούτε μπορεί να ακυρωθεί επειδή ο Τσίπρας και η παρέα του έγιναν μνημονιακότεροι των μνημονιακών. Η νίκη απέναντι στα μνημόνια δεν θα έρθει με την εκλογή μιας ακόμη κυβέρνησης, αλλά με απεργίες και καταλήψεις διαρκείας, με μαχητικές κινητοποιήσεις, μέσα από τους αυτοοργανωμένους αγώνες μας σε κάθε σχολή, χώρο δουλειάς και γειτονιά.

– Καμιά σκέψη για δίδακτρα και μείωση φοιτητών

– Κάτω οι νέοι προϋπολογισμοί

– Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ

– Κάτω ο ν. Διαμαντοπούλου και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι

– Άμεση κατάργηση όλων των μνημονίων. Διαγραφή του χρέους

– Έξοδος από Ε.Ε. και Ευρωζώνη και ΝΑΤΟ

– Να σταματήσουν οι πολεμικές επεμβάσεις σε Μ. Ανατολή και Αφρική

– Ανοιχτά σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΛΗ