Κάτω τα χέρια από τα λιμάνια (Προκήρυξη της ΟΚΔΕ). Όλοι/ες στην πορεία στον υπουργείο Ναυτιλίας το Σάββατο 10/10

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται…

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ!

Συγκέντρωση και Πορεία στο Υπ. Ναυτιλίας

Σάββατο 10/10, 11πμ, πρώην Δημαρχείο Δραπετσώνας

 –

Η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, επικεφαλής της θλιβερής μνημονιακής Βουλής, «πιάνει δουλειά», για να επιβάλλει χωρίς χρονοτριβή στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα όσα έχει δεσμευτεί στους δανειστές/τοκογλύφους της Ευρωζώνης/Ε.Ε. Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, αρχίζει την εφαρμογή του 3ου και πιο σκληρού Μνημονίου. Ο λογαριασμός θα πέσει σαν πέλεκυς στις εργατικές και λαϊκές μάζες (μέτρα συνολικά 6,4 δισ. Ευρώ το 2015–16): ξεπούλημα δημόσιας περουσίας, περικοπές μισθών και συντάξεων, απελευθέρωση απολύσεων, φορολογικό τσουνάμι, κατασχέσεις κατοικιών… Αυτά είναι μόνο η αρχή του συνόλου των μέτρων που περιέχονται στο 3ο Μνημόνιο.

Κυβέρνηση–ΤΑΙΠΕΔ θέλουν να ξεπουλήσουν σε «τιμή ευκαιρίας» τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη (ΟΛΠ, ΟΛΘ). Και μάλιστα τάχιστα, ώστε να δείξουν στους δανειστές πόσο «φερέγγυοι» είναι, ξεκαθαρίζοντας τι θα ακολουθήσει με όλη τη δημόσια περιουσία.

Το διαχρονικό έγκλημα της ιδιωτικοποίησης

ΟΛΠ και ΟΛΘ μέχρι το 1999 ήταν οργανισμοί αποκλειστικά δημόσιας διοίκησης. Το 1999, παρά την αντίθεση των εργαζομένων, οι «εκσυγχρονιστές» του Σημίτη μετέτρεψαν τα λιμάνια σε Α.Ε. του δημοσίου, όπου πλέον το 25% των μετοχών διατέθηκε μέσω του χρηματιστηρίου στους γνωστούς «επενδυτές».

Παρότι τα λιμάνια, όσο βρίσκονταν στα χέρια του δημοσίου, ήταν διαχρονικά κερδοφόρα, το 2006 η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε την παραχώρηση της προβλήτας ΙΙ του ΟΛΠ – του πιο κερδοφόρου κομματιού, που κάνει τον Πειραιά διεθνές κέντρο διακίνησης κοντέινερ. Το 2008 υπογράφηκε σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ με την COSCO. Το 2012 μεταφέρθηκαν μετοχές απ’ το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, το 2014 μπήκε για ξεπούλημα και η προβλήτα ΙΙΙ.

Το 2014, ο ΟΛΠ εμφάνισε κέρδη για 5η συνεχόμενη χρονιά, παρά το δυσμενές (εθνικό και διεθνές) περιβάλλον της κρίσης. Αναιρείται έτσι κάθε «επιχείρημα» της κυβέρνησης, των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων, για «όφελος του δημοσίου»! Για να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης του 51% των μετοχών του ΟΛΠ, τροποποιείται η σύμβαση – και μόλις αυτό ολοκληρωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, θα επικυρωθεί στη Βουλή, για να καταθέσουν μετά προσφορές οι 3 υποψήφιοι αγοραστές (COSCO, APM, ICTS), που περιμένουν σαν αρπακτικά.

Κατάργησαν την εργατική νομοθεσία…

Με την παραχώρηση της προβλήτας ΙΙ ολοκληρώθηκε το 2009 η εγκατάσταση της κινέζικης κρατικής εταιρίας COSCO στον Πειραιά. Η εγκατάστασή της σήμαινε και το τέλος της εργατικής νομοθεσίας, καθώς στην προβλήτα ΙΙ δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κανονισμοί εργασίας και συνδικαλισμός. Η παραχώρηση οδήγησε σε απώλεια 450 θέσεων εργασίας. Για 18 εκ. ευρώ (στην πραγματικότητα, μόνο το κόστος κατασκευής ήταν 300 εκ. και η σημερινή αξία πολύ μεγαλύτερη), ξεπουλήθηκαν προβλήτα και εργαζόμενοι.

Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση θα φέρει δεκάδες απολύσεις εργαζομένων του ΟΛΠ, κακοπληρωμένους εργαζόμενους, εργασιακές συνθήκες ζούγκλας (όπως στην COSCO). Επίσης θα επηρεαστούν δεκάδες επιχειρήσεις που σχετίζονται με το λιμάνι, το οποίο θα είναι πλέον τσιφλίκι των ιδιωτών.

Ξεπουλάνε παραλιακή ζώνη, δρόμους, τα πάντα…

Μέχρι σήμερα, το δημόσιο κατέχει εκτός από τον ΟΛΠ και ολόκληρη την παραλιακή ζώνη (από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ως το Πέραμα). Μεταξύ αυτών, κυβέρνηση και μνημονιακοί θέλουν να ξεπουλήσουν το Καστράκι στη Δραπετσώνα, το λιμανάκι της ΔΕΗ στο Κερατσίνι (χώρο που προετοιμάζεται για κέντρο υγείας), το παραλιακό μέτωπο της πρώην βιομηχανικής περιοχής των Λιπασμάτων, την ιχθυόσκαλα του Αγ. Γεωργίου, ακόμα και τη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα. Κινδυνεύουν να δοθούν στους ιδιώτες αρχαιολογικοί χώροι, αστικοί δρόμοι, ακόμα και να αποκοπεί η θάλασσα από την πόλη.

ΝA TOYΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

Αν ολοκληρωθεί αυτή η ιδιωτικοποίηση, θα σημάνει μια τεράστια καταστροφή για την περιοχή του Πειραιά και το λαό της. Θα σπρώξει στα τάρταρα τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαικά στρώματα, θα ρίξει την τοπική οικονομία σε βαθύ κώμα. Ο νεομνημονιακός Τσίπρας και το κόμμα του, ό,τι έχει απομείνει απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την Βουλή των Μνημονίων, έχουν σχεδιάσει τη μετατροπή της χώρας σε αποικία χρέους της Ευρωζώνης/Ε.Ε., σε εργασιακό κάτεργο και κοινωνική χωματερή, όπου θα κυβερνούν σαν απλοί εισπράκτορες των Ευρωπαίων και μιας ζάπλουτης παρασιτικής ελίτ.

Απέναντι σ’ αυτά τα σχέδια, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου οι κάτοικοι, τα σωματεία, οι συλλογικότητες και φορείς, οι εργαζόμενοι, άνεργοι και νέοι της πόλης του Πειραιά και των γύρω περιοχών, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να προτάξουμε μια πεισματική αντίσταση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Αρχίζοντας έτσι και τον αγώνα παντού, για να σπάσουμε τα Μνημόνιά τους στην πράξη, ό,τι κι αν ψηφίζουν στη δήθεν σταθερή Βουλή τους. Μέχρι να διώξουμε και το τελευταίο κυβερνητικό μνημονιακό τσίρκο και να πάρουμε τις τύχες της κοινωνίας στα χέρια μας.

  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΟΛΠ ΚΑΙ ΟΛΘ

  • ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για να μη γίνει καμία ιδιωτικοποίηση, να ακυρωθούν όλες οι προηγούμενες.

  • ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

  • Κάτω τα Μνημόνια. Διαγραφή του Χρέους. Έξω από Ευρώ/Ε.Ε.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ