Ξεπούλημα αεροδρομίων και μείωση συντάξεων. Άρχισε η εφαρμογή του 3ου μνημονίου…

Παράλληλα με την ψήφιση του 3ου μνημονίου, στις 13/8, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε και στην πρώτη ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα. Με απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής μετά από εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ παραχωρούνται 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην γερμανική εταιρία Fraport. Τα αεροδρόμια αυτά είναι της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου. Οι όροι της παραχώρησης είχαν αποφασιστεί τον Νοέμβρη του 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και δεν άλλαξαν στο παραμικρό. Η διαδικασία έκδοσης ΦΕΚ, ώστε η ιδιωτικοποίηση να γίνει νόμος του κράτους, επισπεύσθηκε με εντολή της Μέρκελ, ώστε να έχει γίνει πριν την ψηφοφορία στην γερμανική βουλή για το ελληνικό 3ο μνημόνιο…

Πέρα από το πολιτικό πρόβλημα του πως μια “αριστερή” κυβέρνηση που μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν κατά των ιδιωτικοποιήσεων υπογράφει ξεπουλήματα με συνοπτικές διαδικασίες, υπάρχει και οικονομικό θέμα. Το ξεπούλημα των 14 αεροδρομίων θα ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο, καθώς η Fraport, με τίμημα μόλις 1,23 δις ευρώ, στα 40 χρόνια θα εισπράξει πάνω από 22 δις ευρώ και θα αποδώσει στο δημόσιο μόλις 3,85 δις! Αμέσως μετά τα αεροδρόμια έρχεται το ξεπούλημα των λιμανιών μέσα στο 2015 και όλων των δημόσιων υποδομών-περιουσίας μέχρι το 2018 που διαρκεί το 3ο μνημόνιο. Το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων των 50 δις που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει βάλει πωλητήριο ακόμα και στη γη που πατάμε και τον αέρα που αναπνέουμε!

Την ίδια στιγμή η εφαρμογή των μνημονίων προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς. Μόνο με μια υπογραφή του υπουργού κοινωνικών ασφαλίσεων Π. Χαϊκάλη μειώθηκε η κατώτατη σύνταξη κατά 93 ευρώ (393 από 486). Την ίδια στιγμή το ΙΚΑ με πρωτοφανή απόφαση αναστέλλει από 1/1/2015 την έκδοση νέων συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου! Η έκδοση συντάξεων μόνο για περιπτώσεις γήρατος και μόνο προσωρινών, θα επιτρέπεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος και εφόσον οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι έχουν τουλάχιστον τις 4.500 ημέρες ασφάλισης. Σε όλες τις άλλες κατηγορίες και κυρίως σε όσους είναι κάτω των 67 ετών το ΙΚΑ δεν θα δίνει ούτε κανονική ούτε προσωρινή σύνταξη!

Η μνημονιακή κατρακύλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ξεδιπλώνεται όσο εφαρμόζονται τα απάνθρωπα μνημονιακά μέτρα. Οι μέχρι πρότινος λάβροι κατά των ιδιωτικοποιήσεων υπουργοί και βουλευτές θα μας εξηγούν πόσο καλά είναι τα ξεπουλήματα που κάνουν. Οι μέχρι πρότινος υπερασπιστές των συνταξιούχων θα προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα 486 ευρώ είναι πάρα πολλά για έναν χαμηλοσυνταξιούχο και πρέπει να πάνε στα 300 ή και τα 200 ευρώ.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να εφαρμόσουν τα μνημόνια και τα βάρβαρα μέτρα και μάλιστα στο όνομα του λαού που τόσο απροκάλυπτα εξαπάτησαν. Τον Οκτώβρη έρχονται νέα πιο επώδυνα μνημονιακά μέτρα. Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού πρέπει να εκφραστεί δυναμικά και αγωνιστικά. Με ένα νέο κύμα αγώνων να ανατρέψουμε τα μνημόνια και να στείλουμε σπίτι τους, όλους αυτούς που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό, όπως κάναμε και με τους προηγούμενους. Να επιβάλλουμε ένα Πρόγραμμα Σωτηρίας, με στάση πληρωμών στους τοκογλόφυγους/δανειστές και μονομερή διαγραφή του χρέους, έξοδο από Ευρώ/Ε.Ε. και εισαγωγή εθνικού νομίσματος, εθνικοποίηση των τραπεζών και τομεών-κλειδιά της οικονομίας κάτω από εργατικό έλεγχο. Μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων, μέσα από τη δική μας κινητοποίηση και όργανα, πιστή μέχρι τέλους στο ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου, στην πάλη για την απαλλαγή απ’ την καταστροφή και ταπείνωση των Μνημονίων, στις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζόμενων, άνεργων, νέων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ