Ο Αγώνας της ΕΡΤ δείχνει τον Δρόμο! Συγκέντρωση 11/6, 19:00 στο ραδιομέγαρο (Αγ. Παρασκευή)

Ο Αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ δείχνει τον Δρόμο!

Μαχητικοί Αγώνες Παντού να ξηλώσουμε τα Μνημόνια

 

Συγκέντρωση Πέμπτη 11/6 στις 19:00 στο ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή

Δύο χρόνια μετά το φασιστικό «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ, ο ανυποχώρητος αγώνας των εργαζομένων δείχνει τον δρόμο σε όλους μας. Ο αγώνας αυτός που είχε την στήριξη της κοινωνίας συνέβαλε τα μέγιστα στην πτώση της χούντας Σάμαρά-Βενιζέλου, έγινε σημαία αγώνα και οργάνωσης ενάντια στις απολύσεις και τα λουκέτα, οδήγησε στον ακρωτηριασμό της τρικομματικής τότε κυβέρνησης. Η κατάληψη και η συνέχιση εκπομπής ποιοτικού προγράμματος 2 χρόνια τώρα (ERTOPEN, ERT3, δεκάδες περιφερειακοί σταθμοί), αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα  αυτοδιαχείρισης για τους εργαζόμενους, πολύτιμο  πάράδειγμα πως οι εργαζόμενοι μπορούν να επιβάλλουν μια άλλη διαχείριση της παραγωγής και της οικονομίας προς όφελος της κοινωνίας και όχι του ατομικού κέρδους. Η επιμονή και η μαχητικότητα όλων των εργαζομένων που πίστεψαν στο δίκιο του αγώνα, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια κάνει τον αγώνα της ΕΡΤ ένα πολύτιμο φάρο για όλους τους εργαζόμενους.

Η ΕΡΤ δεν «ανοίγει» σήμερα! Η ΕΡΤ δεν έκλεισε ποτέ!

 Μπορεί τυπικά το πρόγραμμα της ΕΡΤ να αρχίζει ξανά στις 11/6, και μπορεί οι εργαζόμενοι να επιστρέφουν στην εργασία τους όμως η ΕΡΤ δεν έκλεισε ποτέ και το χρωστάμε στους εργαζόμενους και τους αλληλέγγυους που κράτησαν με μεγάλες θυσίες ως το τέλος. Δυστυχώς όμως αντί να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί η πολύτιμη πείρα της πολύμηνης αυτοδιαχείρισης με την ανάδειξη εκλεγμένων και άμεσα ανακλητών συντονιστών (στα παλιά διευθυντικά πόστα) από την γενική συνέλευση των εργαζομένων, με την οποία ξεπερνιούνται στην πράξη οι παθογένειες της παλιάς ΕΡΤ, αναπαράγεται και νομιμοποιείται το εκτρωματικό μοντέλο διοίκησης της ΝΕΡΙΤ. Επανέρχεται ένα αυταρχικό και μακριά από κάθε κοινωνικό και εργατικό έλεγχο μοντέλο διοίκησης, με ένα επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει απόλυτη εξουσία. Όλα τα κρίσιμα θέματα ανατίθενται στο δίδυμο υπουργού-διευθύνοντα συμβούλου. Η δε συμμετοχή 2 εργαζομένων στο 7μελές ΔΣ  είναι κοροϊδία και στάχτη στα μάτια.

Στο όνομα των « έντιμων συμβιβασμών» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπαναχώρησε  από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την ΕΡΤ με αποτέλεσμα να υπάρχουν ξανά εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων (συμβασιούχοι κλπ  ενώ παράλληλα παραμένουν σε ισχύ οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που έχουν συναφθεί  από το έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., παρά τον οργιώδη τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι προσλήψεις αυτές, σε σχέση με τα κριτήρια του διαγωνισμού, τους πλαστούς τίτλους σπουδών, τις εξόφθαλμες αδικίες κ.α.

Ταυτόχρονα οι μισθοί υπερημερίας ( μισθοί που αντιστοιχούν στο διάστημα της παράνομης απόλυσης μέχρι την δίκαιη επαναπρόσληψη) δεν αναγνωρίζονται ενώ δεν έχει παρουσιαστεί έστω μια συμβολική μέριμνα για τις οικογένειες των 18 νεκρών κατά την διάρκεια του αγώνα της ΕΡΤ. Την ίδια στιγμή καταβάλλονται στο ακέραιο όλες οι δόσεις προς τους τοκογλύφους του ΔΝΤ-ΕΕ. Τέλος, οι εργαζόμενοι επαναπροσλαμβάνονται σαν νέοι με αποτέλεσμα να έχουν σημαντικές απώλειες στις αποδοχές τους.

 Η νέα Διοίκηση της ΕΡΤ με επικεφαλή τον Λάμπη Ταγματάρχη στην θέση του διευθύνοντα συμβούλου έχει έναν βαθύ συμβολικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου. Η τοποθέτηση ενός βαθιά νεοφιλελεύθερου και μνημονιακού ως το κόκκαλο, ενός ανθρώπου που υπηρέτησε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να «εξυγιανθεί» η ΕΡΤ προσπαθώντας να την συρρικνώσει με απολύσεις και να επιβάλει εργασιακές συνθήκες γαλέρας, είναι μια πραγματικά άσχημη τροπή και ένα χτύπημα στον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ.  Επιπλέον, είναι αδιανόητο να «παρασημοφορούνται αυτοί που πρόδωσαν τους συναδέλφους τους και να τους παρέχεται εργασία στην νέα ΕΡΤ την ίδια στιγμή που τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που πάλεψαν για δύο χρόνια δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Μαχητικοί Αγώνες Παντού! – Να ξηλώσουμε το μνημονιακό καθεστώς!

Μέρα με τη μέρα γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι,  πρέπει να επέμβουμε ενεργά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, για να δώσουμε μια οριστική λύση με βάση τα δικά μας συμφέροντα. Δεν μπορούμε να μείνουμε ικανοποιημένοι από ατέρμονες «διαπραγματεύσεις». Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στα διαρκή «στρογγυλέματα», τους συμβιβασμούς, τη διγλωσσία ή την αναβολή ακόμη και ορισμένων μετριοπαθών προεκλογικών υποσχέσεων. Πρέπει να αναπτύξουμε αγώνες για να  αποφύγουμε τη μνημονιακή καταστροφή, για να αντιμετωπίσουμε πραγματικά την τεράστια ανθρωπιστική κρίση και να ανασυγκροτήσουμε/επανεκινήσουμε την οικονομία με βάση τα δικά μας συμφέροντα, για να επιβάλουμε στην πράξη τα αιτήματα για τα οποία αγωνιστήκαμε τα μνημονιακά χρόνια.

Σε αυτή την νέα κατάσταση των εκβιασμών από ΕΕ-ΔΝΤ αλλά και των «έντιμων συμβιβασμών» και υποχωρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ , πρέπει να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις. Πρέπει πάση θυσία να υπερασπίσουμε  και να διευρύνουμε την λαϊκή νίκη της 25ης Γενάρη.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τους τοκογλύφους – από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί περίπου 17,5 δις ευρώ – την ίδια στιγμή που υπάρχουν 1,5 εκ. άνεργοι. και τα νοσοκομεία δεν έχουν προσωπικό και βασικά υλικά για να λειτουργήσουν. Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική της αποπληρωμής των δανείων, αν υπογραφεί οποιαδήποτε συμφωνία, είτε σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης ή πολύ περισσότερο σύμφωνα με το σχέδιο Γιούνκερ, είναι βέβαιο ότι θα καταστραφούν τα πάντα. Η οποιαδήποτε «συμφωνία»  με Ε.Ε – ΔΝΤ θα οδηγήσει στην πλήρη υποταγή μας στα συμφέροντα των τοκογλύφων, την κοινωνία και την οικονομία σε απόλυτη καταστροφή.

Με παράδειγμα τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, πρέπει να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποτραπεί οποιαδήποτε  δυνατότητα επιστροφής στην πολιτική των μνημονίων, έστω και «ήπιων». Να συγκρουστούμε αποφασιστικά με την λογική του κέρδους και το χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα χτίζοντας συμμαχίες με τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα όλης της Ευρώπης. Να αγωνιστούμε για την άμεση παύση πληρωμών στους τοκογλύφους και την διαγραφή του χρέους, την έξοδο από το σφαγείο του Ευρώ και της Ε.Ε, την Εθνικοποίηση των τομέων κλειδιά της οικονομίας κάτω από εργατικό έλεγχο για να χτυπήσουμε την ανεργία και να επανακινήσουμε την οικονομία. Να προχωρήσουμε στην εγκαθίδρυση μιας Κυβέρνησης των Εργαζομένων που θα στηρίζεται στην δική μας αυτοοργάνωση και αγώνα για να σωθούμε από την κρίση και την χρεοκοπία του καπιταλιστικού συστήματος.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ